Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Halo_lunar_1.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236331
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop 240mm f/6.6 newtonian

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
david_eco
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 14 Feb 2016 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru constructia instrumentului! Sa te bucuri cat mai multe nopti de el. Satisfactia ATM-ului nu prea poate fi explicata in cuvinte, trebuie traita Smile
Cer senin!

David

Orban Zsolt
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Mai 2015

MesajTrimis: 16 Feb 2016 14:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va mutumesc pentru cuvintele de lauda si incurajare. Am scos telescopul intr-o noapte pe la ora 23, se prezenta o noapte senina. Cu greu am reusit sa scot telescopul in fata blocului desi stau la parteer (telescopul 17kg, montura cam tot pe acolo , poate mai putin).
Am stat aprox 20 min si am observat ca dispare orionul incet din cauza norilor. Am decis sa observ jupiter ... La defocalizare fierbea oglinda si nu stiu din ce motiv (poate ma lamureste cineva va rog) avea forma ovala. Am incercat la 100x si de abia am observat cele doua benzi si satelitii (oglinda v-am mai spus este una nu tocmai reusita). Dupa inca 5 min norii au ajuns si la jupiter si m-am dus in casa. A fost o sesiune esuata.
Partea mecanica in schimb se comporta excelent, bine echilibrata ( cu o contragreutate de 0.5kg), pe toate directiile se misca foarte fin cu vibratii foarte foarte mici care apar din prinderea secundarei cu sarmulita tensionata (aici urmeaza sa pun tija filetata m2)
Daca ma uit prin ocularul de 28mm la blocul vecini aflat la 50m se vede cu o claritate foarte mare in schimb cu cel de 15 sau barlow 2.5+ocular 15 apare mai incetosat (vin si ceva poze cat de curand). Poze la distanta de 2-3 km nu stiu cand voi face, sper cat de repede.

PS: urmeaza degrosarea si slefuirea unei alte oglinzi, 250mm f8 pentru planete de cel actual nefiind foarte multumit.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 16 Feb 2016 14:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Orban Zsolt a scris:
.. si nu stiu din ce motiv (poate ma lamureste cineva va rog) avea forma ovala. ...
Pe ce fel de suport sta oglinda? Cam subtire pt. diametrul ei, poate se deformeaza.

Pentru aclimatizare mai rapida incearca 1-2 ventilatoare care sa sufle direct in oglinda principala, oricum trebuie sa lasi telescopul la aer cam o ora cel putin.
Apropos de nori verifica si prognoza inainte, exista site-uri gen meteoblue.com. Daca se anunta nori nu mai iesi.
Sus
david_eco
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 16 Feb 2016 15:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Personal nu cred ca se poate deforma incat sa ajunga ovala vizibil. Probabil secundara nu este aliniata optic perfect cu primara.

David

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 16 Feb 2016 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Zsolt

Ai observat ca oglinda pare de forma ovala in imaginea defocalizata a lui Jupiter ?
Daca-i asa , nu-i nici un bai ,Jupiter are forma ovala.
Sau ai facut testul pe o stea si ai vazut forma ovala ?
De asemenea , o oglinda ca si a ta are nevoie cam de o ora , o ora si jumatate sa ajunga la echilibru termic.
In orice caz , 20 minute sunt putine.

Despre blocul vecin: un grosisment de 100 x / ocular de 15mm la obiecte terestre este bestial de mare pentru o oglinda de 240mm.
Iar 250x /15mm +Barlow iese din discutie.
La obiecte terestre incearca cu diafragma , dar nu mai mult de 60x sau 80 x ,maxim 100x.

Eu nu cred ca oglinda ta e naspa.
Dar , sa nu-mi fie luat in nume de rau, este un diametru deja dificil pentru un amator locuind la bloc.

Mircea

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 16 Feb 2016 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

david_eco a scris:
Personal nu cred ca se poate deforma incat sa ajunga ovala vizibil...
Ba se poate, chiar cu una de 20cm, dar putin mai subtire.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...t=30#70411
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 17 Feb 2016 00:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Secundara de unde provine ? daca e de calitate , doar o colimare f proasta ar putea crea un astigmatism dar si deformare a obiectelor . Alungita nord-sud sau est-vest ? . Tu neavind centrul oglinzi marcat e si mai grea colimarea . Fa un test pe luna cum apar craterele ar trebui sa fie rotunde iar imaginea sa fie clara cu contrast nu cetoasa si pentru test alege o zi senina , pentru date cit mai reale . Eu as folosi la spider platbanda 0,3-0,5mm.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact