| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241676 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
flavius_tm Membru

Data inscrierii: 28 Ian 2014 Mesaje: 55
|
Trimis: 18 Mar 2014 02:51 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Suport obiectiv telefoto 70-300 pentru EQ5? |
|
|
|
Salut,
Dețin un Nikon D3100 cu obiectivul de kit 18-55mm și un obiectiv telefoto 70-300mm Nikkor FX.
Doresc să-mi achiziționez o montură ecuatorială EQ5 cu motoare pentru astrofotografie.
La obiectivul de kit nu sunt probleme de balansare fiind ușor și la zoom maxim nefiind extins prea mult în afară. La cel telefoto, bănuiesc că ar putea să apară asemenea probleme, mai ales că e și mai greu, body-ul de D3100 e mai fragil, și obiectivul telefoto extins la maxim este destul de lung.
Body-ul are cam 505 grame iar obiectivul telefoto cam 745 grame și fiind extins la maxim este destul de lung și centru de greutate al sistemului se mută în față. Din cauza asta mă gândesc că se poate să coboare încet încet, în jos, și asta se va observa în poze cu timp mare de expunere.
Întrebarea mea ar fi, ce soluție aș avea pentru a stabiliza body-ul cu obiectivul telefoto pe EQ5? Să folosesc o chestie de genul acesta?
Nu există o variantă mai ieftină, sau home-made / DIY?
_________________ Regards,
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 18 Mar 2014 10:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai putea incerca ceva DIY. Nu-ti trebuie decat o placa/bucata de textolit si o tabla de aluminiu (poti folosi si profil de termopane - un rest de la debitare).
Ar arata cam in felul asta - cotele pot varia dupa preferinte, talpica totusi trebuie sa aiba minim 15mm grosime si unghiul ala de 15 grade (inclinatia fetelor oblice ale trapezului de sectiune transversala), daca-i pt EQ5 (tot ceva in genul asta am si eu si mi-am facut destul de multe talpici ca cea din imagine).
Spor!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 18 Mar 2014 11:27 Download mesaj |
|
|
|
Salut, inteleg. O sa incerc, desi nu ma prea pricep la chestii de genul si nici nu am uneltele necesare la bloc, poate cand ajung acasa la ai mei.
In cel mai rau caz, o scula de genul ar merge pe EQ5? (poate gasesc una second hand pe undeva ca nu as da 350 de lei pe ea)
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 18 Mar 2014 12:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Da, am vazut-o si in postarea ta anterioara, dar nu o consider o alternativa prea fericita - tot trebuie adaptata si in plus, daca am vazut bine, obiectivul pe care vrei sa-l folosesti nu are "L" dedesubt (centrul de greutate nu pica in dreptul aparatului foto, unde ai putea sa te infigi cu surubul ala 1/4").
Hai, ca nu-ti trebuie decat niste smirghel (de 40 si de 200), putina apa (ca sa te rehidratezi dupa efort) si o masina de gaurit, 2-3 burghie, eventual si un bonfaier Foloseste banii aia la altceva mai "fun" (cum ar fi motorizarea monturii)
___CER SENIN!___
Ultima modificare efectuata de catre saiph la 18 Mar 2014 16:46, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 18 Mar 2014 12:15 Download mesaj |
|
|
|
Ok, am inteles, cred ca o sa confectionez o chestie de genul cand ajung la ai mei acasa, eventual cu ajutorul tatalui meu.
Deci practic ideea acolo, cu tabla de aluminiu e ca sa fie o patforma un pic ridicata ca sa sustina greutatea obiectivului, ca sa nu stea in aer, deasupra dovetail-ului cativa centimetri, nu?
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 18 Mar 2014 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Da, in sensul asta.
Materialul poti sa-l alegi dupa cum gasesti si cum poti prelucra. Poate sa nu fie metal neaparat.
Daca gasesti o bucata de lemn, sau textolit, sau altceva (poate chiar si plastic) mai gros, pe care sa-l prelucrezi in asa fel in cat sa sustina obiectivul la un nivel suficient cat sa asigure pozitia fata de aparatul foto, da-i drumul asa. Totul e sa-i permiti sa stea nemiscat, sa nu induca inertie montajului, ca poate sa se desprinda de pe talpica, daca sta numai intr-un surub.
Poti inlocui si doar cu doua reazeme - niste stinghii scurte (taiate in "V") dispuse longitudinal, sau niste suruburi, sau piulite cu cap sferic, sau orice crezi ca te poate avantaja si satisface conditia de stabilitate.
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 03:01 Download mesaj |
|
|
|
| saiph a scris: | Da, in sensul asta.
Materialul poti sa-l alegi dupa cum gasesti si cum poti prelucra. Poate sa nu fie metal neaparat.
Daca gasesti o bucata de lemn, sau textolit, sau altceva (poate chiar si plastic) mai gros, pe care sa-l prelucrezi in asa fel in cat sa sustina obiectivul la un nivel suficient cat sa asigure pozitia fata de aparatul foto, da-i drumul asa. Totul e sa-i permiti sa stea nemiscat, sa nu induca inertie montajului, ca poate sa se desprinda de pe talpica, daca sta numai intr-un surub.
Poti inlocui si doar cu doua reazeme - niste stinghii scurte (taiate in "V") dispuse longitudinal, sau niste suruburi, sau piulite cu cap sferic, sau orice crezi ca te poate avantaja si satisface conditia de stabilitate. |
Salut,
M-am tot gândit și mă întreb dacă o bară de prindere normală pentru telescop și un șurub nu ar fi de ajuns. Ceva în genul acesta sau acesta.
Întreb deoarece dacă pun body-ul de Nikon D3100 cu obiectivul Nikkor 70-300 mm FX pe masă pare să fie cam la același nivel, după cum se poate vedea din pozele atașate.
Ce părere ai, să cumpăr o bară normală de prindere pentru EQ5?
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
442.16 kb |
| Vizualizat: |
de 7431 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
441.24 kb |
| Vizualizat: |
de 7431 ori |

|
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9900
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Mar 2014 10:13 Download mesaj |
|
|
|
Cred că poți folosi o șină cu coadă de rândunică standard, eventual pui o placă de material de grosime potrivită ca distanțier fie sub aparat fie sub obiectiv sau ambele iar obiectivul îl consolidezi cu un colier din plastic sau metal dar învelit în tub de plastic. Dacă trebuie să se rotească sau să se miște partea respectivă atunci lași lejer acest colier.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 11:27 Download mesaj |
|
|
|
Salut, deci cu alte cuvinte as avea nevoie de chestiile astea:
- bara link
- colier link
Iar pentru placa de material ca si distantier sub body sau obiectiv, te referi la o bucata de aluminiu? Daca da, cum o prind de sina, o lipesc?
Colierul practic il trec pe sub sina, sau cum il fixez de sina?
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 24 Mar 2014 11:53 Download mesaj |
|
|
|
| Nu cred ca trebuie sa te formalizezi prea mult, ia montura, o sina de 30cm si niste coliere, vezi tu atunci cum le prinzi, doar sa nu le strangi prea tare si sa lasi inelele de zoom/focus libere.
|
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 12:07 Download mesaj |
|
|
|
Ok, mersi.
Montura (SkyWatcher EQ5 + motoare pe ambele axe) o am deja. Mai am nevoie de sina si o contragreutate mai mica, cea de 5 kg a monturii fiind mult prea grea.
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 12:13 Download mesaj |
|
|
|
| Nu cred ca iti trebuie contragreutate, eventual pune aparatul astfel incat motoarele sa il impinga in sus ca sa nu ai hopuri. Cauta o sina, vezi daca are careva de vanzare, probabil iti mai trebuie si un surub de prindere a aparatului, are un pas mai special, iti trebuie unul mai lung.
|
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 12:28 Download mesaj |
|
|
|
Ok, zici ca greutatea barei de contragreutati in sine e de ajuns?
Body-ul cu obiectivul la un loc nu are mai mult de 1.3 kg, ma gandeam la o contragreutate de 1.8 kg (cea mai mica pe care am gasit-o) pusa mai spre centru.
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 12:35 Download mesaj |
|
|
|
| Scopul e sa ai un tracking bun nu sa ai totul perfect echilibrat, motoarele de eq5 imping si 20 de kg, nu se blocheaza ele asa de repede intr-un body de 1kg. Daca vrei neaparat poti sa cumperi o contragreutate, merge si aia de 5kg aproape de montura sau legi un fier mai greu, ce gasesti prin casa.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9900
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Mar 2014 21:44 Download mesaj |
|
|
|
Da, acelea sunt bune. O placă de suport poate fi decupată din placaj de grosime potrivită, se face o gaură la mijloc pe unde trece șurubul de montaj care trece și prin șină dacă este sub aparat. Șurubul nu are pas metric, este withworth 1/4", standard pentru camere. Eu am recuperat 2 de la un set de borne de baterii chinezesc.
Contragreutățile se montează pe o bară așa că masa lor poate fi mai mică decât a instrumentului, în funcție de poziția pe bară brațul forței este mai lung sau mai scurt și poți echilibra cum trebuie. Ai auzit de Arhimede, nu?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|