Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M13_final_web.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235591
Numar de utilizatori inregistrati: 2862
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Discul Airy

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Ktulu
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008

MesajTrimis: 29 Oct 2013 20:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Discul Airy
Raspunde cu citat (quote)

Salve!

Doresc, dacă are cineva vreme, să încerce să pună o poză de undeva, ori încearcă el să indice grafic, cum ar trebui noi să vedem exact (adică, chiar exact) discurile Airy. De la un tip de telescop la altul.

De exemplu, eu am un Newton 250/1200 și am încercat să văd dacă e în stare bună de colimare, cu un Zoom la 8mm și un Barlow acromat 3x.
Condiții: marginea loc. Caransebeș, deci, nu prea multă poluare (de nicicare). Însă, fiind situat într-o vale mai întinsă, pot exista curenți... Mă rog...
Deci, l-am dus la 450x și am dat-o-n Airy... E greu să descriu ce-am reușit, dar nicidecum nu arăta ca în linkuri. Și aici mă refer la partea de cercuri în adevăratul sens alt cuvântului (cercuri, domle', nu altfel!)

http://www.google.ro/imgres?biw=1152&b...0915527344

http://www.google.ro/imgres?start=119&...&ty=68

Eu mai de grabă vedeam niște cercuri concentrice, dar cu zone colțuroase (imposibil de desenat acum) aflate pe conturul cercurilor, la distanțe cam egale una de cealaltă. Bineînțeles, cu mijlocul înnegrit de oglinda secundară.
Și de fapt, dacă stau să mă gândesc bine, nu erau mai multe cercuri, ci o pată albă rotunjoară, cu colțuri pe margine. Dar pata respectivă era simetrică! Chiar și colțurile erau simetrice!

Chiar nu mai înțeleg!

Ce nu funcționează bine?

Mulțumesc ancticipat!
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 29 Oct 2013 20:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cel mai sigur e o multitudine de factori, de la turbulenta atmosferica la cea instrumentala (neaclimatizat bine), la astigmatism din oglinda sau oglinda prea "stransa" in barilet. Mai incearca cand e turbulenta mai redusa. Daca "colturile" de care zici sunt simetrice, suna a astigmatism. Asta ar putea fi din suport impropriu al oglinzii sau poate rezultat din procesul de slefuire in sine.
Si ocularul ar putea sa influenteze. Incearca sa-l rotesti sa vezi daca se schimba imginea (pozitia colturilor).

Joacate cu Aberrator, un foarte mic programel cu care poti sa vezi pe viu cam cum variaza imaginea inelelor de difractie cu principalele forme de aberatie si turbulenta sau in combinatie.

http://aberrator.astronomy.net/

www.cloudynights.com
Sus
Ktulu
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Oct 2013 21:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai gandeste-te ca telescopul are vreo 2 ani vechime si este Skywatcher... Apoi ocularul este Omegon 8-24mm + Barlow Orion 3x
Ce sa zic... Dar macar sunt scule medii, nu?

Uite, arata in genul asta, doar ca in centru se vede punctul negru de la secundara (ATENTIE, doar A ADOUA imagine):

P.S.: Am uitat sa precizez ca nu sunt poze facute de mine, ci sunt luate de pe internet, spre exemplificare.

results_r10008.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  11.76 kb
 Vizualizat:  de 5057 ori

results_r10008.jpg

Ultima modificare efectuata de catre Ktulu la 29 Oct 2013 23:29, modificat de 1 data in total
Sus
Ktulu
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Oct 2013 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau, uitati aici (faceti abstractie de culori - imaginea din stanga)! Am cautat o imagine asemanatoare. Cea de fata nu are nimic de a face cu Airy, dar asta mi-a sari chiar acum in ochi, cautand.

Deci, cam asa apare la mine discul Airy. Inca o data, faceti abstractie de culori!

Buschspot.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  89.73 kb
 Vizualizat:  de 5050 ori

Buschspot.jpg

Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 29 Oct 2013 22:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

In conditii de seeing bune si telescop aclimatizat colimat si optica buna la focusarea perfecta trebuie sa se vada o biluta mica alba luminoasa inconjurata de 1-2 inele mai palide ca bila centrala.
colturi apar de la turbulente din tub dar sunt miscatoare .inelele se pot frange ca arcuri vibratoare deoarece nu ai seeing perfect . daca in poze ai focusat la maxim nu e ok ce se vede .

aici se poate vedea animatie sugestiva http://calgary.rasc.ca/seeing.htm
Sus
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 19 Feb 2014 12:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Functie de elevatie

Dispersia atmosferica modifica mult aspectul discului Airy, functie de elevatia stelei observate. Filtrele montate pe telescop modifica de asemenea ecuatia.

http://www.paquettefamily.ca/astro/star_study/

Discul Airy are numai cativa microni, si se obtine IN FOCUS. Imaginea defocalizata este un lucru diferit.

ni_cdk12.5_none_35.png
 Descriere:
The following images show the expected changes with filter of the Airy pattern on the CDK 12.5" telescope at 35 degrees elevation. Both Lumenera and NexImage (color) outputs are shown. Note the interesting appearance of the UHC-S filter results. The
 Marime fisier:  61.77 kb
 Vizualizat:  de 4785 ori

ni_cdk12.5_none_35.png

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum