Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_0504_1_p.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236353
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

The Definitive Newtonian

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 10 Dec 2015 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
da ...cu f/11 mai merge nu trebuie parabola. dar 6" e cam mic diametru . fara un 10 " nu prea are rost planetar. s-a demonstrat si la fotoplanetar ca sub 200mm diam orice super scump si bun refractor nu egaleaza un 10" reflector.

Afirmatia bolduita e extrem de subiectiva si evaziva. Imi dau seama ca realizarea oglinzilor cu diametre sub 200mm aduc profit mai mic, poate nerentabil pentru dvs., ceea ce nu e o problema in sine (reprosabila in vreun fel). Insa ar fi bine ca realitatea sa nu fie distorsionata. In rest, fiecare decide in nume propriu ce "are si ce nu are rost". Apertura mai mica vine la pachet cu portabilitatea mai buna si alte aspecte.

Cei interesati pot arunca o privire pe topicul astrofoto dedicat planetei Jupiter:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5428&start=0
Primele imagini cu un masiv 250mm nu-s tocmai fericite... desi prin contextul creat aici ar merita o eichetare mai severa.

Spre comparatie, afisez si primele mele fotografii la Jupiter tot cu un DSLR, dar printr-un Newtonian de doar 130mm diametru, care "nu prea are rost planetar"... conform zicerilor unor persoane prezumtiv avizate:
https://c1.staticflickr.com/9/8746/17093218050_7ac98d5705_o.jpg

https://c2.staticflickr.com/8/7706/17231563726_2fedb6df52_o.jpg

https://c2.staticflickr.com/8/7714/17145488741_baf5f53835_o.jpg

https://c1.staticflickr.com/9/8726/17139702485_81778ff69a_b.jpg
(cine e interesat, face click-uri pe link-uri)

Am impresia ca totusi merita! "Are rost planetar"! In plus, imaginile mele au fost obtinute in extrasezon si cu un Barlow acromat pe care l-am descoperit ulterior ca are cele doua lentile lipite cam grosolan de descentrate, va trebui sa le relipesc eu.

Ultima modificare efectuata de catre Tavi F. la 11 Dec 2015 13:58, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 10 Dec 2015 23:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

In sfarsit, s-a prins cineva. Recunosc, ideea nu-mi apartine, am vazut-o si eu pe un site american. Oricum, concluzia e valabila. Nu crede orice gasesti pe net.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 10 Dec 2015 23:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apropo de "meritari si nemeritari", parerea mea strict on-topic e ca nu prea merita efortul si costurile newtonienelor fara obstructie centrala (pe criteriul eliminarii obstructiei). La un diametru de 150..200mm, F/9..10, rabaterea fascicului de la oglinda primara poate fi asigurata prin obstructii centrale minimale, aproape insignifiante.

Am ceva material intr-o carte, poate o sa-l pozez pentru afisare.
Ori s-o gasi si pe net.
Stephen F. Tonkin - Amateur Telescope Making, pag 41, articolul lui Gary Seronik: Building a High-Contrast Planetary Newtonian. Trateaza contrruirea unui telescop de 6" F/9. Merita citit.

PS: Din titlul topicului nu reiese ca Newtonianul suprem tre' sa fie fara obstructie, de asta am postat.

Mai departe, fiecare face cum vrea.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 11 Dec 2015 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tavi F. apreciez comentariile tale, foarte instructive, cel putin pt mine ca incepator. Am de gand sa invat sa determin cat de cat cu acuratete seeingul si sa fac o analiza pe o perioada observationala de un an cam cat a fost media si, in consecinta, sa determin cam ce apertura este ideala in conditiile date, si nu teoretice, pentru a fi utilizata cel mai des.Pentru ca degeaba am 400mm daca unde observ eu si pentru ce observ eu de regula seeingul nu mi permite decat cateva zile pe an sa ma bucur de acea apertura.

@dragos.n - abia acum mi am dat seama ca era ceva de care sa mi dau seama. Nice one:))

Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 11 Dec 2015 00:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

la 130 mm detalii sunt slabe sterse se vede mult mai bine la 245 mm un cass a lui Mak cu oglinzi facute de mine http://www.astronomy.ro/forum/files/j20141012_03h28_csp_674.jpg
sau un 305 mm Emilf http://www.astronomy.ro/forum/files/12_126.jpg
si super detalii la DCristi 400mm http://www.astronomy.ro/forum/files/2014_0..._2_428.jpg
am scos si eu imagini decente cu cass 270 http://www.astronomy.ro/forum/files/jup25_oct_434.jpg

Ultima modificare efectuata de catre Stanescu Octavian la 11 Dec 2015 01:23, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 11 Dec 2015 01:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

O vorba veche in astronomie spune ca ''nu exista substitut pentru apertura''
Membru
Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 11 Dec 2015 01:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da...la cel de 400mm chiar ca superdetalii.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 16 Dec 2015 15:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Chiar daca nu am mare interes la reflectoare , nu pot sa ma abtin in a pune cateva intrebari.

De exemplu, la telescoapele off axis , de ce nu se incearca ameliorarea comei sau astigmatismului sau ce o fi el , renuntand la unghiul de 90 grade dintre axa focuserului si axa tubului principal ?

Ar insemna asta folosirea unei secundare toroidale in loc de una plana ? Daca da , cat de dificila poate fi figurizarea unei astfel de oglinzi ?

Mersi anticipat celor care se vor arunca in discutie.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 16 Dec 2015 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

daca se putea face la serie precis ca era de mult pe piata un asemenea sistem fara obstructie .
dar trebuie inceput cu un proiect simulat si vazut secundara ce forma trebuie . probabil ca nu se poate decupa din tor cu raza enorm de lunga . sau din un con decupat .
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 16 Dec 2015 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

La decuparea dintr-o oglindă conica nu m-am gândit. Asta ar fi deci solutia pentru un newton offaxis .
Înseamnă că secundara toroidala ar fi pentru cass sau gregory , in functie de sensul curburii.
Dar eu iau in considerare oglinda primara ca fiind simetrică. Asta ingreuneaza realizarea secundarei , sau nu mai contează ?

Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2015 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu daca este the definitive dobsonian dar the ultimate este cu siguranta.Este vorba despre newtonul cu oglinda primara de 70 inch si secundara de 29 inch din Utah. Apus link Ovidiu C. pe topicul Povestea unui ATM ist german!
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 16 Dec 2015 21:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vedeti si aici niste solutii (si probleme):

- clasice: • Kutter schiefspiegler • Catadioptric schiefspiegler • Schiefspiegler w/toroidal secondary • Leonard's Yolo • Alternatives w/concave toroidal secondary
http://www.telescope-optics.net/tilted_component_telescopes.htm

- moderne: • Jones' Chief • Herrig • Off-axis Mersenne • Stevick-Paul
http://www.telescope-optics.net/TCT_2.htm
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 16 Dec 2015 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu raman la parerea ca o solutie simpla e cea mai buna cale catre un definitive newtonian.
In ideea asta as merge pe un design herschelian ajutat de un corector pt astigmatism.
Scapi astfel si de conice complicate si de oglinzi off-axis, etc.
De curiozitate am sa incerc un proiect in zilele libere ce urmeaza.
Parca am citit undeva ca un ATM-ist american a facut un corector cu lentile inclinate pentru telescopul lui... din pacate nu-mi mai aduc aminte despre cine era vorba.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact