| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241640 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 12 Noi 2013 11:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| StarChild a scris: | pai si unde zicea @bbstao ca va face astrofoto ?!? mie imi scapa chestia asta... de asta ziceam ca ce corector are nevoie ptr vizual la F8...
anyway... succes! |
Nu a zis nicaieri. Eu cand am inceput cu astronomia nu m-am asteptat ca voi face astrofoto sau ca voi observa asteroizi, si am facut greseala sa imi iau un echipament mai bun pentru vizual _________________ Stoian Andrei-Marian |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 12 Noi 2013 11:45 Download mesaj |
|
|
|
| Procyon a scris: | Mars, la cine te referi acuma ? Sa stie tot omu..  |
La persoana caruia m am adresat initial ... acuzandu ma ca nu stiu sa recomand unor oameni un binoclu sau o luneta .... ca si cum ... n as avea si nu le as fi folosit niciodata. Acum nu va ganditi ca pun si eu eticheta ... daca un om este in felul asta sa fiti toti ... din contra ... sunt multe persoane aici care stiu si sunt pasionate. Dar din pacate sunt cateva persoane active care strica pe restu ... din pacate ... iar dupa ce aceasta discutie se va incheia ... atunci se inchie si activitatea mea pe forum ...
Buna ideea cu cautarea altui forum ...
Ultima modificare efectuata Mars Boy la 12 Noi 2013 12:11, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 12 Noi 2013 12:01 Download mesaj |
|
|
|
... o sa of topic-ez si eu un pic:
Toata lumea face greseli. Mie acum imi pare rau pentru tonul un pic mai virulent pe care l-am avut in unele topic-uri. As vrea sa nu existe post-urile alea, da' decat sa le sterg prefer sa le las acolo, in momentul in care ajung sa ma mai aricesc din nou sa imi aduc aminte, si sa nu mai repet aceleasi greseli.
Procyon nu s-a exprimat bine. StarChild a adus lamuririle necesare. Domnul Pteancu a fost mai acid. Aceleasi post-uri puteau fi interpretate altfel, in alt context: eu apreciez ironia in care sunt eu tintit, daca vine de la persoane apropiate, fiindca pun in evidenta unele greseli pe care le fac. Postarile concise au si avantajul lor, deoarece nu fac risipa de timp atat din partea scriitorului cat si din partea cititorului.
Acuma, in situatia de fata, persoana care trebuie sa beneficieze de posturi este un incepator. Esista sansa ca un post concis sa fie interpretat prost, si atunci un pic de redundanta in exprimare ajuta.
Cat despre post-uri acide ... domnule Pteancu, eu am tot asteptat-o pe Ripley ... n-a ajuns ... acu' e tarziu, is insurat, alea alea ... _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 12 Noi 2013 12:01 Download mesaj |
|
|
|
| StarChild a scris: |
...cred ca si @MarsBoy poate contribui aci oleaca.
PPPS: vezi ca asta nu e forumul lui @ursamajor  |
In niciun caz ... stiind ce pregatire am si ca am fost acuzat ca nu cunosc ce e ala un binoclu si un refractor. Cat despre forum ... o sa ma interesez. |
|
| Sus |
|
 |
bbstao Membru

Data inscrierii: 07 Noi 2013 Mesaje: 10
|
Trimis: 12 Noi 2013 23:38 Download mesaj |
|
|
|
Domnilor, am deschis acest topic pentru ca am nevoie, ca oricare novice, de multe sfaturi vi-a-vis de aceasta noua-veche pasiune ( noua, pentru ca acum am inceput sa ma implic mai serios, veche pentru ca demult visez la stele ). Sint binevenite TOATE sfaturile, inclusiv cele privind astrofoto. De aceea am apelat la acest forum, pentru a putea beneficia de experienta multora dintre voi, cei initiati in ale astronomiei. Dar, din pacate, vad ca ma aleg mai putin cu sfaturi si invataminte, si mai mult cu ironii si jigniri mascate, etc. Intrebarea mea este urmatoarea : am loc pe forumul acesta, pot avea parte de niste sfaturi care sa ma ajute si sa nu imi inhibe startul? Din 3 pagini, una singura contine sfaturi. Rog oamenii de calitate sa continue cu sfaturi.
Va multumesc anticipat. |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 13 Noi 2013 10:31 Download mesaj |
|
|
|
Hmm, 'oameni de calitate', asta mai deschide inca o directie pe care s-ar putea bate campii. Eu unul stiu ce hibe am, asa ca nu ma bag in respectiva categorie. Ceva sfaturi insa s-ar parea ca ai nevoie, asa ca ii dam bataie:
Direct concluzia: intalneste-te cumva cu grupul din Iasi, ca sa vezi efectiv ce inseamna lucru la telescop. Pana atunci, da-i inainte cu binoclul.
Sau daca n-ai rabdare, dob-ul de 200/1200.
Mai dezvoltat:
Depinde destul de mult si ce vrei sa observi. Per ansamblu, Dob-ul 200/1200 e o idee mai avantajos: aduna mai multa lumina, ceea ce e de bine atat la planete cat si la DSO
Daca esti un planetarist infocat, s-ar putea sa vrei ceva cu montura ecuatoriala (sa poti sa mergi la puteri mari de marire si sa si urmaresti usor planeta in miscarea diurna) si cu focala lunga, ca sa poti sa obtii grosismente mari cu oculare cu focala mai lunga, cu toate avantajele aferente (eye relief maricel chiar si la preturi mititele, probabil si oglinda secundara mai mica => obstructie centrala mai mica => contrast ceva mai bun).
Nu este insa o regula; dom' Gaman Gabriel d-aici de pe forum e genul asta de planetarist, si foloseste bine merci un dob 200/1200. Habar n-am cum se descurca cu urmarirea, mai ales la puteri mari, da' cumva face si ii iese.
Daca insa trebuie sa iti stergi saliva de la coltul gurii cand auzi de variabile, nove sau comete, atunci un instrument cu F/D mai mic iti ofera un camp real mai mare, mai potrivit pentru activitati "d-alde d-astea". Caz in care iti spui 'nu-mi pasa de Jupiter' si iti iei un telescop cu F/D mic (acel 150/750 sau din nou, dob-ul 200/1200).
Pe de alta parte, nici asta nu e o regula . Cei de la AAVSO (altii care saliveaza dupa stele variabile) nici macar nu recomanda un tip de telescop sau un F/D. Ei zic ca cel mai bun telescop pentru observat stele variabile e ala pe care il ai.
In plus, chiar si un F/D de 5 il poti folosi la planete. Probabil o sa fie cam greu sa ajungi la puterea maxima teoretica, da' Pata Rosie de pe Jupiter tot o sa o vezi.
Cum stai cu spatele? Ceva contracturi musculare? Ca un telescop mai maricel (dob-ul 200/1200) poa' sa ajunga la ceva kile de carat.
Si atunci cum alegi? Nu stiu ce anume ti se potriveste tie cel mai bine, asa ca o intalnire cu grupul din Iasi s-ar putea sa fie exact ceea ce ai nevoie. Binoclul - nu il subestima. Pentru variabile stralucitoare, sau cand ai nevoie de un camp real de la 3 - 4 grade in sus, binoclul nu are rival. Repet, nu are rival.
Deci, te gandesti la ce domeniu ti se pare mai interesant, te intalnesti cu posesori de telescoape ca sa vezi cum se lucreaza cu unul, cat de usor se transporta, care sunt problemele tipice pentru fiecare categorie de instrument si de observatii, si abia apoi iti iei ceva. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
bbstao Membru

Data inscrierii: 07 Noi 2013 Mesaje: 10
|
Trimis: 13 Noi 2013 11:42 Download mesaj |
|
|
|
| Doar Robocop era perfect. Orice om are hibele sale. In fine, multam de sfaturi, mi se par foarte pertinente si la obiect. Problema unui incepator este faptul ca vrea sa vada totul de pe cer. Nemaiuitindu-ma prin vreun telescop, e greu de spus ce as vrea sa observ mai mult : DSO, planete, roiuri, etc. Asta este eterna dilema a unui incepator. Pina nu mai voi familiariza nitel cu cerul, nu stiu ce imi va place cel mai mult sa observ. Asa ca o sa incep usurel reducind nebuloasa din creierii mei la una mai mica : Dobson 200/1200 sau Skywatcher 150/1200 montura eq? Conform sfaturilor, as tinde spre Dobson. Ulterior, cind voi fi nitel mai familiarizat cu cerul, bineinteles ca voi face cel putin un upgrade de instrumente. |
|
| Sus |
|
 |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 13 Noi 2013 11:50 Download mesaj |
|
|
|
Ar mai fi o solutie...Iti iei dobsonul 200/1200 si dupa faci upgrade pe EQ daca vrei, sau tot in aceiasi bani (cred) poti sa iti iei un newtonian 200/1000 pe Eq5. Gasesti pe www.skywatcher.ro _________________ Stoian Andrei-Marian |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|