Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233968 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
BMB Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009 Mesaje: 696
Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata. Localitate: Magurele
|
Trimis: 01 Apr 2014 01:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sirius B |
|
|
|
O a doua incercare in a observa componenta B a sistemului Sirius A-B.
De data asta reusita.
Prima tentativa am realizat-o cu luneta APO de 115mm, insa pe un seeing slab, asa ca pentru a doua ma hotarasem sa scot C11-ele. Si bine am facut.
Nu este o stea dubla usoara, asa cum multi poate stiu, si cum pentru latitudinea noastra altitudinea la care se ridica Sirius nu este prea mare, pentru a avea succes in a-l observa pe Sirius B e nevoie de un seeing mediu spre bun cel putin.
Mai multe detalii aici:
http://maximusphotography.wordpress.com/2014/04/01/sirius-b/
Si un mic filmulet din cateva sute de cadre achizitionate. Trebuie urmarit la rezolutia maxima, altfel compresia site-ului face invizibila componenta B, aflata la ora 12 fata de Sirius A, in "glare"-ul acesteia.
https://www.youtube.com/watch?v=J-AQZTwU-h8&feature=youtu.be
Max
PS: Uite Lucian ca a iesit ceva pana la urma. Mersi pentru o parte din motivare!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
252.91 kb |
Vizualizat: |
de 3482 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
429.3 kb |
Vizualizat: |
de 3482 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 01 Apr 2014 08:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Sirius B |
|
|
|
Foarte tare Max, felicitari pentru reusita!
|
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 01 Apr 2014 09:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Excelent rezultat.
Întrebarea este dacă vizual s-a văzut ceva, sau Sirius B a rămas înecată în aura principalei.
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
dcristi Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2010 Mesaje: 243
|
Trimis: 01 Apr 2014 10:54 Download mesaj |
|
|
|
Super tare! Ai avut noroc si de seeing bun
_________________ Dobson 16'' GoTo; DBK 21AU618.as, ASI120mm, ASI174mm |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Apr 2014 10:55 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc auriga, theogon!
Vizual l-am vazut doar pe Rigel B, foarte usor chiar, insa la finalul sesiunii, cand Rigel era la 10 grade altitudine. Si cu refractorul de 115mm se vedea cu o noapte inainte chiar in seeing slab.
Spre rusinea mea, nu m-am uitat vizual si la Sirius B, si asta pentru ca ma grabeam sa il prind cat mai bine in cadre, pentru ca nu vroiam sa stau sa coboare prea mult spre orizont.
Acum regret foarte tare faptul ca nu m-am uitat si vizual, dar poate mai am o sansa in curand. Ma tot tin sa mai ies serile astea insa tot pare ca vin nori, dupa aia nu prea mai sunt, dupa care e prea tarziu sa mai ies...etc.
Oricum ar fi, dpdv al imaginilor, cred ca se poate observa in conditiile de altitudine si seeing pe care le-am avut eu, si cu un telescop de 200mm. Si daca seeing-ul este foarte bun, sunt sigur ca poate fi capturata si cu refractoare de 115-120mm.
Max
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Apr 2014 11:09 Download mesaj |
|
|
|
Da Cristi, am avut, insa nu a fost sa fie sa tina mai mult din pacate. La Jupiter cand m-am apucat, la 30 de minute dupa Sirius, am avut parte de 4-5/10, iar la finalul sesiunii, pe la orele 23:00 cand ma uitam la Marte, desi evident era mult mai jos, imaginile erau deja imposibile.
Ce nu intelegeam initial era forma stelelor la altitudini foarte mici: cum nu fac imagini ale obiectelor la asemenea altitudini joase (10-20 grade) nu stiam ca stelele sunt chiar atat de deformabile de catre atmosfera la aceste altitudini. Initial credeam ca am telescopul decolimat dar dupa o jumatate de ora de colimare eram sigur ca nu am probleme de aliniere. Pe blog am pus si un link spre studiul realizat de un tip in legatura cu dispersia atmosferica, ce mi-a confirmat deformarile.
Cu alte cuvinte, desi seeing-ul poate fi bun sau poate chiar foarte bun, la latitudinea noastra nu avem sanse sa scoatem imagini estetice prea frumoase.
Pana si Peach aflat in West Summerland, Florida USA, la 24 grade latitudine, a avut probleme cu forma lui Sirius:
http://www.damianpeach.com/wsp2008/sirius2008_02_08dp.jpg
Una peste alta, Sirius B este un obiect, oarecum de deep-sky, categoria stele duble, ce trebuie observat in anii imediat urmatori, pana se reantoarce in lumina mult prea puternica a primarei.
Max
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 01 Apr 2014 19:53 Download mesaj |
|
|
|
Frumos!
Poate ai fi reusit sa-l prinzi mai bine pe Sirius B cu o masca hexagonala. Daca mai faci o incercare, poti incerca asa ceva. Iar "masca" asta o poti face foarte usor la fata locului cu niste banda adeziva de hartie, lipita pe buza telescopului in cele 6 puncte echidistante pe circumferinta.
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Apr 2014 20:11 Download mesaj |
|
|
|
Stiu jimao22 de masca hexagonala. Am vazut pe CN forum ca se mai foloseste, insa preferam sa o vad direct, "sa vad daca se vede".
Poate mai am sanse sa o observ pana nu e prea tarziu. Altfel...la iarna.
Max
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|