Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236316 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Feb 2014 18:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: Oculare Kelner din lentile recuperate |
|
|
|
Am două seturi de lentile din care aș putea să fac două oculare Kelner pe 2" din lentile recuperate. Două sunt dublete lipite acromate și două lentile plan-convexe scoase dintr-un obiectiv de copiator cu zoom. Diametrele sunt diferite dar focalele sunt apropiate, în jur de 100mm. Cum aș putea determina corect distanța optimă dintre grupuri astfel ca aberațiile optice să fie reduse la minimum?
Diametrele lentilelor sunt de aproximativ 40mm iar ale dubletelor ceva mai mici, în jur de 25mm. O să le măsor exact diametrul și focala însă nu știu cum aș putea măsura curbura lentilelor sau felul sticlei din care sunt făcute. Cele două dublete au format un ocular similar cu un Plossl cu focala de 50mm dar câmpul era prea îngust, limitat de barellul pe 1.25". Sper ca designul Kelner să-mi ofere maximum ce aș putea scoate de la aceste lentile.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 23 Feb 2014 19:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu cred ca calculele apartin fabricilor care comanda sortul , au disp de control si daca gresesc un 0 nu se supara nimeni . Dar din momentul fabricarii in serie alte calcule nu mai fac . Un ocular pe linga design are si diafragma care ajuta calitativ. Pe net nu sint prog de calcul ?
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 23 Feb 2014 20:31 Download mesaj |
|
|
|
Practica mi-a dovedit ca lentila de camp la kellner pentru astro si terestru , e bine sa fie biconvexa , cu una din raze mult mai mare decat cealalta , cam cu un raport de 10-15 la unu .
Daca lentilele au cam aceeasi focala , distanta optima dintre ele e undeva la 40 la suta din focala lor , acolo unde distorsiunea si astigmatismul fac un compromis convenabil cu marimea campului aparent .
Dar tot ce spun eu poate fi barbologie de doi lei daca indicii si curburile sar din anumite sabloane ca sa zic asa. Ma refer in special la gradul de corectie al dubletului de ochi , care e bine sa fie usor supracorectat si sferic si pe culoare .
Era bine ca acromatul pentru ochi sa aiba o focala mai mica. De ce nu folosesti dubleti frontali de pe la camerele de filmat ? Sunt anume conceputi sa gestioneze fascicule largi si din acest motiv vei avea surprize placute la mesterit de oculare.
Dar tot trebuie sa apelezi la bancul optic sau macar la incercari repetate cu diferite distante .
Sunt sigur ca si firmele de renume experimenteaza la greu in faza de proiect , asa ca ce mai astepti ?
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Feb 2014 00:14 Download mesaj |
|
|
|
Am măsurat diametrele și focalele (aproximative) cu un șubler, proiecția lămpii din tavan pe o coală de hârtie pusă pe masă. Dacă ar fi fost soare puteam determina focalele mai precis.
Probabil că există tone de documentație, încă nu am căutat, niște indicații precise ar ajuta. Nu am zemax sau oslo ca să fac simulări și nici nu mă interesează așa mult, pentru că oricum lentilele nu pot fi măsurate precis fără scule de laborator de care nu dispun. Mă interesează mai mult practic ce se poate face din ele.
Merci, Cătălin, nu am ce pierde experimentând, trebuie să improvizez un banc optic. Am o măsuță cu cremalieră care ar ajuta la reglarea și stabilirea distanței dintre lentile dar trebuie să fac niște suporți pentru lentile cu care să le pot centra pe axa optică.
Monturile din plastic dela lentilele de copiator le voi scoate. Cred că se vede că au antireflex pe ambele suprafețe. Dubletele este posibil să provină de la oculare de binoclu. Numai cel mare are antireflex.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
249.16 kb |
Vizualizat: |
de 3296 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Feb 2014 02:55 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Era bine ca acromatul pentru ochi sa aiba o focala mai mica. De ce nu folosesti dubleti frontali de pe la camerele de filmat ? Sunt anume conceputi sa gestioneze fascicule largi si din acest motiv vei avea surprize placute la mesterit de oculare.
|
Se pare că se potrivesc, acromatele au focală mai scurtă. Păcat că cel mic are focala mai lungă și invers. Nu am niciun obiectiv de cameră de filmat. Dubleții (nelipiți) dela obiectivul de copiator au focală negativă și nu am putut face nimic cu ei, am încercat unul pe post de barlow însă mai mult strica imaginea.
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 24 Feb 2014 10:00 Download mesaj |
|
|
|
In "Observatorul astronomului amator", dl. Scurtu mentioneaza o "reteta" de Kelner:
7/4 : 3/4 : 4/3
Fiecare numar reprezinta, in ordine: focala lentilei de camp, distanta intre lentile, focala lentilei de ochi, pentru o distanta focala a ocularului egala cu unitatea.
No, sa luam acuma lentila de camp de 115mm. Reteta zice ca o sa ai un ocular Kelner de 66mm ((4/7) * 115mm), daca la o distanta de 49mm ((3/4) * 66mm) pui o lentila de 88mm ...
---------- adaugire la postul initial ------------
Campul aparent e limitat (exceptand design-ul) de focala ocularului si diametrul interior al tubului care tine ocularul. Un Kelner are un AFOV de aprox. 50 grade.
In cazul unui tub pe 51mm, sa luam un diametru interior util al ocularului de 45mm. Raza => 22.5mm.
Semi-unghiul aparent pentru un ocular de 66mm este de atan (22.5/66) = 18.8 grade.
Campul aparent este de 2 * 18.8 ~ 38 grade.
Imi pare rau ca nu e o veste prea grozava, o sa ai limitare de camp.
Cred ca se merita insa sa faci un experiment, daca stai sa te gandesti un pic, plossl-ul de 40mm pe standardul de 1.25 inch are un camp aparent tot de 40 de grade. Poate obtii un ocular foarte bun pentru low-power.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Feb 2014 11:05 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc, Herr Alien! O să experimentez cu cea mică de 80mm focala, într-un barell din țeavă de 2". Chiar dacă nu ating unghiul maxim un ocular cu focală lungă și puțină sticlă poate da rezultate bune la DSO pe cassegrain (F/15) sau luneta de 80x900 (F/11.25). La luneta RFT de 90x610 rămâne de văzut...
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 24 Feb 2014 11:53 Download mesaj |
|
|
|
... eventual un port ocular custom? Parca am auzit de un standard pe 3 inch pe undeva,
Mai e un calcul care se merita facut, si anume care e cea mai mare focala utila pentru un ocular si un telescop dat. Aici zic 'utila' in sensul in care pupila de iesire are un diametru mai mic decat pupila ochiului.
Tot din aceiasi carte, o relatie usor modificata:
fmax = d-pupila [mm] * F/D.
Ei, focala ta de 66mm si un d-pupila de 6mm (eu calculez de cele mai multe ori cu 5mm) iti da un F/D minim de 11. Un F/D mai mic iti va da o pupila de iesire mai maire de cei 6mm. Ma astept sa lucreze bine pe primele doua instrumente, si sa iti limiteze apertura pe la 57mm in ultimul.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 24 Feb 2014 12:13 Download mesaj |
|
|
|
Intai puteti face o verificare usoara a ce aveti de fapt.La toate ocularele Kellner sau RK pe care le-am demontat din binocluri,inclusiv cele cu lentila de camp din plastic,dubletul era supracorectat vizibil pe culoare(marginea spotului de lumina alba concentrata de la Soare avea o coloratie in sens invers inainte si dupa punctul focal fata de cea prezentata de lentilele simple),evident pentru a putea corecta aberatia cromatica "normala" a celeilalte lentile.Daca dubletele acelea sunt acromatizate in sine,atunci de fapt vom obtine un fel de Ramsden cu ceva mai putina culoare laterala fata de unul in care in locul dubletului ar fi o lentila simpla cu aceeasi focala(presupunere realizata doar daca ignoram celelalte aspecte,legate de potrivirea razelor de curbura cu celelalte conditii),care va merge bine doar pe instrumente cu rapoarte focale mari.S-ar putea face un ocular tip Ramsden din cele doua lentile simple,care de asemenea ar fi bun la F/D mare.
_________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|