Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M16_26x5m_ASI294+L-enhance_v3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241631
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta pentru ghidaj. Ce luneta?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 24 Feb 2014 19:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Luneta pentru ghidaj. Ce luneta?
Raspunde cu citat (quote)

Stiu ca unii dintre voi folositi ED80 pe post de luneta de ghidaj dar mi se pare overkill.
Eu, ca pre-incepator, intentionez sa fac primii pasi in astro-foto. Ma apropii de situatia in care voi avea o montura EQ6 cu GOTO.
Probabil voi folosi la inceput ED80 si un DSLR.
Mi se pare evident ca luneta de ghidaj poate sa fie de calitate mai slaba decat cea principala si parca nu are sens nici sa fie la fel de grea.
Imi imaginez ca pentru autoguider nu conteaza daca imaginea stelei este triunghiulara, cu coada sau usor neclara.
Voi, ce combinatie de luneta/camera folositi?
Cam ce raport intre F/Ghidaj si F/principal?
Folositi ghidaj la nivel de subpixel?
Multumesc!

Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 24 Feb 2014 20:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna seara ! Imi permit intai sa va intreb daca ati reusit sa folositi guiderul. Eu folosesc acum o luneta 80/400 cu un ALCCD5 in combinatie cu un tub optic 150/1200 cu Canon EOS 500D, totul fiind pus pe o montura EQ5Pro GT. Eu nu am reusit sa ghidez de loc pana acum si chiar nu situ de ce, dar nu o sa umplu acest topic cu intrebarile mele. Din chestiile pe care le-am citit acum pe forum, este recomandat sa fie steaua cat se poate de rotunda dar putin defocusata, ca sa nu fie afectata de atmosfera. Daca montura e stabila merge facut si ghidaj la sub-pixel, ceea ce e ff. recomandat.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 24 Feb 2014 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Luneta pentru ghidaj. Ce luneta?

In acest caz conteaza. Orice abatere de la figura de difractie ideala duce la scaderea SNR-ului, adica un tracking mai putin precis sau chiar imposibil.

aandrei a scris:
...
Imi imaginez ca pentru autoguider nu conteaza daca imaginea stelei este triunghiulara, cu coada sau usor neclara.
...
Folositi ghidaj la nivel de subpixel?
...
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 25 Feb 2014 12:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cautator 8x50 cu qhy5
Poate fac niste poze diseara!
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Feb 2014 13:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Alexandru:
Gasesti mereu stele de ghidaj in cadru sau trebuie sa le "vanezi" indreptand luneta de ghidaj spre zone diferite de cer fata de cea fotografiata?

Intreb asta pentru ca am citit despre nemultumiri legate de imposibilitatea gasirii unor stele suficient de luminoase de catre autoguiderul meu (LVI 1), situatie care impune(?) fixarea pe o montura tangentiala.
Vad insa ca sensibilitatea QHY5 ( MT9M001C12STM Monochrome Responsivity 2.1 V/lux-sec) este mai mica decat a senzorului meu LVISG1 (MT9V032 Responsivity 4.8 V/lux-sec (550nm)).
Cu toate acestea, producatorul LVI ia in calcul lunete de ghidaj cu diametrul obiectivului si de 100mm!).
Banuiesc ca folosirea unui raport /F mai mic imbunatateste luminozitatea stelei dar scade precizia ghidajului, de aceea incerc sa vad cam ce luneta ar fi compromisul potrivit.

Multumesc!

Ultima modificare efectuata de catre aandrei la 25 Feb 2014 13:44, modificat de 1 data in total
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 25 Feb 2014 13:29 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Luneta pentru ghidaj. Ce luneta?

nobody a scris:
In acest caz conteaza. Orice abatere de la figura de difractie ideala duce la scaderea SNR-ului, adica un tracking mai putin precis sau chiar imposibil.

Partea cu scaderea SNR e teoretica (si adevarata), dar concluzia practica e putin exagerata. Poti ghida la o adica si pe stea triunghiulara, cu coada sau neclara, dar vorbim totusi de centrul campului unei lunete, nu al unui fund de borcan.

@aandrei: cum ai intuit, calitatea optica nu e asa de importanta, insa cea mecanica da. Punctul slab al multor lunete ieftine e focuserul insuficient de rigid, ce va permite camerei de ghidaj sa se miste pe durata expunerii, cu rezultatul ca ghidajul corect pentru ea nu va fi corect si pentru camera principala (flexura diferentiala). Fie asiguri ceva sprijin camerei de ghidaj, fie inlocuiesti focuserul cu un tub fix, mai rigid.

La dimensiunile astea pe eq6 greutatea nu e problema. Ramane chestiunea pretului pentru luneta de ghidaj.

Nu cred ca mai sunt programe de ghidaj care sa NU mearga la nivel subpixel. Eu ghidez la F/6 si pixeli mai mari decat camera principala, la F/6.2.

Daca nu ai deja o camera de ghidaj, nu te zgarci si ia-o din prima pe cea mai sensibila pe care ti-o poti permite (eu am schimbat 2 pana acum, per total nu am iesit deloc ieftin).
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Feb 2014 13:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

@cmatei:
Multumesc pentru raspuns. Am deja un autoguider LVISG1. Sensibilitatea lui este Responsivity 4.8 V/lux-sec (550nm). Nu am termen de comparatie: cam ce sensibilitate are o camera Sensibila?

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 25 Feb 2014 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu poti in general compara cantitativ pentru ca producatorii nu prea dau date utile; doar sa gasesti comparatii facute de altii. Daca intr-adevar senzorul din LVI e ~= cu ICX098 cum am gasit pe cloudynights, e rezonabil. Fiind standalone, mai exista si intrebarea cat de bun e software-ul.

Poti sa testezi cu ED80-ul pe cateva stele de magnitudini cunoscute (cu/fara luna pe cer pentru cazul cel mai rau/bun) si sa iti faci o idee aproximativa dupa tabelul de aici cam care-ti sunt sansele sa ai o stea utila in camp.
Sus
URANUS7
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>)

MesajTrimis: 03 Mai 2014 18:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

aandrei a scris:
@Alexandru:
Vad insa ca sensibilitatea QHY5 ( MT9M001C12STM Monochrome Responsivity 2.1 V/lux-sec) este mai mica decat a senzorului meu LVISG1 (MT9V032 Responsivity 4.8 V/lux-sec (550nm)).
Cu toate acestea, producatorul LVI ia in calcul lunete de ghidaj cu diametrul obiectivului si de 100mm!).

Andrei,

LVI2-ul meu merge bine-mersi si cu luneta asta de ghidaj, avand un obiectiv de doar 60 mm:
Guider scope Lunatico technical specifications:
Objective Lens: Fully multi coated 60 mm.
Fast, f/3.8 ; Focal length: 230 mm ; Magnification: 9.5X (with supplied eyepiece) ; Sturdy helical focuser
Evident am incercat-o pe balcon, sub poluarea Bucurestiului dar am cautat o stea mai luminoasa (probabil sub mag 7 tinand seama de poluarea luminoasa) .
Autorul ofera si un tabel pt valorile maxime de magnitudine stele ghidaj, functie de obiectiv:
GUIDE STAR BRIGHTNESS
60-mm guide scope…………………................................................................approx. 7.5
80-mm guide scope……………………....................................................approx. 8.0
100-mm guide scope…………………......................................................approx. 8.5
Iata aici un sfat foarte util pentru utilizatorii lunetelor de ghidaj:
"Defocus the guiding camera just a little bit so that you do not have sharp pinpoint stars. PHD (and many others) use the centroid of the guide star. With a finely focused star you will end up with more jitter than expected under poor seeing conditions."
Andrei,"nenorocirea" ce va urma pt LVI va fi alta: cu timpul, din cauza expunerilor indelungate dar si mai dificil de controlat in special la LVI1 (ca valoare) din ce in ce mai multi pixeli incinsi se vor dezvolta. Foarte probabil prin folosire indelungatata, un pixel incins va aparea mereu, chiar si la valori mici ale expunerii iar in momentul in care toate stelele prinse in camp vor avea luminozitatea mai mica iar pixelul incins se va "ingrasa"cu timpul (extinde) atunci orice ai face, sistemul LVI il va detecta numai pe acesta (aici softul ar fi trebuit sa aiba si optiunea de a valida urmatoarea stea descrescatoare ca luminozitate dintre cele detectabile cuprinse in camp). Si in aceasta situatie ar mai exista solutii temporare, insa doar la LVI2, prin noile functii soft implementate. Citez:
DITHERING: enables an ever so small small frame displacement between single guiding frames when activated. This procedure kills cold pixels ("black holes" in the raw image) prevailant in any guiding camera, while the celestial target remains perfectly stationary at the imaging sensor of the CCD- or DSLR-camera
PULSE GUIDE: controlls and finetunes the duration of corrective pulses. Together with the AGGRESSIVENESS-function, this new function helps to eliminate overcorrection (hysteresis)
THRESHOLD: supports the removal of hot pixels by adjusting the background noise level. Pixels having an ADU value lower than threshold value are not considered by SmartGuider 2 camera while searching for a guide star. This avoids hot pixels from beeing recognized as fake stars.
MAX EXPOSURE: limits maximum exposure time to adjust on camera sensitivity.

Camera in sine (Mono 1/3" Aptina MT9V032) nu stiu de unde poate fi cumparata (n-am gasit inca pe NET) dar inca se mai pot gasi cipurile originale, la adresele astea (~ USD20):
https://www.verical.com/partID/257562?utm_...ogItemView
http://www.findchips.com/search/mt9v0
ele, chip-urile, putand fi inlocuite printr-o operatie "chirurgicala" de "mare risc". Smile
In concluzie, este clar ca daca nici camera identica de schimb nu se gaseste iar senzorul original nu s-ar mai gasi, atunci tot LVI-ul ar ramane numai bun de aruncat la gunoi. Smile
Except, numai daca Nobody ne-ar oferi o solutie de inlocuire a camerei cu alta care ar putea fi cumva echivalenta (greu de crezut) si care ar functiona cu acelasi protocol in LVI. Smile Iata "specificatiile" fabricantului despre camera LVI:
CAMERA HEAD
Sensor........................................................................CMOS Mono 1/3" Aptina MT9V032
Sensor resolution.........................................................752x480, 6-μm square pixels
Exposure time range............................................................Auto, 0.001 - 2 seconds
Housing................................................................Aluminium, with polycarbonate lid
Nosepiece........................................Standard 1.25-inch (31.8mm) with filter thread
Connectors...............................................................................................8-pin RJ45
Andrei, camera QHY pe care o ai (presupun ca-i QHY 5-II L mono) este poate cea mai sensibila, "ieftina" si folosita camera pentru ghidaj, la ora actuala, impreuna cu softul PHD. LVI insa este o varianta foarte comoda pentru iesirea "la iarba", sub stele, doar ca nu stiu insa cat de precisa poate fi, in comparatie cu variantele clasice de guiding. Smile
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 03 Mai 2014 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Optica principala TS ED-APO 90mm 500 mm focala
Optica de ghidaj Celestron SLT 102 mm 600 mm focala cu un Atik 16IC pe post de camera de ghidaj

Referitor la ghidaj la nivel de subpixel dupa cate stiu eu cam toate (daca nu cumva chiar toate) soft-urile de ghidaj fac acest lucru.
Forma stelei trebuie sa fie daca se poate corecta, altfel ghidajul prin defocalizare (usoara) nu cred ca va functiona cum trebuie. Pe de alta parte daca imaginea stelei este incorecta consider ca justifica o returnare a lunetei la furnizor.
Daca hotpixelii de care se vorbea la un moment dat devin deranjanti pentru softul de ghidaj, se poate folosi o biblioteca de darkuri pentru camera de ghidaj, atat PHD cat si Maxim sunt capabile de a efectua aceasta operatie.
N.B. 1 daca camera poseda shutter atunci procedura este foarte simpla in Maxim iar in PHD implica acoperirea opticii pe durata de timp necesara achizitiei unui cadru dark. Daca nu are shutter atunci este necesara acoperirea manuala a opticii in cazul ambelor soft-uri.
N.B. 2 CCD Autopilot are posibilitatea de a limita domeniul de detectie a unei posibile stele candidat folosita pentru ghidaj (info pentru utilizatorii de Maxim si respectiv soft de automatizare)

Pe de alta parte personal in afara de aspectul stelei la alegerea unei opticii de ghidaj as avea in vedere si calitatea focusorului iar daca acesta prezinta probleme de miscare chiar si in pozitie blocata as verifica daca aceste probleme pot si rezolvate prin mijloace relativ simple.

De asemenea trebuie luata in vedere si greutatea lunetei de ghidaj precum si a modului in care se va face pozitionarea ei, piggy-back, side-by-side sau pe bara de contragreutati (varianta ultima este cea mai convenabila dpdv al fortelor insa si cea mai dificil de realizat deoarece bara nu face corp comun cu montura, fiind in general blocata cu ajutorul unui singur surub respectiv clema de blocare).

Dupa parerea mea raportul intre focale este dictat de calitatea monturii. Cu cat montura este mai precisa cu atat se poate reduce acest raport (vezi situatia in care se foloseste pe post de guider un cautator).

Sper sa iti fie de folos
Emil

P.S. Defocalizarea se poate folosi atunci cand zona fotografiata dispune de suficiente stele de ghidaj. Personal nu folosesc aceasta metoda chiar daca prezinta avantajul eliminarii seeingului.
Sus
URANUS7
Membru
Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>)

MesajTrimis: 03 Mai 2014 20:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil Kolbert a scris:

Daca hotpixelii de care se vorbea la un moment dat devin deranjanti pentru softul de ghidaj, se poate folosi o biblioteca de darkuri pentru camera de ghidaj, atat PHD cat si Maxim sunt capabile de a efectua aceasta operatie.

Emil, vreau sa-ti reamintesc ca in cazul sistemelor de autoghidaj LVI, softul de ghidaj se afla "intr-o cutie neagra", neaccesibil, functionand stand alone, fara nici o legatura posibila cu vre-un calculator, exceptand microprocesoarele camerei si respectiv monturii, fiind neaccesibil, deci fara posibilitati de a fi modificat sau corelat cu softul de pe un computer.
In acest caz, recomandarile tale demne de retinut, referitoare la hot-pixels, evident ca raman valabile doar pentru variantele software clasice de ghidaj, coordonate de calculator .
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Mai 2014 17:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc amandurora... Am incercat-o cu un ST 80/400 si oarecum a mers. Spun oarecum pentru ca intermitent dar destul de des totusi, pierdea cam cate o secunda steaua de ghidaj.... trebuie sa mai incerc pe un cer mai bun.
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mai 2014 09:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Andrei: aseara (in sfarsit senin) am incercat LVI-ul pe optica de ghidaj Lunatico 60 mm FL 230, f/3.8. Luna in faza 0.47, la altitudinea 33 gr 33' (orele 23). Am ales o stea variabila, 75 GEM-HIP 37629 cu mag declarata ~ 4.20 aflata si ea la o altitudine micuta ~ 35 grade. In atari conditii mag ei aparenta trebuie sa fi fost mai mare si de fapt asta voiam: sa testez pt o magnitudine aparenta mai dificila. LVI-ul a gasit-o foarte repede, fara probleme. Calibrarea a durat foarte mult (de cateva ori am dorit sa renunt Smile ). Eu am un "joc" substantial pe una dintre axe... asta cred ca ar fi una dintre cauze. Am avut si eu intreruperi dar nu dese si nu din cauza stralucirii slabe ale stelei caci o regasea apoi imediat.Trebuie sa ma acomodez cu reglajul pasilor de agresivitate pe X,Y (nici prea mici nici prea mari) iar puls-ul la fel, daca e prea mare ghidajul se va pierde.

Ca indicatii utile, generale, ce le-am gasit pe Net:
a) sa faci initial o aliniere clasica a monturii, cat de cat ingrijita,
b) sa aliniezi (prin rotatia camerei in luneta de ghidaj) axele OX/OY ale senzorului astfel incat butoanele orizontale ale Hand Controller-ului sa miste steaua pe axa OX a senzorului si la fel pt OY (asa cum multi fac atunci cand monitorizeaza un obiect vazut de o camera prin telescop - "calibrarea" camerei). La LVI se face asta "in orb" dar o poti face simplu chiar si in timpul zilei, luand un reper si vazand pe ce directii se misca imaginea prin luneta de ghidaj atunci cand folosesti HC. Faci niste semne cu marker pe luneta si alte semne pe C-mount-ul camerei pt OX -ul senzorului ei, dupa care ai grija cand o introduci in spatele lunetei, ca semnele sa coincida intotdeauna. Explicatia ar fi: ". That way x or y axis is controlled by a single axis signal from the LVI."
c),d), e)... setarile corespunzatoare pt pasii de agresivitate (atentie, la o aliniere buna a monturii pasul pe Y tb sa fie cu o unitate mai mare decat pe X), puls, expunerea maxima, etc.

Riguros vb. ar trebui facuta calibrare pentru fiecare noua pozitie a monturii dar daca montura are o calitate excelenta se pot folosi datele de calibrare anterior calculate si salvate automat in memorie. Daca montura are jocuri pe axe, sa nu ne miram ca LVI-ul pierde ghidajul la fiecare noua pozitie a monturii.
Pt a proba ca intr-adevar camera nu poate sesiza steaua de ghidaj (e prea slaba), imediat cum LVI-ul te-a lasat "in drum" reia rapid (eventual repetitiv) procedura de focalizare si daca mereu gaseste rapid steaua, atunci adevarata cauza tb cautata in alta parte (vezi mai sus). Smile

Ultima modificare efectuata de catre URANUS7 la 07 Mai 2014 20:21, modificat de 1 data in total
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mai 2014 12:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citind ce ai scris tu mi-am dat seama ca la mine gaseste steaua dar dureaza mult calibrarea expunerii. Primesc mesajul "star found" cam greu dar relativ rapid fata de cat dureaza pana am meniul de focus. Dupa ce gaseste steaua, mi se pare nepotrivit sa dureze mult mai mult calibrarea expunerii - calibrarea miscarii monturii mi s-a parut relativ rezonabila ca durata, avand sase pasi. Cred ca o sa mai incerc odata si sa cronometrez duratele, ca sa poti intelege ce se intampla. La ghidaj, pierde steaua dar nu definitiv, practic apar pauze de circa 1-2 secunde insotite de mesajul star lost apoi ghidajul se reia de unde era.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro