Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235694 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
buncar Membru

Data inscrierii: 09 Oct 2010 Mesaje: 70
Motto: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face Localitate: timisoara
|
Trimis: 17 Sep 2015 22:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Obiectiv dublet acromat homemade |
|
|
|
Salut, as vrea sa-mi confectionez un obiectiv dublet acromat din doua lentile, una divergenta(menisc divergenta) si una convergenta(menisc divergenta, plan concava sau biconcava ???).Ma poate ajuta cineva cu cateva detalii ? ce dioptrii trebuie sa aiba cele doua si la ce distanta trebuiesc puse una fata de cealalta?.Lentilele vreau sa le cumpar de la un cabinet de optica medicala si vor fi amandoua cu diametrul de 70mm iar dioptriile oricat intra -4 si +4.Eu ma gandeam la o lentila convergenta de 2 dioptrii sa am 500mm lungimea focala, dar ce dioptrie trebuie sa aiba cea convergenta si la ce distanta trebuie pusa?Vreau sa-mi construiesc singur o luneta(de mult vreau asta, am mai discutat asta in trecut aici pe forum dar m-am lasat pagubas atunci).Am invatat foarte multe lucruri atunci de la multi dintre voi, sper sa ma puteti ajuta si cu aceasta dorinta a mea.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 18 Sep 2015 11:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
De-ar fi asa de simplu, dar ca sa construiesti un dublet acromat viabil trebuie sa mai stii si tipurile de sticla folosite, toate curburile si grosimile etc. Si chiar daca le stii, nu inseamna neaparat ca cineva (care se pricepe) le-ar putea combina si sa obtina ceva acceptabil.
Descriere: |
http://www.telescope-optics.net/achromats.htm |
|
Marime fisier: |
90.84 kb |
Vizualizat: |
de 5067 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 18 Sep 2015 12:01 Download mesaj |
|
|
|
Salut .
Norocul pe care ar trebui sa-l ai ca sa nimeresti o combinatie cat de cat fericita , e practic inexistent . Mai ales daca vrei sa combini doar doua lentile de ochelari.
Problemele vor fi agravate daca sticlele sunt cam din acelasi fel. Poti obtine imagine aparent clara dar cu irizatii deranjante , ceea ce iti va spune ca ai redus din sfericitate dar cromatismul e pe dealuri cu vaca , sau poti avea imagine laptoasa dar fara coloratura deranjanta , asta insemnand ca e naspa cu sfericitatea.
Mai bine incerci un triplet , doua lentile de ochelari divergente , de dioptrii diferite , adica doua meniscuri unul cam de minus 4 si celalalt cam de minus 2 si o lupa din alea biconvexe ce se vand prin talcioc , poate gasesti una sa nu fie din sticla prea verde .
Lentilele de ochelari le asezi cu concavitatile fatza in fatza , cea mai putin divergenta fiind lentila de intrare . Intre ele vine lupa aia biconvexa , probabil nu mai conteaza cum o asezi pentru ca de regula astea sunt biconvexe simetrice.
Mai ramane sa te joci cu distantele dintre lentile. Are sa fie cam chinuitor daca nu iti faci mai intai un aranjament mecanic care sa te scuteasca de jdemii de miscari inutile.
Dupa ce ajungi la un rezultat multumitor , cel mai bine e sa diafragmezi obiectivul astfel obtinut , astfel vei castiga la capitolul claritate.
Oricum, in cazuri din astea , pe langa multa rabdare iti trebuie si ceva noroc.
Bafta !!
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 18 Sep 2015 12:22 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult @nobody si @catalin dumitru, credeam ca e mai simpla treaba
Foarte interesante schemele tale nobody.In cazul asta e mai simplu sa cumpar direct un obiectiv dublet acromat care ma ajunge pe la 100 RON cred, la 60, 70mm diametrul si lungimea focala 0.5-1m.
As vrea sa stiu care sunt avantajele si dezavantajele unui obiectiv dublet acromat cu lungimea focala de 1m fata de unul de 0.5m in afara de faptul ca grosismentul e dublu.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 18 Sep 2015 13:02 Download mesaj |
|
|
|
Avantaje , imagine mai curata din toate punctele de vedere si oculare mai putin pretentioase.
Dezavantaje , camp (real) accesibil mai mic si luminozitate mai scazuta.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 18 Sep 2015 14:10 Download mesaj |
|
|
|
La cel cu focala mai lunga dar cu aceeasi apertura, luminozitatea nu este mai scazuta decat in planul focal, atunci cand utilizam o camera foto. La vizual luminozitatea este aceeasi pentru acelasi grosisment utilizat, indiferent daca obiectivul are f/5 sau f/10.
In rest, si eu as opta tot pentru obiectivul cu focala mai lunga. Sferocromatismul este mai redus, imaginea mai buna si poti merge la grosismente mai mari decat cu cel cu focala mai scurta.
|
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 20 Sep 2015 22:43 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc catalin dumitru si Teo pentru raspunsuri.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Sep 2015 18:21 Download mesaj |
|
|
|
Ai PM.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|