Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Lovejoy_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224755
Numar de utilizatori inregistrati: 2836
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sa nu ne temem de primul binoclu


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Mar 2014 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Sa nu ne temem de primul binoclu
Raspunde cu citat (quote)

Atat in observatiile terestre cat si in cele astronomice , binoclul isi are locul lui, bine definit, interesant si chiar diferit de alte tipuri de instrumente specifice. Un binoclu, se spune, ar trebui sa existe in orice casa caci utiliatea lui este aproape universala. Astfel primul binoclu devine o problema. Intram pe net si citim, ne documentam dar in cele din urma , cantitatea de informatii negative pare sa ne trimita in sens opus taind cheful achizitionarii unui astfel de instrument perfid si viclean care cand ti-e lumea mai draga ba te face sa vezi dublu, ba te doare capul din cauza lui, ba ca, asa cum se zicea prin anii 60, la tara, cand se uita cineva la tine cu binoclul "Fugi bai, ca te iradiaza cu ultraviolet!". Si tu te uitai vedeai acoperirile albastru violete de pe obiective si fugeai de mama focului. Acum stim ca nu iradiaza, dar generic temerile au ramas. As dori sa le spulberam impreuna.

Binoclul este un instrument optic.

Multi dintre cititori vor rade caci am inceput cu un lucru evident. Poate ar fi trebuit sa incep cu "binoclul este un instrument ce poate fi decolimat sau defect din punct de vedere mecanic". Peste tot exista aceasta temere si tensiune ce pluteste ca o aura dibolica in jurul acestui instrument optic. Generand nesiguranta si dubii in ce priveste utilitatea sau chiar folosirea lui. Si totusi binoclul este un instrument optic , deci iese de pe poarta fabricii ca orice instrument de acest fel : perfect reglat si pregatit pentru utilizatori.
De aici incolo teama noastra ar trebui sa se indrepte spre propria noastra persoana ! Caci 99% din posibilitatile de "defectare" a binoclului stau in modul de utilizare a acestuia. As vrea sa astern cateva ganduri in acest sens pentru cei care vor dori sa utilizeze un binoclu. Simple, unele cunoscute deja dar utile in organizarea lor cat de cat intr-un post.
Ca orice instrument optic, trebuie sa fie foarte clar ca indiferent ca binoclul achizitionat este din plastic sau metalic , el este extrem se sensibil. Am sa o zic de mai multe ori , un instrument optic este un instrument deosebit de precis si ingrijit lucrat , si nu accepta compromisuri in ceea ce priveste corectitudinea lui in utiliare. El nu trebuie bruscat , lovit ,zagariat etc. Este ca si cand ati avea in mana un ou. Un instrument optic nu trebuie manipulat folosind forta. Cand mecanismul in sine opune o rezistenta mare , inseamna ca ceva nu este in regula, si trebuie mers la "doctor". In nic un caz nu inseamna ca trebuie "gresat" (voi reveni la aspectul "vaselina face cat 10 mesteri").
Primul lucru pe care il fac eu cand iau un binoclu este sa agat dupa gat cureaua de prindere. Intotdeauna inainte de orice , asigur binoclul agatandu-l de gat. Aici as face un fel de prima paranteza. Personal analizez mereu curelusa pe care o are instrumentul. Ma asigur ca este de buna calitate si rezistenta. Eu nu am fost si nu sunt deacord cu modelul de curelusa din piele sau plastic care are acel buton glisat intr-o fanta longitudinala terminata cu o decupatura rotunda (modelul clasic nemtesc). Imi pare periculoasa. Daca nu aveti alte idei puteti cumpara chinga din plastic neagra (sau alta culoare) lata de 1 cm care o veti lipi in cel putin 2 zone cu ajutorul unui cutit vechi inrosit in foc. Vezi poza "Chinga1cmLat" si niste detalii de lipire a acesteia pe un binoclu. Asa veti obtine un sistem de prindere foarte solid. Sau se poate achizitiona un sistem bretele special pentru binoclu (util atunci cand va deplasati pe distante mari cu binoclul la piept).
Decolimarea , defectarea se pot obtine doar prin utilizarea neadecvata a "oului". Lovituri, fortari, sau interventii cu obiecte contondente in zona optica sunt de cele mai multe ori cauzele probelmelor aparute. Cu atat mai mare trebuie sa fie atentia dumneavoastra cu cat volumul binoclului este mai mare!
Va promit ca daca aveti grija de instrument asa cum trebuie el nu se va decolima niciodata.
Curatati lentilele cat mai rar. Mai degraba incercati sa tineti acoperite cat mai mult cu capacele prevazute din fabrica atat ocularele cat si obiectivele. Curatarea lentilelor ar trebui sa fie un mic ritual. Intai ar trebui cu o pompita sa suflati peste lentila ce se doreste a fi curatata, pentru indepartarea eventualelor fire de praf fie ele si microscopice. Nu suflati peste lentile caci aerul cald si umed din pieptul dumneavoastra va genera exact efectul opus (instant se va forma un strat de condens ce va fixa praful pe lentile!). Apoi cu o carpa putin umezita cu un lichid pentru curatare optica eventual si antistatica se curata incepand din centru spre margini, cu apasare usoara si miscari circulare.
Atunci cand transportam binoclul fara sa fie necesara utilizareaa lui , il tinem intr-o geanta speciala. Aici eu as spune ca nu sunt de acord nici cu port binoclul de tip etui tronconic (modele vechi) dar nici cu gentutele din carpa / plastic moderne. Un port binoclu ar trebui sa fie prevazut cu pereti antisoc. Chiar daca in exteriopr este doar piele sintetica sau carpa , pe interior ar trebui sa existe straturi groase antisoc din materiale de tip burete, calti , etc (nu gen polistiren expandat). In majoritatea cazurilor probabil veti fi nevoit sa vi le confectionati singuri. Daca va veti indragosti cu adevarat de binoclu ii veti confectiona sigur o geanta adecvata.

Binocluri noi sau binocluri vechi ?

Teoretic nu ar trebi sa conteze prea mult. Asta daca un binoclu vechi a fost bine intretinut. In general am incurajat achizitiionarea binoclurilor noi. Binoclul nu este ca vioara ci mai degraba ca pianul in muzica, respectiv valoarea lui scade proportional cu varsta. Pe de alta parte si pretul, la cele mai vechi, este mai accesibil deci poate fi un avantaj. Din experienta mea pot spune ca 99% din binoclurile scoase la vanzare "second-hand" sunt cu probleme ceea ce este relativ logic , caci daca erau bune , nu erau scoase la vanzare. Un lucru trist , si aici ma adresez "specialistilor" in repararea sau "pregatirea pentru vanzare" a binoclurilor este dispretul total pentru astfel de echipamente. Tone de vaselina bagate haotic in interiorul binoclului in sperata ca va trece testul primar al cumparatorului, lipituri de proasta calitate a elementelor rupte (fara macar o atentionare in acest sens), inlocuirea diverselor piese purtatoare de embleme brand, inlocuirea totala sau partiala a opticii cu falsuri sunt doar cateva din riscurile posibile. Pe de alta parte multe modele pot fi reconditionate si aduse in parametri daca va pricepeti sau aveti un cunoscut priceput in acest domeniu. Dar pana la urma ochiul poate decide. Cel mai bine fie el nou fie el vechi, ideal ar fi ca utilizatorul sa faca cateva teste efective cu binoclul si sa decida daca merita sau a fi cumparat. Nu uitati ca un test de colimare final si elocvent se poate face doar privind cerul instelat (sau o tinta la peste 5-6 Km departare).

Scump sau nu ?

Sincer cred ca un binoclu isi face treaba foarte bine si la un pret modic , mai ieftin. Nu as cadea prada snobismului decat daca as fi dezgustator de bogat Smile . Este adevarat ca un binoclu de 22000 Roni "vede" ceva mai bine decat un binoclu de 200 Roni (in contextul aceleiasi magnificatii x deschidere) dar diferenta aceasta de pret nu cred ca este proprotionala castigul in calitate. Sfatul meu , adresat incepatorilor este sa incepeti cu un instrument relativ ieftin dar ales cat mai judicios, lasand timpul sa decida daca veti deveni un pasionat care intr-adevar merita sa cheltuiasca mult mai mult pe un astfel de instrument. In multe cazuri, dupa achizitia unui binoclu puteti constata ca nu va pasioneaza utilizarea lui decat mult prea rar si in cele din urma sa regretati chiar ca l-ati cumparat.

Trebuie sa il intretin ?

Da , din cand in cand binoclul trebuie intretinut. Macar o data la 10 ani e posibil sa fie necesara o curatire generala (conteaza si modul de utilizare si depozitare, de exemplu observatiile indelungate terestre - in plin soare sau chiar observatiile solare pot accelera procesul de murdarire). Mizeria se poate depun inclusiv in rizurile materialului antiderapant de pe corpul binoclului. Aceasta se poate curata inclusiv cu apa distilata , cu atentie sa nu aveti surplus de lichid pentru a nu patrunde in interior. Partile metalice se pot curata inclusiv cu o substanta alcool 10%. Luciul si elasticitatea cauciucului sau pielii naturale sau sintetice se poate reda prin ungerea cu ulei siliconic (carpa sarac imbibata cu ulei) lasarea la "uscat" intr-un spatiu inchis si apoi dupa circa 48 ore lustruirea lui usoara cu o carpa curata. Daca pielea este uzata, sau urmare a unui tratament dur de curatare (de exemplu curatarea petelor de vaselina veche de pe tuburi se face cu apa fierbinte si detergent - axion pasta, lucru care poate "matisa" culoarea pielii sintetice) luciul si culoare pielii (naturale sau sintetice) este deteriorata, se poate trata prin utilizarea unei creme de pantofi de culoarea adecvata. Se lasa 24 de ore ca crema sa intre in piele. Apoi se da un luciu cu o carpa curata. Dupa alte 24 de ore se finalizeaza cu ulei siliconic. Uleiul siliconic va intra in piele (sau in masa plastica) si va mari elasticitatea, aderenta si durata de viata a acoperirilor antisoc.
Atunci cand nu este utilizat, binoclul este bine sa fie tinut in gentuta lui , ferit de lumina intr-un loc inchis accesului prafului si la o temperatura cat mai "umana".

Trebuie sa il ung ?

In lumea fierarilor si mecanicilor auto se zice ca "vaselina face cat 10 mesteri" si cam asa si este. Doar ca in lumea instrumenteleor optice acest dicton este completamente fals. Un binoclu are nevoie de 3-4 picaturi de vaselina (tot cam la 10 ani)! Un instrument optic este atat de precis executat (mecanic vorbind) incat el trebuie sa fie extrem de putin lubrifiat. Daca ceva se misca greu , opune rezistenta mai mult decat este normal , defectul in general trebuie cautat in alta parte nu in lipsa lubrifiantului. Remediati problema nu indesati vaselina. Apelati la un specialist.

Cam atat deocamdata

Atat terestru cat si astro farmecul binoclului nu poate fi inlocuit. Cum ziceam la inceput, el este ceva aparte, ce merita sa incercati. Respectati instrumentul dumneavoastra si el nu se va deteriora si va veti putea bucura de el mult, mult timp.

Cer senin tuturor!



Chinga1cmLat.jpg
 Descriere:
Chinga plastic latime de 1 cm - se gaseste la metraj in orice magazin mercerie.
 Marime fisier:  614.13 kb
 Vizualizat:  de 7340 ori

Chinga1cmLat.jpg



Detaliu lipire.jpg
 Descriere:
Se lipeste in doua zone cu ajutorul unuei lame de fier inrosite. Cu atentie sa nu ne accidentam.
 Marime fisier:  519.6 kb
 Vizualizat:  de 7340 ori

Detaliu lipire.jpg



MyEyes_mic.jpg
 Descriere:
Mari , medii sau mici binoclurile au fascinat intotdeauna. Incercati sa intelegeti si sa iubiti instrumentul si el va va returna dragostea inzecit.
 Marime fisier:  496.6 kb
 Vizualizat:  de 7340 ori

MyEyes_mic.jpg


Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 09 Mar 2014 00:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bun articol.
Toate binoclurile astea sunt ale tale?

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Ian 2012
Mesaje: 408




MesajTrimis: 09 Mar 2014 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Impresionanta colectie Shocked
Sus
bogdanbacila
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Aug 2010
Mesaje: 870

Motto: Where there's a will there's a way

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 09 Mar 2014 15:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Dbird,

Foarte frumoasa colectie, si foarte bun subiectul deschis de tine.

Cer senin, si la mai multe Smile
Bogdan.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mar 2014 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, sunt o parte din ochii mei. Multumesc de comentarii.
Sus
needweed
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Oct 2011
Mesaje: 525



Localitate: satu mare

MesajTrimis: 09 Mar 2014 18:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

din pacate nu mai am 60mm in colectie,aveam acest model http://www.teleskop-austria.at/bild/bino-sygnum-btc-1.jpg si imi pare rau ca l-am vandut atunci, Dbird ai avut cumva binoclu 6x24 sau 6x30? micutul meu e 8x24 dar as dori si ceva cu 6x pentru camp larg


P1020654.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  304.03 kb
 Vizualizat:  de 7202 ori

P1020654.JPG


Sus
chataros
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Aug 2009
Mesaje: 70

Motto: Many are born, but a few really live...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Mar 2014 18:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Vad ca esti pasionat de binocluri. Te pricepi si la colimat? Eu mi-am facut comanda printr-un prieten din state, si a ajuns aici cu dublura de imagine, promotional Very Happy

_________________
I would change the world, but God won't give me the source code!
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Mar 2014 21:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@needweed
Personal nu prea am agreat binocluri cu mariri sub 8x si cu deschideri mai mici de 40. Am totusi un 7x ratacit din intamplare printre ele. 6x nu am avut si nici nu am privit cred prin vreunul. Oricum daca vrei camp larg cauta un Revue 8x40 wide caci are unghi mare de 9 grade (158m la 1000m) sau chiar un Zeiss 8x30 (8,5 grade (150 la 1000m).
@chataros
Nu sunt un mare specialist in recolimari. Din nefericire la binoclurile noi recolimarea se face si cu efecte distructive ale aspectului binoclului. Si nu vreau sa fiu injurat. Uite ai aici un material foarte succint despre recolimari. Si daca citesti cu atentie poti reface ok binoclul.
Colimare binocluri
Sus
cristiastronomie
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Feb 2013
Mesaje: 62



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 11 Mar 2014 16:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Binoclul (alb) mic de teatru din ultima poza, coltul dreapta-jos, stii in ce an/perioada a fost fabricat?
Am si eu unul, doar ca e complet alb (crem), made in URSS. E in familie de vreo 35-40 ani.
Am si gentuta originala din piele. Very Happy
Sus
needweed
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Oct 2011
Mesaje: 525



Localitate: satu mare

MesajTrimis: 11 Mar 2014 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cred ca din anii 60
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Mar 2014 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este un binoclu rusesc 2,5x25 fabricat in 1957. Este tot alb si al meu dar i-am infasurat pe tuburi leucoplast negru pentru a atenua lumina parazita care trecea prin el. Astfel poate fi folosit si in plina lumina nu numai in salile de spectacol. Este primul meu binoclu Razz , primit de la bunica mea. Valoarea lui este evident sentimentala.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact