Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bubble_nebula4_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241647
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfat achizitie binoclu

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012

MesajTrimis: 16 Mar 2014 17:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Colimarea se pierde invers proportional cu grija utilizatorului fata de binoclu. Faptul ca exista mai mult sau mai putin plastic sau metal nu prea are mare relevanta. Fiind sensibile la socuri este normal ca rata decolimarii sa fie direct proportionala si cu volumul efectiv al binoclului. Respectiv cu cat binoclul este mai mare cu atat trebuie manipulat mai atent. Un binoclu lasat in conditii neprielnice (caldura excesiva, socuri termice, murdarie, etc) va avea de asemenea de suferit nu numai decolimare dar si alte probleme la fel de deranjante.
Din nefericire si daca ar fi facut bietul de el din titan, tot ar fi trebuit sa avem la fel de mare grija in utilizarea si manipularea lui.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 16 Mar 2014 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dbird a scris:
Colimarea se pierde invers proportional cu grija utilizatorului fata de binoclu. Faptul ca exista mai mult sau mai putin plastic sau metal nu prea are mare relevanta.

Uneori cam are mare relevanta.

Un 20x80 cu tuburi de plastic si fara balama in capete, lasat cu grija in pozitie orizontala (chiar prins pe trepied) ceva mai mult timp , are mari sanse sa se decolimeze din cauza greutatii obiectivelor.

Acestea au in jur de 320 grame fiecare si daca ar calcula cineva momentul fortei in locul de sprijin , si-ar da seama ca plasticul e o alternativa jalnica in asemenea constructii.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Mar 2014 11:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din nefericire asa zisa balama de capete nu are rol fundamental in sustinerea tuburilor (ringurile au nevoie de un joc mare pentru a putea plia binoclul, dar totusi ajuta un pic la mentiunerea pe trepied, prin sprijinire a capetelor tubuilor si echilibrarea fortelor generate de greutate - dar nu garanteaza mentinerea colimarii). Un binoclu relativ ok din plastic trebuie totusi sa aiba un plastic suficient de rezistent pentru a nu se distorsiona. Desi e putin mai rezistent daca este metalic, acest lucru se plateste indirect prin greutatea sporita a echipamentului si indirect creste sensibilitatea lui in manipulare la socuri. Nu exista un ideal. Totul este pana la urma un compromis fara doar si poate. Si din nou un rol important il are pretul in sine al echipamentului. Toate binoclourile de mare gabarit dispun insa de sisteme cu suruburi de reglare inclinare prisme si de cele mai multe ori dublate de excentrice pe obiective deoarece la toate din cauza propriei greutati in combinatie cu mici socuri involuntare aparitia unei mici decolimari este mai deasa. Cred ca cea mai importanta masura de siguranta pe care ar trebui luata pentru "monstii mari" ar fi o geanta de transport, cel mai bine gen valijoara diplomat cu burete taiat "cu amprenta" atat pentru a evita socurile cat si tensionarile. Manipulat cu grija totusi , si binoclul de plastic va avea o viata foarte lunga. Si ceea ce Catalin cred ca a uitat sa puna este faptul ca plasticul in sine ca material imbatraneste in timp , indiferent de ceea ce facem noi (in circa 10 -15 ani el poate deveni casant, chiar daca avem grija si il ungem regulat cu uleiuri siliconice de intretinere). Spre deosebire de metal.
Pe de alta parte binoclul nu este bine sa fie lasat pe un trepied sau alta montura atunci cand nu este utilizat. De asemenea un binoclu gabaritic nu este bine sa fie lasat in soare si cel putin eu nu recomand nici utilizarea lui la observatii solare.
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012

MesajTrimis: 13 Mai 2014 19:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scriu aici pentru a nu mai deschide un nou topic.

Eu am deja un Nikon Action Ex 10x50 de care sunt destul de multumit si ma gandeam sa mai cumpar pe langa acesta un Bresser Hunter 7x50 deoarece am privit printr-un binoclu 8x si mi-a placut foarte mult cat de stabil il pot tine, iar un 7x50 este si mai luminos decat un 10x50.
Deci ma gandesc ca voi putea sa vad mai multe detalii cu un binoclu 7x50 din cauza stabilitatii crescute dar si a luminozitatii... sau ma insel si nu are rost sa cumpar 7x50-ul?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Mai 2014 20:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

La 7x50 ar fi pupila de iesire mai mare deci pierzi lumina.
Sus
tavi 84
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013

MesajTrimis: 13 Mai 2014 20:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tremuratul scazut al imaginii si un camp un pic mai mare sunt avantajele la un 7X50.Daca iti vei lua tot un binoclu bun,cum e cel Nikon Action Ex 10X50 pe care il ai,cred ca iti va fi de folos si el.
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012

MesajTrimis: 13 Mai 2014 20:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy te referi ca pierd lumina la modul ca pupila mea nu se va dilata 7mm?Deci trebuie sa ma axex pe un binoclu cu pupila mai mica gen 8x40 sau ceva care sa ofere o pupila de maxim 6 mm?
Pe mine practic ma intereseaza un binoclu la fel de luminos sau mai bun ca 10x50-ul dar cu magnificatie mai mica.

Referitor la calitate, nu am testat Bresser-ul dar am inteles ca sunt binocluri de buna calitate, oricum il testez inainte de cumparare.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Mai 2014 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu sunt un mare fan al binoclurilor, nu stiu ce speri sa obtii de la un "binoclu mai luminos" insa nu cred ca o diferenta de luminozitate de 50% face cat diferneta dintre un refractor chinezesc si Hubble.
Am binoclu 7x50, ma enerveaza ca nu pot sa-l tin fix, magnificatia e prea mica pt. ce vreau eu. I-am luat tatalui un nikon 8x40, e mai mic (scurt) dar calitatea nu difera mult fata ce am, asta si in ideea ca pretul era cam dublu.
Mi-ar placea un binoclu cu AFOV generos, asta parca e ingust, nu stiu cat are, cred ca 50' dar de la 40% spre margini e soft, nu suparator totusi, vezi asta doar daca vrei sa vezi.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Mai 2014 09:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Totusi in gama 6->12 ori putere maritoare si aceeiasi dimensiune (am probat pe 50) a obiectiv, as spune ca detaliile cresc cu puterea maritoare. Exista diferenta chiar intre un 10x50 si 12 x50 (ambele au exact acelessi tip de lentile si prisme). Respectiv 12 x a vazut mai clar stelele palide decat 10x ! Am facut multe probe in acest sens. Totusi puterea maritoare in limite de bun simt ajuta foarte mult. Testele le-am facut din mana. Rezultatele sunt in pofida faptului ca tinut in mana exista tremur, iar in cazul al doilea 10x si 12 x au o greutate putin peste 1Kg.
Problema nu trebuie insa generalizata , caci trecand undava la 15 x pe acelasi diametru (50) teorema de mai sus cade. Marirea obiectivului la 60 , la o putere maritoare de 15x aduce acelasi definitie si lumina ca in cazul 12 x 50 (comparatie relativa de data asta caci 15x60 dispunea de sticla si prisme de la alt fabricant, deci poate nu e prea concludent). Ideea generica as spune eu ar fi ca pentru astro e bine sa folosim mariri de minim 8x (asta daca totusi nu putem "minimiza" la 10x din diverse motive).
Si este foarte adevarat ca un reflector sau refractor este mult ma iindicat in astronomie, dar si binoclul are totusi farmecul lui, as spune ca sunt 2 moduri relativ diferite de a privi cerul.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 15 Mai 2014 10:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Chiar si fara farmec, unele observatii se fac mai bine cu binoclul.

Cand estimezi stele variabile mai stralucitoare (plaja de magnitudine 5 - 8 ), stelele de comparatie pot fi la cateva grade bune departare fata de variabila, si ai nevoie de un instrument cu un camp larg (5-6 grade). Greu de inlocuit un binoclu in cazurile astea.

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact