Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
25350472641_cbba2046d7_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241651
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie telescop

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tomy sef
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Apr 2016

Motto: Tempus fugit !

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Achizitie telescop
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua!
M-am gandit sa imp cumpar un telesop, avand ca puncte de reper apertura mare, montura ecuatoriala si portabilitate din punct de vedere al lungimii tubului optic ( m-am gandit la maxim 70 cm ).
Astfel am ajuns la concluzia ca un Schmidt-Cassegrain 279/2800 Advanced VX ar fi cam ceea ce ar merge in aceste imprejurari.
http://www.astroshop.ro/celestron-telescop...r_1_select
Bugetul este maxim de 14000 de lei.
Daca ati putea sa imi spuneti o parere cu privire la el, la issues-urile ce apar la montura, sau chiar un alt telescop, as fi recunoscator. Smile
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca o simpla observatie privind poza cu ansamblul: observ o diferenta intre supletea picioruselor si a monturii si dimensiunea tubului. Cat timp nu stai in vant probabil ca alegerea e una buna. SC-ul de 11 e interesant, scurt, apertura mare. Desigur are focala nativa mare, dar probabil in timp il vei acompania cu un telescop mai mic, poate un refractor, pentru camp larg.

Ai enumerat cateva puncte de interes, dece vrei neaparat montura ecuatoriala si portabilitate? Ca alternativa ar fi (ceva mai ieftin): http://www.astroshop.ro/skywatcher-telesco...to/p,21052
Sus
tomy sef
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am de gand sa ies cu el in afara orasului la tara si in privinta vantului ...nu prea stiu ce sa zic ... chiar nu am luat in calcul vantul.
Ca sa imi iau CGEM, mai dau inca 2000 in plus (ceea ce nu cred ca ar fi o foarte mare problema, pentru ca sunt dispus sa strang ) si din cate am auzit sunt si ceva probleme cum motorul de DEC (http://www.cloudynights.com/page/articles/...ount-r2624, dar avand in vedere ca nu prea am in plan astrofotografia, nu cred ca ar fi o problema cred...
Orcum, am gasit un kit de hypertune ce ar cam rezolva problema conform unora.
Nu prea stiu ce sa zic... Confused
dcCat despre montura, am ales ecuatoriala, pentru ca la dobson, pot fi puse doar tuburi de tip newton si nu prea vreau sa am emotii cu oglinda primara, din punct de vedere al curatarii acesteia ( nu sunt prea indemanatic in unele aspecte...).

Ultima modificare efectuata tomy sef la 13 Apr 2016 17:54, modificat de 2 ori in total
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy, tubul optic de la 305mm chiar si colapsat si cu damperele de la mijloc scoase are 89cm. Omul vrea tub de maxim 70cm.

Eu daca as avea banutii astia, in criteriile enuntate, nu cred ca se poate mai bine decat in linkul de mai jos.
http://www.sumerianoptics.com/products/alkaid/

In varianta de 14 sau 16 inch, desi vad ca 16 inch nu mai figureaza pe site. Are si oglinzi din quartz.

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ovidiu M. a scris:
Valy, tubul optic de la 305mm chiar si colapsat si cu damperele de la mijloc scoase are 89cm. Omul vrea tub de maxim 70cm.
20cm (si ceva apertura) in plus, 4000 lei in minus Wink. Ai si o focala mai omeneasca.

Daca iesi la curte poti amenaja un observator sau un adapost contra vantului. Sau mai bine faci un pilon de beton pe care pui doar capul monturii.
Sus
tomy sef
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

As putea sa fac un adapost impotriva vantului...
Sus
tomy sef
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ovidiu M. , am sa iau in considerare varianta cu Alkaid, dar din cauza conditiilor si neandemanarii mele prezente, in viitor poate voi face o astfel de achizitie, avand in vedere pretul relativ interesant... Smile
Portabilitate, pentru ca, trebuie sa-l transport pana la tara, deoarece nu am unde sa-l pot depozita acolo si nu prea as putea sta linistit ca am lasat un instrument valoros acolo...

Ultima modificare efectuata de catre tomy sef la 13 Apr 2016 18:24, modificat de 1 data in total
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Apr 2016 18:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tomy...cerceteaza un pic netul dupa recomandarea facuta. Sunt construite foarte bine iar daca-mi amintesc bine se instaleaza in 10 minute, iar strans se formeaza ca un fel de servieta care incape in orice masina cat de mica ar fi. Ai 40 cm apertura, oglinda pe quartz care reduce mult din problemele termale ale newtonianului si mobilitate maxima. In orice caz as crede ca este mult mai simplu de instalat dezinstalat si utilizat decat acel C11 pe montura ecuatoriala. Cel de 40 cm este la pret exact in bugetul tau.

@Valy - la tine sunt 20 si ceva mm in plus apertura, nu centimetri.

Sus
tomy sef
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multimesc de sfat... Smile
Chiar am sa iau in considerare, incepand de acum, versiunea alkaid...
Multumesc de ajutor... Very Happy
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 18:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Trebuie tinut cont ca asamblare/dezasamblare necesita colimare de fiecare data. Nu ai goto si motorizare la alkaid.

Cu ce transporti instrumentul?

Ultima modificare efectuata valy la 13 Apr 2016 18:56, modificat de 2 ori in total
Sus
tomy sef
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 18:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Il voi transporta cu masina si din cate am vazut are si o EQ Platform, pe care o poti lua separat...
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 19:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
trebuie tinut cont ca samblare/dezasamblare necesita colimare de fiecare data. Nu ai goto si motorizare.

Cu ce transporti instrumentul?

Colimarea se invata usor si cu instrumentele potrivite se executa repede.

Mie acel Celestron cu montura lui ecuatoriala cu motoare, alineiere polara si goto mi se pare mult mai complicat fata de simplitatea unui dobsonian cu mecanica excelenta.
Pe langa asta cu focala f lunga mi se pare destul de specializat pe anumite categorii de obiecte.

In orice caz ambele sunt instrumente de top. Trebuie doar cel interesat sa se documenteze f bine inainte pentru a intelege de ce are nevoie pt necesitatile lui.

Sus
topacid
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2009

MesajTrimis: 13 Apr 2016 19:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru un setup portabil nu aș mere pe C11, care e relativ mare și greu. Depinde si ce vrei să faci cu el. Telescopul cel mai bun e cel pe care il folosesti cel mai mult. Asta la mine înseamnă un refractor de 4 inci pe un Losmandy GM8 și asta după ce am tot avut diverse setupuri. Pentru astrofoto nu trag cu mai mult de reflector cu 8 inci.

Am acces la un dob mare când cerul e ok și eventual când ieșim undeva la munte pentru vânat galaxioare. În rest ca SCT nu aș lua mai mult de 9.25 care stă ok pe GM8 iar dob nu aș lua cu platformă. Ia un dob simplu, învață un pic cerul și apoi vezi ce vrei. Cu un C11 la 2800m ai un câmp minuscul, o să mori cu el în brațe la colimare și cărat de colo colo. În plus AVX-ul e un pic prea mic pentru C11.

Gândește te la toate astea apoi alege ceva. Știu, te atrage apertura. O să vezi că nu e numai ăsta șpilu.
Just my 0.02$

Cer senin,
Vlad

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2016 19:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

In schimb am o intrebare de incepator (si nu stiu daca intra in aceasta categoriie) : Cum poti alinia usor un dobson pe un obiect ceresc?
Sus
topacid
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2009

MesajTrimis: 13 Apr 2016 19:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum văd pozele de pe astroshop, arată un pic ridicol 11 le pe AVX. la o pală de vânt bye bye. Recomand cu cădură un 8 inci dob de max 1000 1200 lei ca să prinzi niște cer și să ți dai seama ce vrei. Eventual vorbește cu Fanex de pe forum care a avut o experiență mișto de început cu un dob de 8.

Cer senin,

Vlad

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact