Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_145825_230.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236374
Numar de utilizatori inregistrati: 2878
Cel mai nou utilizator inregistrat: Eugen Lupescu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Proiect constructie Dobson 450mm F5,3

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
david_eco
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 01 Dec 2014 19:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Tavi! Si eu imi doresc sa ajung dar nu stiu ce imi va pregati viitorul, pe unde voi fi...
david_eco
Membru
Membru

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 02 Dec 2014 17:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Actualizare.

Cum vremea este nefavorabila observatiilor am continuat cu mesteritul.
Celula secundarei se apropie de finalul constructiei, am frezat suportul la un unghi de 35 de grade, am pregatit placa de montare a focuserului cat si distantierii care ii determina gradul de inclinare. Focuserul, dupa cum apare in poze, este unul low profile dual-speed cu o inaltime de doar 50mm avand o cursa de 23mm si un prelungitor integrat de 44mm.

Va urma...

DSC_1013.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  777.24 kb
 Vizualizat:  de 8485 ori

DSC_1013.JPG

DSC_1012.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  862.62 kb

DSC_1012.JPG

DSC_1011.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  804.08 kb

DSC_1011.JPG

DSC_1010.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  844.92 kb

DSC_1010.JPG

DSC_1009.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  984.32 kb

DSC_1009.JPG

DSC_1008.JPG
 Descriere:
vanatorul de roiuri globulare
 Marime fisier:  858.51 kb

DSC_1008.JPG

DSC_1007.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  877.09 kb

DSC_1007.JPG

DSC_1006.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  885.69 kb

DSC_1006.JPG

DSC_1005.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  868.29 kb

DSC_1005.JPG

DSC_1004.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  944.73 kb

DSC_1004.JPG

david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Dec 2014 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum vremea afara este dezolanta, desfasurarea constructiei nu avanseaza decat cu pasi marunti...dar siguri. Au mai aparut cateva modificari, cura de slabire finisaje, etc. Am modificat pozitia de actionare a suruburilor de colimare catre partea superioara a custii.
Parca incepe sa arate tot mai bine! Sau sunt eu prea incantat...?

DSC_1024.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  517.67 kb
 Vizualizat:  de 8371 ori

DSC_1024.JPG

DSC_1023.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  549.88 kb

DSC_1023.JPG

DSC_1026.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  500.05 kb

DSC_1026.JPG

DSC_1018.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  496.75 kb

DSC_1018.JPG

DSC_1020.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  441.47 kb

DSC_1020.JPG

Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Dec 2014 00:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Arată chiar bine de tot! Smile Deja se conturează o sculă superbă! Spor și să sperăm că cerul se va îndura de noi...
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Dec 2014 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incepe sa prinda culoare... numai ca se usuca mai greu si vreau sa ii dau doua straturi de vopsea.

DSC_1245.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1020.88 kb
 Vizualizat:  de 8248 ori

DSC_1245.JPG

DSC_1248.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  897.22 kb

DSC_1248.JPG

DSC_1251.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  624.64 kb

DSC_1251.JPG

david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2014 14:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dragi colegi!

Dupa aproximativ un an si noua luni de la achizitia optici si un an de la demararea constructiei (din care zece luni pauza) am ajuns aproape de finalul constructiei primului meu telescop de constructie proprie.
Azi, cand m-am apucat de asamblarea lui, incepu ploaia asa ca a trebuit sa-l inghesui pe mica terasa din fata casei.
Ar mai fi de finisat barele de aluminiu si de reconstruit triunghiul care permite miscarea pe azimut cat si alte mici detalii.
Prima impresie: barele cantaresc cu aproximatie 5kg, cusca secundarei cu focuser si secundara dar fara ocular cantareste undeva la 3,6kg. Raportul focal cam lung face ca, in momentul in care telescopul este inclinat de la 45 de grade catre orizont, sa alunece foarte usor la vale. Daca adaug si ocularul de un kg viteza de coborare sporeste putin. Ar fi pe viitor sa inlocuiesc barele cu unele din fibra de carbon si asa s-ar rezolva balansul, pana atunci am sa adaug fie ceva contragreutati in cusca primarei in spatele oglinzii, fie un arc cu scripete.
Astept sa se faca senin sa arunc un ochi pe cer la ce imi va iesi in cale.
Din partea voastra stimati colegi astept pareri, sfaturi, critici etc.

DSC_1264.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  517.79 kb
 Vizualizat:  de 8158 ori

DSC_1264.JPG

DSC_1266.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  631.88 kb

DSC_1266.JPG

DSC_1269.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  441.4 kb

DSC_1269.JPG

DSC_1270.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  466.46 kb

DSC_1270.JPG

DSC_1271.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  512.46 kb

DSC_1271.JPG

DSC_1272.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  494.64 kb

DSC_1272.JPG

DSC_1273.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  523.26 kb

DSC_1273.JPG

DSC_1267.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  988.15 kb

DSC_1267.JPG

dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 20 Dec 2014 14:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari. Imi place cum a iesit, si culoarea imi place, e frumos. Sa-l folosesti mult timp cu placere.

Am totusi un semn de intrebare. Daca nu cumva, oglinda secundara va vibra cand bate un pic vantul?

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2014 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru urari Very Happy !

Nu stiu cand o sa ajung pe la Ploiesti dar cand o voi face cu siguranta am sa-l iau cu mine si evident, nu ca sa ma bucur singur.
Legat de spider, si eu aveam dubii inainte de a recurge la instalarea lui dar odata centrat si intins nu a mai avut nici un fel de flexibilitate pe directia drumului optic. Are putina flexibilitate cand rasucesc suportul secundarei stanga dreapta. Am sa vad cum se comporta la observatii.

StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 20 Dec 2014 16:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

FELICITARI !!! Tot respectul ! Sa-l folosesti cu placere !
Imi place ideea de "low rider"

Ca sa scapi de greutate in "bot" nu ai putea pune inele cu sectiune mai mica la cusca secundarei ? Adica nu cred ca ai acolo asa solicitare mare incat sa trebuiasca asa inel lat. Prin intermediul cilindrului se rigidizeaza totul oricum. Cel putin jumate de kg la fiecare inel ai scoate de acolo fara probleme.

Ultima modificare efectuata de catre StarChild la 20 Dec 2014 17:14, modificat de 1 data in total
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2014 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Smile Merci Liviu! Respectul e din partea mea pentru lucrarea pe care ai facut-o instrumentului tau de 300mm F5,4. Imi place mult cum e lucrat, eu insa nu am avut acces la asa material si m-am limitat la ce am avut.
Am observat ca daca las capacul primarei la locul lui, cand inclin telescopul deja nu mai pica-n bot, capacul avand pana-n doua kg si fiind asezat la partea superioara custii primarei, destul de aproape de centrul de greutate al ansamblului. Daca as monta provizoriu pe bariletul primarei, in locul unde ar veni coolerul, un suport pentru a adaposti 3-4kg ar fi destul si pentru binoviewer. Cum am spus, am intentia sa schimb barele din aluminiu cu unele de FC. Crede-ma ca a fost destul de delicata prelucrarea custii secundarei, nu m-as mai baga sa o remodelez, as ruina-o.

Alte detalii:
-am masurat de la sol, distanta pana la ocular la zenit si este de 224cm. Daca as fi lasat focuserul in pozitia clasica ar fi fost la 242cm de sol.

Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Dec 2014 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bună treabă, David! Smile Ai prevăzut o scară sau o cutie din lemn pe care să te urci? Eventual faci o ladă pentru depozitare și transport pe care la observații poți s-o folosești ca să stai sau să te urci pe ea.

Domnul Mircea Pteancu a făcut un fel de ladă-scaun de observații paralelipipedică care are vreo 4 înălțimi în funcția de latura pe care o așezi. E foarte simplă și stabilă chiar la el în grădină unde este iarbă și terenul nu e nivelat.

Cer senin și spor la observații! Smile

Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 21 Dec 2014 00:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumos telescop ! Felicitari !

Eu ti-as recomanda in plus o protectie (capac) pentru oglinda, respectiv o husa laterala pentru eliminarea eventualelor reflexii parazite.

Distractie placuta la observatii, o colimare cat mai usoara Smile si cer senin !
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Dec 2014 12:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc domnilor pentru aprecieri, pentru sprijin Smile !

Scari am, insa cea mai mica este de 5 trepte, pentru o pozitie comoda trebuie sa stau asezat doua trepte mai jos de la ultima treapta de sus. La 3 trepte sunt cam sus de nivelul ocularului la zenit asa ca m-a gandeam sa imi construiesc una cu 4 trepte, acestea din urma montate pe orizontala nu pe cant asa cum sunt scarie de lemn in general iar ultima treapta sa serveasca drept scaunel Ramane sa mai studiez.
Lumina parazita am ceva aici unde am asamblat telescopul de la iluminatul public (ultimul stalp iluminat de pe drumul de munte unde locuiesc) insa locatia lui permanenta va fi intr-alt loc,100 de metri mai sus unde nu am iluminat public dar si asa trebuie sa fac un tub virtual din ceva panza cu spire de sarma otelita cusuta pe interior.

Aseara in jurul orei 22:00 orionul iesi la interval in partea stanga a terasei chiar inainte sa inceapa ninsoarea. Ne-mai putand rabda emotiilor, am montat barele cu roti pe care le-am facut deja si l-am miscat putin, l-am tras de guler spre orion pentru cateva momente. Cerul era destul de paclos, seeing slabut...putina ceata. Am inceput cu panopticul de 24. Am constatat ca nu pot sa ajung in focus nici cu panopticul nici cu ES de 30 decat cu ethosul dar decat pe formatul 2 inchi. Am scos reductorul si am introdus panopticul usor in port ocular pana la prima linie verde de pe corpul ocularului (cam 8mm in plus) si astfel am ajuns in focul unde stelele au devenit punctiforme. Cam aceeasi distanta ar fi fost nevoie si pentru cel de 30mm.
Acum prima impresie:....desi transparenta era slaba, cautator inca nu am pe el, am reusit sa gasesc la inceput primele stele din zona. Nu am experienta mare de observator si nu ma pricep la magnitudini sau estimari insa primul target care mi-a taiat rasuflarea (ca sa nu aburesc secundara Razz ) a fost un sistem de 3 stele (cred eu) foarte aproape unul de celalalt, foarte bine definite, steaua principala in centru iar celelalte doua de o parte si de alta totusi necolineare. Am coborat si in sfarsit am prins in camp M42, o splendoare...structuri considerabil mai definite decat in 250mm, zona centrala cu tenta albastruie iar pe laterale doua dare usor rosiatice (am luat ochiul de la ocular sa scanez direct zona si intradevar era putin incetosata). Trapezul, o maretie, cu toate ca focalizam tinand ocularul cu mana care s-a inclestat pe el. Am coborat spre sud-est in cautarea lui Sirius. Nu a fost usor fiind la limita jgheabului casei dar cand a intrat in camp a fost uimitor....o avalansa de fotoni mi-a invadat retina dar ea nu se mai satura... superb!!! In schimb nu i-am vazut companionul.
Un alt aspect ar fi spike-urile, la Sirius 6 la numar dar foarte slabe, in panopticul de 24 steaua se vedea practic rotunda. Am incercat si etosul de 8mm dar chiar atunci o perdea de ceata i-a luat din stralucire stelei. Sesiunea a fost scurta dar mi-a redus numarul respiratiilor pentru cateva minute.

Azi am sa ma apuc de scurtarea tevilor, am sa tai din ele 15mm. Distanta actuala dintre primara si axa mica a secundarei este de exact 2055mm.
De dimineata nu m-a rabdat inima si am mai luat doua cadre cu telescopul asa cum a ramas aseara dupa sesiunea de observatii. L-am lasat usor sprijinit ca sa fiu sigur ca nu se va intampla ceva cu el pe timpul noptii, baza telescopului fiind inclinata pisicile nu se vor face comode pe el.

Astept cer senin............

DSC_1285.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  734.5 kb
 Vizualizat:  de 8019 ori

DSC_1285.JPG

DSC_1288.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  795.82 kb
 Vizualizat:  de 8019 ori

DSC_1288.JPG

Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 22 Dec 2014 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Culori în M42 e ceva ce-mi doresc demult să văd, nu în poze ci direct la ocular. Să-ți aducă Moșul sănătate și răbdare că cer senin va fi destul! Smile
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Dec 2014 00:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multam Tavi! Dorinta mea este ca momentele petrecute la ocular sa fie impartasite cu cat mai multe peroane, cat mai multi sa poata avea privilegiul pe care il am si eu, daca placerea de a trai nu este impartasita atunci care ar fi bucuria vietii.
Ieri si azi am tot continuat cu ultimele finisaje. Scurtarea tevilor cat si suportul bazei care permite miscarea azimutala. In tot timpul constructiei am incercat diferite variante dar nici una nu m-a multumit. Am constatat ca, atunci cand telescopul este indreptat catre zenit miscarea azimutala prin frecare devine destul de greoaie, chiar si la cel de 250mm. Tot scotocind pe la nenea Gogu (google) am gasit constructii de platforme ecuatoriale la care erau folosite roti de silicon de la role. Cum in podul casei avem cateva perechi bune, m-am sfatuit cu a mea sotie la care sa renuntam. Le-am desfacut rotile, am demontat, curatat rulmentii, si le-am montat pe o baza triunghiulara de lemn dupa cum apare in pozele de mai jos. Acum pot spune ca sunt super multumit de miscarea azimutala a intregului ansamblu. Din ultimele doua roti ramase am extras rulmentii si i-am montat orizontal pe peretii rockerului pentru a reduce frecarea dintre peretii cutiei primarei si peretii rockerului.

DSC_1442.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  713.38 kb
 Vizualizat:  de 7912 ori

DSC_1442.JPG

DSC_1443.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  649.78 kb

DSC_1443.JPG

DSC_1444.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  580.36 kb

DSC_1444.JPG

DSC_1445.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  599.02 kb

DSC_1445.JPG

DSC_1439.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  893.8 kb

DSC_1439.JPG

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatoare

Download topic
Pagina 6 din 8

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact