Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Jupiter.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236356
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Proiect constructie Newton 150mm!

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 18 Noi 2015 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Proiect constructie Newton 150mm!
Raspunde cu citat (quote)

Ok, m am suparat si m am decis sa mi confectionez un reflector newtonian de 150mm la f/6 sau f/8. Va fi finalmente dotat cu oglinzi premium si intentionez sa l realizez cat mai optim pentru observatii vizuale in limitele posibilitatilor mele. Montura va fi Dobson. Asta a fost declaratia de intentie (politica), acum urmeaza realitatea. Sunt varza la DIY, nu stiu nimic, nu stapanesc nici macar notiunile elementare. Dar astazi m am apucat de studiat. Am deschis topicul ca sa ma oblig moral sa finalizez acest proiect.
O sa revin cu intrebari!

Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 18 Noi 2015 19:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun. Optica banuiesc ca vrei s-o comanzi.

De ce 150 si nu 200? Bugetul...?
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 18 Noi 2015 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am avut SW 200mm. As vrea sa fie o idee mai usor si mai portabil. In acelasi timp parca l-as face f/8 sa stiu ca exceleaza pe sistemul solar. Ar subzista si ideea ca intr-un oarecare viitor sa fie complementat de un 300-350mm. Oglinzile in principal as apela la surse interne si numai in subsidiar comanda externa.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 18 Noi 2015 21:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bravo!
Nu e nicio problemă, te vom ajuta. Dacă ai un pic de îndemânare te poți descurca cu proiectul. Tocmai am construit în acest an un tub și apoi o montură cu dimensiuni similare pentru că am avut un tub SW albastru 150x1200 și mi-a plăcut foarte mult versatilitatea acestui tip de telescop. Unul mai scurt e mai portabil dar necesită oculare puțin mai scumpe ca să nu deranjeze coma prea tare. Eu am luat oglinzile de ocazie de la colegul nostru adrian b. care le-a adus din Anglia. Dacă nu găsești optică în țară sigur găsești în afară, poate chiar la o calitate mai bună decât chinezăriile din comerț.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Noi 2015 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu m am gandit la F8 si un ideea ca oglinda secundara poate fi mai mica si astfel contrasul mai mare si mai multa lumina adunata , nu?

@Erwin - mersi pt disponibilitate. Dar inainte de a intreba trebuie sa studiez ca sa stiu ce sa intreb:)

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Noi 2015 07:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Al meu are secundara mai mică decât SW-ul și având obstrucția mai mică este un avantaj. O problemă am întâmpinat la focuser care era tip înalt și aveam nevoie de unul jos, a trebuit să tai din el ca să ajung în focus. Colimarea de asemenea este delicată și influențată de flexibilitatea tubului dar pe dobson și la vizual nu se observă.
Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 19 Noi 2015 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Portabilitatea in cazul SW200 e relativ redusa din cauza monturii, care este destul de grea, insa poti gasi metode de design si realizare incat s-o reduci destul de mult, tubul de SW200 mi se pare chiar prea usor Smile
In cazul opticii cred ca cei de la Astrovest ti-o pot face la ce f/ doresti, iar un 200 ajunge sa fie ceva mai ieftin pe unitatea de suprafata decat un 150.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 19 Noi 2015 16:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

La observatiile planetare nu conteaza "unitatea de suprafata", ci cea liniara, definitorie puterii de separare pentru apertura data.
Doar la galetile de lumina conteaza in principal suprafata colectoare.

@Tavi F. Frustrările se rezolvă în altă parte.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Noi 2015 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

@mircear - multumesc pentru link o sa-i am in vedere.Am omis sa precizez si faptul ca unul dintre considerentele pentru care ma orientez pe 150mm, este si faptul ca, imi amintesc ca din oras cu 200mm in majoritatea noptilor, turbulentele atmosferice impiedicau observatia de calitate. Pe de alta parte ma gandesc ca la F/8, castig si pe partea unei secundare mai mici si implicit contrast sporit.

@Tavi F. - cu respect, daca se poate sa traduci intr-un limbaj mai accesibil neprofesionistilor.

Ar putea cineva sa-mi explice daca, pentru observatii vizuale, s-ar remarca net, o oglinda au 1/10 PV fata de una 1/6 PV ? Mai concret ma refer la ultragrade-ul de la Orion Optics comparativ cu ce ofera astrovest.

Stiu pretul este aproape triplu, dar logica mea este urmatoarea. Daca pentru un apochromat de 140mm unii dau 5-7000 euro, atunci un efort suplimentar de cateva sute de euro ar merita pentru a avea tot ceea ce este mai bun in lumea reflectoarelor la aceeasi apertura.

Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Noi 2015 07:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce am studiat pana acum, secundara mi se pare complicata, in rest pare abordabil, chiar si de mine. Si testele preliminare pentru a intra in focus la fix, si aici pare tricky.
Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 20 Noi 2015 11:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

In sectiunea ATM poti gasi o referinta pentru proiectarea telescoapelor newtoniene cu o aplicatie software gratuita: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=56357#56357
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 20 Noi 2015 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

sunt programe free Atmos si Modas foarte bune pt Newton .
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 20 Noi 2015 15:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ovidiu, daca tot iti doresti sa observi mai mult planetele, cred ca ar fi mai practic un Cassegrain clasic.
Un Cass de 8 inch, este si scurt, portabil si ai destula apertura incat sa obtii o buna rezolutie la planete daca optica si cerul ti-o permit.
La 8 inch il vei putea utiliza cu succes si la observatii deepsky.
Nu vreau sa interfer cu alegera ta initiala dar cred ca un Cassegrain ar fi o alegere buna.
Oglinzi se pot face la comanda iar constructia mecanica o poti finalzia pe cont propriu.
Sunt destui colegi care au asa ceva si iti pot impartasi din experienta proprie ( Tavi F, Stanescu O, Erwin, Vali, etc.)
Orice varianta ai alege, iti urez mult succes !
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Noi 2015 10:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cass-ul clasic de 8" din dotare are tubul de 250mm diametru și lungimea de 700mm și cântărește în jur de 7.5Kg. Nu este chiar portabil și necesită o montură zdravănă care cântărește chiar mai mult. După părerea mea este cam la limita portabilității. Un instrument ideal din acest punct de vedere ar trebui să poată fi cărat în maximum 2 drumuri, dacă te ține spatele, dacă nu, e indicat unul pe care să-l poți căra într-un singur drum din casă la locul de observație. Altfel va rămâne să adune praful într-un colț. Smile
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Noi 2015 18:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pentru sfaturi!
Intre timp printr-un concurs neasteptat de imprejurari am intrat in proprietatea unui SW 150/1200 de la un coleg de pe forum; inca nu este in posesia mea, dar juridic vorbind, proprietatea s-a transferat.Smile Dorinta de a realiza unul de la zero ramane ca proiect de termen lung, insa deocamdata deja ma gandesc cum se poate fluidiza si eficientiza miscarea azimuthala a monturii Dobson de la Skywatcher. Din cate imi amintesc de la 200/1200, miscarea este destul de nerafinata.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 9

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact