Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC281klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236338
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie luneta 60/900

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013

MesajTrimis: 11 Feb 2016 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie luneta 60/900
Raspunde cu citat (quote)

Buna dragi colegi, am intrat in posesia unui obiectiv de 70mm diametru focala 900 numai bun pentru duble norocul e ca deja am toate componentele pentru el.

Am hotarat sa o fac de 60mm diametru pentru asta celula trebuie sa se potriveasca cu cea de la tubul optic a fostei lunete SW de 60/900, asta s-a putut doar daca montam celula suport invers, pentru asta am demontat lentilele si le-am centrat dupa care le-am lipit pe margine cu silicon 99% elasticitate, am folosit pentru centrare banda izolanta electrica, dupa uscare am scos banda.

Iar apoi am inversat obiectivul pentru a corespunde schemei optice fiindca ca am montat celula suport cu capu in jos iar lentilele trebuiau sa fie si ele inversate altfel nu corespundeau cu schema optica, dupa care am lipit suportul de tub cu silicon pe margine puls am lipit 3 placi metalice pentru sustinere din moment ce era imposibil sa bag un surub de strangere pentru ca lentilele erau in cale si nu aveai loc unde sa le bagi.
Placile din aluminiu au fost lipite cu picatura si aici nu puteai baga suruburi pentru ca era aproape de lentile.
Dupa 3 zile siliconul s-a uscat brici si picatura la fel practic sa cimentat celula foarte bine am venit cu inca 3 placi din otel pentru o prindere buna iar apoi am trecut la teste pe stele.

Clar deci nu se mai poate demonta celula cu lentilele e sudata de tub si nici nu mai poti sa scoti lentilele pentru ca partea pe unde ies e bagata in tub si e sigilata de el. Ca la o luneta Bresser Skylux 70 unde scoti lentilele prin fata, aici nu le mai scoti dar de ce sa le scoti odata centrate, prafu nu mai poate intra.
Iar celula originala a lunetei de 60 in care am inserat noul suport cu lentilele atinge obiectivul deci lentila Flint nu si marginea inelara a celulei.

Focuserul e homemade nu e cel original, fiind din mai multe mufe pentru tevi de canalizare groase, a iesit pefect sunt din plastic gros, iar focusarea se face prin glisarea ocularului inainte/inapoi, am montat un colier la portocular pentru a tensiona in asa fel incat ocularul sa nu il mai strangi cu surubul.

Pana la urma fratilor a iesit mult mai bine de cat credeam stele is perfect circulare la fel si discul airy la 150x, am observat dubla Castor pentru a testa luneta.
Urmeaza si alte teste.

Tubul cu celula lipita cu silicon.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  239.66 kb
 Vizualizat:  de 4837 ori

Tubul cu celula lipita cu silicon.jpg

celula sigilata de tub.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  83.71 kb
 Vizualizat:  de 4837 ori

celula sigilata de tub.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Feb 2016 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ovidiu

Bine ai re...venit in lumea acromatelor !
Felicitari ,esti inventiv , gasesti solutii folosind materiale aflate la indemana.
Daca dupa verificari vezi ca luneta functioneaza bine , eu iti sugerez sa faci un parasolar din carton cu care sa maschezi aceste lipituri ,utile , facute cum ai putut dar nu foarte frumoase.
Inca odata , functionalitatea este cea mai importanta .
Dar si estetica are mica ei importanta.

Mircea

Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 11 Feb 2016 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult Dl Mircea luneta functioneaza absolut extraordianar am facut acuma observatii la Castor de cateva minute aici s-a deschis umpic cerul se vede foarte frumos, hair split la 90x ocular kellner si splitat cu ocuarul de 6mm plossl.

Voi face o masca din carton care apoi o sa o invelesc in folie de aluminiu sa aiba aspect metalic. Dupa ce termin cu asamblarea urmeaza estetica.
Nu am putut sa bag suruburi pentru ca obiectivul era in cale, se putea totusi prinde in tub dar trebuia sa prinzi si de suport altfel nu merge. Placutele din metal erau singura varianta la acest caz pentru o prindere ferma si perfecta, nu mergea cu colier pentru ca tensionai lentilele de numa.

Ma bucur ca nu mai pot avea acces la lentile, aveam un tic sa desfac obiective pe care le aveam in mana Laughing si era o mica problema.
Picatura e singura care prinde ermetic siliconul e elastic eu vroiam sa fie sudata de tub.

Postez doua poze cu obiectivul montat in vechea celula a tubului optic Sw care a fost sigiliata de tub, ea se sprijina pe lentila Flint se vede in poza, de jur imprejurul vechii celule am infasurat o banda de lipit speciala tip folie foarte buna face o priza exceptionala e rezistenta la umditate si nu lasa urme. Acuma arata ca naiba lipiturile alea urmeaza estetica, nu cred ca e rau ca celula suport sa fie sudata de tub.

Focuserul e postat la urma, este compus din mufe pentru canalizare prinse in suruburi si stranse cu coliere de prindere.
Are 2 parti componente partea care se prinde de tub e groasa rau si este prinsa in 3 suruburi apoi de acolo am venit cu o extensie practic un tub pvc prins si el lui randul lui de celalat cu 3 suruburi iar la urma un portocular.
Am folosit si aici picatura dupa cum se vede la portocular dar si la tubul pvc in care este inserat portocularul.

obiectivul.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  192.03 kb
 Vizualizat:  de 4778 ori

obiectivul.jpg

interior obiectiv.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  149.63 kb
 Vizualizat:  de 4781 ori

interior obiectiv.jpg

focuserul.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  321.27 kb
 Vizualizat:  de 4775 ori

focuserul.jpg

Ultima modificare efectuata C.Ovidiu la 12 Feb 2016 00:01, modificat de 3 ori in total
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 11 Feb 2016 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci ideia e ca celula suport sa nu se incovoaie ca am belito la propriu la fel si focuserul.
Din acest motiv am prins in 6 placi metalice si focuserul in suruburi si coliere.

Iar vechea celula a tubului optic de 60 actioneaza ca diafragma si adaptor pentru noul obiectiv si celula sa.

Astai inginerie de mana a doua, astea is resursele de care dispun, nu am avut altceva la indemana.

Luneta era demult construita de acum 1 - 2 ani (nu mai stiu) dar obiectivul de atunci avea defecte iar acesta e unul nou, eu doar am montat noile lentile, le-am lipit cu silicon de jur imprejur, am prins celula suport de tub si in final am cumparat 3 coliere pentru focuser, luneta nu s-a schimbat a asteptat o noua oportunitate.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 12 Feb 2016 01:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un dublet Fraunhofer trebuie spatiat cu grija utilizand bucatele de material ( plastic, tabla, piele...etc).
Intre ele trebuie sa existe un strat de aer de o anumita grosime.
Sper ca nu ai spatiat cele doua lentile doar cu silicon. Acesta nu poate realiza o spatiere constanta de jur imprejur.
Per total solutia nu imi place deloc. Poti utiliza o saiba subtire sau un inel cu care sa spatiezi lentilele.
Metoda cu silicon nu o agreez, insa nu o mentionez decat ca o remarca tehnica, care pur si simplu nu imi place.
Sper totusi sa obtii imagini satisfacatoare si sa te bucuri de noua ta constructie.
Succes la construit si cer senin la observatii !
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 12 Feb 2016 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai sa fie am uitat sa zic ca lentilele aveu ca spatiator un inel din plastic.
Eu am uns pe margine siliconul pana a intrat intre spatiator si lentile. Apoi am presat nu am folosit mult silicon. Repet am uns pe margine lentilele cu siliconul inelul fiind instalat la locul sau in timpul operatiuni si lentilele au fost montate corect in celula sa.
Inelul e la locul sau.
Dar ce crezi Teo ca is asa prost sa pun siliconul fara spatiator se vede in poza inelul din plastic a venit impreu a cu lentilele, daca nu foloseam spatiator nu era prea bine. Testul pe stea confirma asta.
Acuma trebuie sa fac un capac de carton ceva sa astup lipiturile alea arata ca naiba dar repet era singura solutie chiar daca arata urat. Recunosc ca nu am bani de materiale si altele, nu lucrez si nu am bani de unde sa imi iau ce terbuie sa ma intelegeti, daca lucram aveam bani sa fac un instument calumea, cu celula din metal, focuser calumea etc. Situatia mea stiti ca nu e prea buna din toate punctele de vedere.

Ultima modificare efectuata de catre C.Ovidiu la 12 Feb 2016 12:32, modificat de 1 data in total
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 12 Feb 2016 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Important e ca celula sa nu se incline in timp ca altfel nu e bine.
Celula suport e lipita cu silicon de vechea celula care actioneaza aici ca adaptor si diafragma. Dar siliconul ala nu e destul de tare asa ca singura cale era sa lipesc niste placute de metal de celula si tub. Nu poti baga suruburi pentru ca intra in lentile iar mai sus iese in gol.
Inel de strangere nici poveste ca inducea tensiuni la lentile sau un alt adaptor in plus asta insemna ca se inalta mai tare si nu se mai potrivea la focus fiindca focuserul era demult gata si adaptat la distanta potrivita.
Puteam cumpara un tub pvc dar is ca naiba daca aveam din metal de ce sa nu il folosesc in plus se potrivea noua celula.
Deci la lentile nu mai ai acces pentru ca celula e montata invers deci lentilele ies pe cealata parte de care este adaptata si sudata de tub. Dar si lentilele dublet au fost si ele inversate pentru a potrivi cu schema optica deci is in pozitia corecta.
Astai luneta din piese recuperate de la alte lunete apoi adaptate.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum