Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cristian c Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2014 Mesaje: 297
|
Trimis: 10 Noi 2014 21:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: pareri telescop |
|
|
|
salut ce parere aveti de acest telescop este ok sau e o jucarie proasta , skywatcher 130/900 newton ? |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 10 Noi 2014 22:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Depinde de nivelul de performanta si pretentii la care-l raportezi
Pt inceput e un instrument bunicel.
M-am uitat prin asa ceva si am ramas surprins intr-un mod placut de ceea ce am vazut prin el. Nu e nici pe departe perfect, sau excelent (pentru orice domeniu l-ai alege - DSO sau planete, foto sau vizual), dar isi face treaba. Apropo, de pe un cer bun poti vedea chiar si M51 prin el - nu f.f.f. clar definita, dar e acolo. M1 nu am incercat, insa stiu sigur ca l-am vazut intr-un 150/750 (deci un pic mai maricel). Jupiter arata destul de bine in 130/900, nu la fel ca intr-un Mak, dar poti identifica cu usurinta benzile, pata rosie, satelitii.. Luna e mai permisiva, poti sa te uiti linistit la ea, de preferat in faze mici.
In rest, ai cateva zeci/sute de obiecte pe care le poti observa in voie cu micul newt.
Daca-l gasesti in varianta cu primara parabolica, poti profita de ocazie. Asta daca nu ai in plan sa faci imediat dupa aceea un upgrade.  _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
cristian c Membru

|
Trimis: 11 Noi 2014 19:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
l-am achizitionat deja si nu stiu daca e sferica sau parabolica si nici nu am avut ocazia sa ies cu el in afara bucurestiului , aici nu ma impresionat deloc in afara de luna nu prea am avut la ce sa ma uit totul se fede foarte slab din cauza poluarii luminoase , apropo cum imi ot da seama ce fel de oglinda am ? |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 11 Noi 2014 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Daca intelegi germana intra pe:teleskop service-startseite,astropraxis, fernrohre, newton, trägermaterial si la unterschied zwischen parabolisch und kugelspiegel gasesti explicatia.
Eventual incearca in engleza
Daca ar fi fost f/5 sau macar 6' apertura trebuia sa fie parabolic, da poate ai noroc si la asta  |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 12 Noi 2014 00:22 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie sa scrie la instructiuni . Daca este modelul asta este sferica . http://www.skywatcher.ro/SK/SK1309EQ2.htm . Era bine daca ar fi fost parabolica dar fi sigur ca nu deosebesti prea usor diferentele la apertura asta . Al meu e mai mic cu mult si arata Saturn , Jupiter , Marte , .... etc multumitor. Sa-ti traiasca  |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 12 Noi 2014 00:36 Download mesaj |
|
|
|
Cei de la astroshop au lungit tubul optic devenind 130/920 la omegon, iar cei de la bresser 130/1000 sa compenseze defectul.
Totusi cel de114/900 e sferic, dar se zice ca datorita raportului focal mai mare decat 130/900 nu deranjeaza.Deci amanunte marunte ce conteaza.. |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 12 Noi 2014 10:30 Download mesaj |
|
|
|
cristian c a scris: | l-am achizitionat deja si nu stiu daca e sferica sau parabolica si nici nu am avut ocazia sa ies cu el in afara bucurestiului , aici nu ma impresionat deloc in afara de luna nu prea am avut la ce sa ma uit totul se fede foarte slab din cauza poluarii luminoase , apropo cum imi ot da seama ce fel de oglinda am ? |
Pai in primul rand trebuie sa te asiguri ca e colimat bine - faci un test pe stea (la putere mare de marire), ajustezi pozitionarea oglinzilor din suruburi, apoi cauti urme de aberatie sferica reziduala in patternul pe care il arata steaua in toate cele 3 pozitii: intra-focal, in focar si extra-focal. Ceva in genul asta s-ar putea sa observi (sau nu - hopefully).
Colimarea se face relativ usor, doar ca iti trebuie putina atentie si indemanare si ceva scule: fie ocular Cheshire, fie laser, fie masca Duncan (desi ea e conceputa in principal pentru catadioptrice). Ca sa fi sigur ce tip de oglinda are telescopul, cel mai riguros e un test Foucault - aici te pot indruma mai bine colegii opticieni, despre cum se face propriu-zis, ce-ti trebuie etc..
Spor! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
cristian c Membru

|
Trimis: 12 Noi 2014 23:30 Download mesaj |
|
|
|
multumesc pentru raspunsuri , am citit ca totusi la o focala asa mare nu prea mai conteazadaca este parabolica sau sferica , ma afecta daca focala era 5 sau sub 5 asa nu ar trebuii sa vad diferente , oricum momentan nu am avut parte de alceva decat cerul bucurestiului si despre instructiuni am o carte in germana doar asa ca nu prea inteleg nimic , astept sa se limpezeasca cerul si poate reusesc sa ies wekendul asta pe la nana pe camp sau undeva in afara orasului sa vad cum ma descurc cu el si ce rezultate am , mentionez ca sunt incepator nu am mai detinut asa ceva pana acum si nu ma astept sa vad prea multe chesti ca inca stau prost cu orientarea pe cer . |
|
Sus |
|
 |
cpper Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014 Mesaje: 27
|
Trimis: 12 Noi 2014 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Daca stai prost cu orientarea pe cer, ia-ti un binoclu, si descarca Stellarium sau printeaza un star atlas. Apoi incearca sa petreci cat mai mult timp sub cer, incearca sa identifici constelatiile. Nu-ti trebuie un cer foarte negru pentru asta. Cu binoclul vei putea observa mai in detaliu cerul, iar dupa ce te obisnuiesti, vei putea gasi si observe multe obiecte - mai ales din afara orasului. Cu un binoclu 10x50 poti vedea majoritatea obiectelor Messier, de exemplu. |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 13 Noi 2014 17:24 Download mesaj |
|
|
|
Până să ieși pe câmp, fă o vizită la Astroclubul București, este aproape de Piața Romană, iar îndrumările pe care le poți primi și instrumetele pe care le poți accesa te vor ajuta să faci și următorii pași în astronomie. _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 13 Noi 2014 18:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Ne-am mutat, temporar - pana se finalizeaza lucrarile la cladirea Observatorului.
Dar ne putem intalni fie la Institutul Astronomic (unde suntem gazduiti provizoriu) - putem lamuri live, langa instrument, in curte sau in parcul Carol (care e chiar langa Institut), orice aspect ce tine de orientare, instrumente, tehnici de observare si ce alte astro-nelamuriri ai avea.  _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
cristian c Membru

|
Trimis: 13 Noi 2014 20:29 Download mesaj |
|