Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 223822
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: VIO77
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Evaluare obiectiv prin test pe stea


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 554



Localitate: Roman

MesajTrimis: 30 Apr 2016 14:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Evaluare obiectiv prin test pe stea
Raspunde cu citat (quote)

Am scos aseara luneta si am facut la repezeala primele observatii,fara aclimatizare,cam jumatate de ora.La marire 200,cu ocular Nagler de 5 mm,dubla-dubla din Lyra era bine separata,cu un spatiu negru intre cele doua discuri de difractie,ceva mai evident la una din componente(cea cu separatia perpendiculara pe linia ce ar uni cele doua stele duble).Nu era vizibil nici primul inel de difractie,la vreo componenta.La Vega se vedeau doar cateva franturi de arcuri de difractie,pe directia unor raze ce fluctuau de la un moment la altul.Ceva turbulenta atmosferica e de banuit.La Jupiter,discul si cele doua benzi intunecate erau mult mai distinct vizibile folosind apertura intreaga fata de a folosi gaura din capac,de circa 5 cm,desi imaginea era destul de colorata de un voal violet.Problema e ca la testul pe stea,obiectivul pare subcorectat,dar nu imi dau seama in ce masura.Astfel,intrafocal(focalizand mai aproape de obiectiv),se vedeau inelele concentrice,de o coloratie galbena,un pic spre verde,pornind de la cea mai mica defocalizare.Insa invers,extrafocal(departand de obiectiv ocularul),intai era evidenta o foarte aprinsa coloratie violet cu o margine galbena,inelele fiind innecate de aceasta,cu atat mai mult cu cat imaginea in sine ondula destul de mult.Doar la o mai mare defocalizare,inelele concentrice(colorate violet,cu exceptia celui exterior,mai gros,care ramanea galbui de la inceput),deveneau bine vizibile.In punctul in care numarul lor era circa 10,diferenta intrafocal versus extrafocal era destul de estompata,doar un pic mai net contrastul la intrafocal.De asemenea,primul inel intunecat(de la exterior),era mai lat si pronuntat,atat intra cat si extrafocal.Daca aveti unele sfaturi sau descrieri mai amanuntite despre ce ar trebui sa se vada la teste pe stea cu un asemenea obiectiv 4"f10,v-as ruga sa le postati aici.Ce am gasit cautand pana acum,sunt descrieri generaliste,cam vagi pentru a fi de un real ajutor.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2636

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 30 Apr 2016 23:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

E posibil să ai sub corecție , după cele relatate . Dar parcă e însoțită de un (sfero)cromatism cam deranjant . Dacă lentilele au fost aclimatizate , ar fi trebuit să vezi la jupiter mai mult decât cele două benzi late . Eu cu a mea sw102/1000 vad la 200x destul de multe vârtejuri albicioase la granița dintre benzile planetei .
Și la Marte in opoziție am parte de spectacol , cu destule detalii , calotele foarte vizibile si discul planetar tărcat ca o mâța 'calico' .
Un test pe banc ar trebui să te lămurească. Dacă liniile vor ieși curbe pernă și prea colorate , atunci ai sub corecție ce trage după ea derivă cromatică .
Dacă e așa si nu mai e loc de apropiere intre lentile , o spatiere cu ulei poate salva obiectivul . Cu condiția să nu ai defecte zonale si R2 să fie mai mic decât R3 .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 554



Localitate: Roman

MesajTrimis: 01 Mai 2016 11:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am făcut aseară noi observații cu aclimatizare suficienta(din păcate atmosfera era tot cu o turbulență vizibila),si erau observabile mai multe detalii fine la Jupiter,atât în benzi,cat si suplimentar(o să caut terminologia adecvată).Imaginea era mai contrastantă cu ocularul de 9mm decât cu cel de 5mm,iar focalizarea mai pretențioasă decît mă așteptam.La testele pe stea,intrafocal,inelele erau înconjurate de o ceata violeta.Ieșind cu focalizarea în extrafocal,aceasta se condensa,formând discul si inelele concentrice,înconjurate de inelul gălbui exterior,mai luminos.Mizez pe subcorectie,deoarece inelele intrafocale erau net mai contrastante,tinand cont si de diferenta de culoare.Am reușit să desfac obiectivul,iar lentilele au circa 6 si 8 mm grosime marginală,crownul si respectiv flintul.Plasate sticlă pe sticlă,apar inelele Newton.Inversând crownul,nu apar,deci fata exterioara a acestuia are o rază de curbură mai mare.Inelul distantor are circa 0,2 mm grosime.Nu prea știu din ce sa confectionez unul mai subțire,deci voi încerca să fac trei mici dreptunghiuri distantoare din ceva.Voi testa cu prima ocazie,direct asa,sticlă pe sticlă.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5472

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Mai 2016 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

E bine ca atunci cand faci testul sa nu te grabesti. La diferentele de temperatura din aceasta perioada obiectivul se aclimatizeaza usor in 15-20 min, nu e nevoie de mai mult. La test e bine sa prinzi turbulenta atmosferica mica sau cel mult medie pentru a trage o concluzie reala. Deasemenea instrumentul trebuie sa fie cat mai stabil posibil (la tine vad o mica problema daca e pus pe eq 3/2 mai ales daca are trepied de aluminiu, imaginea poate vibra la atingerea focuserului). Foarte bine merge in aceasta perioada Arcturus ca stea de test daca o ai disponibila in camp. Ocularul se alege astfel incat distanta lui focala exprimata in mm sa fie egala cu jumatate din raportul focal (in punctul asta ai procedat corect) iar daca ai o diagonala de incredere care stii sigur ca nu deformeaza raspunsul o poti folosi pentru comoditatea testului.
Testul in sine e unul simplu insa interpretarea lui mai delicata, literatura e plina de impresii irelevante. Cateva note rezonabile despre acest test poti gasi in interpretarea lui Roland Christen chiar daca acesta nu este testul lui preferat.
Cartile spun ca testul pe stea al unui acromat trebuie sa arate figuri identice intra/ extra focal. Personal am avut sansa cu cativa ani in urma sa-mi incropesc o mica linie optica de masura si dupa multe zeci (poate sute) de serii de teste ronchi/stea sa acced la o convergenta de rezultate.
Cu siguranta afirmatia precedenta ce implica identitatea figurilor intra/extra focal nu este valabila in toate situatiile ci numai atunci cand este vorba de obiective (in general mici) cu raport focal mare. Un astfel de raspuns arata de pilda lunetica mea de 60mm f14 si la fel poate arata un obiectiv carton 60/1000 sau un telementor 63/840.
Cand vorbim insa de obiective cu apertura mai mare si raport focal mediu (cum este luneta ta) mai intervine in discutie si sferocromatismul care ne strica un pic ploile. La o corectie buna a obiectivului inelele intrafocale vor avea aparenta usor galbuie, definite pe fond negru chiar daca sunt pufoase si inconjutate de un usor halou violet. Este normal deoarece in aceasta pozitie ne aflam cu planul focal in stanga spectrului rezidual iar radiatiile ce formeaza aceste inele sunt preponderent cele de la mijlocul spectrului vizual, adica acelea care sunt cel mai bine corectate. Imaginea extrafocala ar trebui sa arate inele de aproximativ aceeasi consistenta insa decelarea lor este oarecum mai anevoioasa deoarece le percepem sub perdeaua radiatiei violete. Am spus aproape aceeasi consistenta deoarece de data asta ne aflam cu planul focal in dreapta spectrului rezidual si inelele vor fi formate preponderent de radiatiile marginale ale spectrului vizual.
De retinut cateva aspecte importante la un test pe stea:
- daca vrem sa tragem concluzii cat mai corecte si sa nu ne pacalim singuri analiza se va face pe defocalizari de 4 sau maximum 5 inele, nu mai mult.
- foarte important la un obiectiv echilibrat bine sferic este luminozitatea si consistenta identica a figurilor intra/extra focale. Aici avem nevoie de ceva exercitiu al ochiului.
- daca nu se pot compara bine toate cele 4 sau 5 inele din cauza sferocromatismului atunci comparatia se va face numai pe inelul exterior (consistenta, aspect, luminozitate)
- foarte important de cercetat figura de difractie din focus, discul Airy trebuie sa aiba aspectul unei bilute perfecte care uneori poate da impresia ca se roteste in coaja ei (impresia e data de turbulenta usoara a atmosferei).
Subiectul este departe de a fi epuizat insa sper ca am atins aspectele mai importante.

Cer senin!

_________________
Van 8x42ED4; APM 16x70ED; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 554



Localitate: Roman

MesajTrimis: 01 Mai 2016 15:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Trepiedul nu e o problema mare,fiind folosit la inaltimea minima.Inaltimea la ocular e suficienta si in preajma zenitului.Nu mi-am propus sa stau pe scaun,abia pot cara luneta.In schimb nu ajung la focus decât cu diagonala pe 2" cu care a venit luneta.N-am stiut ca ar putea induce probleme.In ce priveste inelul exterior luminos galben,e cam la fel de bine delimitat si extrafocal,si sa zicem primul inel întunecat,la o defocalizare de 4-5 inele.Mai degrabă intre inele interioare violet,contrastul intre acestea si spatiile întunecate e mai mic decât intrafocal.Par mai pufoase,însă cum am mentionat intervine si diferenta de culoare.Am confectionat trei mici dreptunghiuri de 6 pe 3 mm,din bandă scotch subtire,si le-am lipit pe marginea flintului la 120 de grade.Nu intra in traseul optic,si sunt mai subțiri decât inelul distantor original.O sa vad daca apar diferente.Oricum,nu a fost o idee bună să manevrez cele două lentile sticlă pe sticlă.M-am ales cu o zgârietură fina neregulata(am nimerit un ceva abraziv intre ele)de vreo 5 mm undeva spre centru atât pe crown cât si pe flint.Partea pozitiva e ca acum se vede in lumină puternică care e orientarea corectă a crownului.La remontare,in ciuda eforturilor(lavete microfibra),tot m-am ales cu câteva mici fibre pe flint,cam ca acele zgarieturi de groase.Dar efectele de difractie produse oricum sunt neînsemnate.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5472

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Mai 2016 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

tavi 84 a scris:
... inelul exterior luminos galben,e cam la fel de bine delimitat si extrafocal ...


Smile In afirmatia asta incape un domeniu consistent de sfericitate, dependenta pe de o parte de antrenamentul ochiului care participa la test iar pe de alta parte de nivelul nostru de ingaduinta...

Da, lentila pe lentila la Fraunhofer nu recomand chiar daca si eu fac ades prostia asta ... e bine de evitat in aceste cazuri ca lentilele sa se roteasca intre ele (atunci apar zgarieturile). Cand sunt montate in celula, inelul se strange doar pana la prima atingere a sticlei.
In general acromatele raspund destul de greu la spatiere, mai ales pe domenii asa de mici ca cele amintite de tine.

Oricum ar fi, un obiectiv de 100/1000 trebuie sa aiba focus ferm la 200x. E bine sa incerci in mai multe seri senine, uneori atmosfera nu permite un focus bun.
Si pana se mai antreneaza ochiul cu testele pe stea ai posibilitatea suplimentara sa faci Ronchi pe stea:

http://www.gerdneumann.net/english/ronchi-...piece.html

Nu necesita antrenament deosebit, e bun pentru orice instrument si nu e nici o avere!

Bafta!

_________________
Van 8x42ED4; APM 16x70ED; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 554



Localitate: Roman

MesajTrimis: 01 Mai 2016 19:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mersi de idee,as încerca construirea unuia.Din ce stiu tuburile cu vid cu panta mare gen EF 183,184,ECC 88 etc.,ma rog cele cu constructie tip frame grid,au grila de comanda deasa,bobinata cu fir de 10 microni,intins la jumatate din forta de rupere,deci perfect drept.Cred ca pot recupera aceea piesa si incerca montarea ei pe un barrel de ocular.Oricum nu costa nimic încercarea.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5472

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Mai 2016 20:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ei ... ai starnit niste nostalgii mari ... Am lucrat cu ECC88, dubla trioda, filament izolat de catod alimentat la 6,3v alternativ. Nu mai stiu la ce am folosit-o da stiu sigur ca am facut ceva cu ea ... ce vremuri!!
_________________
Van 8x42ED4; APM 16x70ED; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9452

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Mai 2016 07:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Vremuri apuse, dar tuburi cu vid încă se găsesc. Am primit mai demult o rețea ronchi tipărită pe film dar nu știu unde am pus-o, era bună acum pentru evaluarea spotting-scope-ului. S-ar putea să necesite colimare la prisme pentru că figura de difracție este puțin ovală. Axa mare a elipsei se mută la 90 grade in-out focus. Sau e din altă cauză? Obiectivul este lipit și nu e strâns prea tare în celulă.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob


Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 02 Mai 2016 09:20, modificat de 1 data in total
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5472

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Mai 2016 08:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu mai am tuburi prin casa de cel putin 20 de ani, nu am mai avut unde sa le tin si am renuntat. Pe vremea lor insa mi-au placut.
Figura ovala in in/out focus cu rotire la 90 de grade inseamna astigmatism. Verifica daca obiectivul nu este montat inclinat fata de axa optica. Posibil sa fie chiar nativ al obiectivului. La 18-20x e posibil sa nu deranjeze dar daca vrei sa urci mai sus cu siguranta va deranja.

_________________
Van 8x42ED4; APM 16x70ED; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9452

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Mai 2016 09:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poate fi înclinat doar dacă am prins cumva vreo particulă de praf sau altceva la marginea celulei filetate. O să verific.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 554



Localitate: Roman

MesajTrimis: 14 Mai 2016 08:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am apucat sa fac aseara teste comparative cu luneta TS,a carei obiectiv stiu ca este echilibrat si vad ca diferentele sunt de fapt mai mici decat credeam.Extrafocal,inele sunt colorate tot violet si la aceasta,un pic mai putin poate din cauza raportului focal mai lung sau poate si din cauza sferocromatismului mai pronuntat la cea Skywatcher care are un pic de subcorectie.Spatierea cu altceva e foarte dificila deoarece grosimea nu prea iese constanta la bucatele mici de ceva,in loc de un inel distantor care ocupa toata circumferinta.Un pic de aer sau praf si sunt vizibile simptomele cauzate de inclinarea lentilei de crown(asimetrie,coloratura asimetrica a imaginii de difractie).Nu prea pot face o evaluare consistenta a magnitudinii subcorectiei,bazandu-ma pe acele imagini alb-negru practic idealizate ale aspectelor intra si extrafocale.Focalizat,inelele de difractie in jurul unei stele nu par mai pronuntate la cea Skywatcher,insa nu am avut cum sa le folosesc pe amandoua in paralel,plimbandu-ma de la un ocular la altul,ci in reprize la vreo 10 minute distanta Rolling Eyes
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5472

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Mai 2016 11:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este normal zic eu, pentru ca la aceasta deschidere intre f/10 si f/11 sferocromatismul nu se modifica semnificativ. Inelele extrafocale nu sunt violet ci sunt acoperite de o ceata violet (este sferocromatismul liniei "g"). Daca ai face test pe un obiectiv bun de 60mm cu f/15 sau chiar unul de 102mm dar cu minim f/20 atunci ai sa constati ca in extrafocal toata ceata violet se concentreaza in punctul central si inelele de difractie raman curate.

Spatiere corecta si de valori mici (0,1mm) se poate face cu folie adeziva de aluminiu "Tesa" pentru auto, nu din cea folosita la izolatia instalatiilor termice.

_________________
Van 8x42ED4; APM 16x70ED; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
sorini
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Ian 2015
Mesaje: 308



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mai 2016 10:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poate fi offtopic, dar e legat de un aspect semnalat de Erwin, pe care l-am intalnit si eu dupa ce am devenit posesor de MTO11CA. Pt ca atunci cand l-am primit, la imaginile intra-extrafocus am intalnit acelasi fenomen cu inel oval care se rotea 90grd, am stat sa inteleg ce se intampla si (dintr-o nimereala) am constatat ca presiunea creata de inelul de fixare a oglinzii principale creeaza acest fenomen, asa incat l-am slabit pana doar sa atinga oglinda, fara sa o preseze pe inelul de reazem (din fata oglinzii). Evident ca acest aspect se refera in speta la MTO (catadioptric cu o constructie speciala) dar nu am crezut ca un inel gandit special pt fixare, cu puncte de presiune arcuite, poate duce la acest fenomen. Probabil ca pt destinatia initiala a obiectivului (teleobiectiv foto) nu reprezinta o problema, dar la transformarea in instrument astro era de neutilizat. Acum discul Airy se poate obtine (imposibil inainte) si este perfect rotund.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5472

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mai 2016 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu este deloc offtopic. Cel mai probabil este vorba de un astigmatism indus mecanic si se intalneste foarte des la optica ruseasca. Prin relaxarea oglinzii se revine dupa cum ai constatat si tu la situatia normala.
Rusii fac sticle bune, le prelucreaza bine dar le asambleaza prost. Putem spune orice despre ei numai ca sunt niste finuti, nu Smile
Totul e bine cand se termina cu bine!

_________________
Van 8x42ED4; APM 16x70ED; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact