| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 237853 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2899 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: ywa |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
bbstao Membru

Data inscrierii: 07 Noi 2013 Mesaje: 10
|
Trimis: 08 Noi 2013 08:08 Download mesaj |
| Titlul subiectului: sfaturi pentru primul meu instrument |
|
|
|
Salutare tuturor membrilor si vizitatorilor acestui forum.
Sint new in town, asa ca va rog sa ma ajutati si pe mine in alegerea unui instrument. Pe linga alegerea instrumentului, cu certitudine voi avea nevoie de mult ajutor din partea voastra pentru a nu ma apuca haotic de treaba. Sincer sa fiu, cu cit citesc mai multe despre acest domeniu, cu atit mai mult intru in ceata. In consecinta, as vrea sa incep practica. Dupa multe cautari am ajuns la concluzia ca nu s-ar merita sa imi iau ca prim instrument o luneta sau ceva slabut, care sa nu ma satisfaca decit o perioada scurta. Asa ca mi s-au oprit ochii pe 3 telescoape : Skywatcher Telescop Dobson N 200/1200 Skyliner Classic DOB, SkyWatcher 150/1200 NEQ3 sau Omegon N 150/750 EQ3. Am citit review-uri despre aceste, insa nu ma pot hotari asupra vreunuia. Va rog sa ma sfatuiti care ar fi mai bun pentru un incepator, care ar fi avantajele si dezavantajele acestor instrumente.
Va multumesc anticipat. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9806
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Noi 2013 10:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut și bine ai venit pe forum! Un binoclu ai deja? Până iei un telescop - cele menționate sunt bune și într-adevăr greu de ales între ele pentru un începător - ia-ți un binoclu bun. E sfatul pe care îl dau oricui, bazându-mă pe experiență. Cu el înveți cerul și îl vei putea folosi în natură pe timp de zi dacă pasiunea nu te prinde. E un instrument de bază, accesibil și neprețuit atât pentru începători cât și pentru avansați. Nu te zgârci când îl cumperi, ia unul solid, de calitate dar nu prea mare, un 7x50 sau similar e foarte bun. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 08 Noi 2013 11:30 Download mesaj |
|
|
|
Subscriu la sfatul de a folosi intai un binoclu. Am un 10x'50' de 3 ani, si desi mi-am luat intre timp si un telescop, mai mult de jumate din observatii le fac cu binoclul.
In rest, intre cele 3 ai o alegere destul de grea: 150/750 (F/D = 5) care ar fi excelent pentru camp larg, 150/1200 (F/D = 8 ) care ar fi excelent pentru planete, si 200/1200 (F/D = 6) care s-ar plasa undeva intre.
Si ca sa iti complic viata: desi F/D = 5 e bun pentru camp larg (DSO, variabile, cautari de comete?), si un F/D = 8 poate fi folosit bine merci.
Daca poti, incearca sa te intalnesti cu alti amatori din zona, pui ochiul la ocular, pui mana pe montura sa vezi cat cantareste, ii intrebi cat au dat pe accesorii, iti faci o idee. "Mai te gandesti" un pic, sa vezi si daca ai un domeniu preferat. Mai pui apoi intrebari pe forum. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
bbstao Membru

|
Trimis: 08 Noi 2013 12:30 Download mesaj |
|
|
|
Ca binocluri am asa : IOR 7X40, NIKON ACTION 10X50CF , si un AURIOL 10X50. Intr-adevar, pina acum citeva zile ma uitam la luna cu ele, nestiind ca ma pot familiariza si cu stelele . Sincer, nu ma duce capul cum sa incep sa invat sa caut ceva anume pe cer. Din puzderia de stele cum pot sa imi dau eu seama care e steaua X sau Z? Cu ochiul liber vad Carele, Cassiopeia, etc. Cu binoclul la ochi, nu imi mai dau seama care sint stelele componente ale acestora. Asa ca e timpul sa incep sa invat si eu cite ceva din ale astronomiei. Imi construiesc casa intr-o zona de padure, cu cer negru noaptea, fara poluare luminoasa, deci e pacat sa nu incep sa ma "benoclez" si eu printr-un telescop mai bunisor.
LE: SW 150/1200 la ce se preteaza ?Mi se pare cel mai usor de minuit, si cu o optica nu tocmai de lepadat. Am inteles ca nu exista un telescop bun la toate, dar nici nu as vrea sa ma limitez numai la planete, sau numai pe DSO, etc. Deci as vrea un instrument bunisor, care sa imi dezvaluie cit mai multe obiecte in conditii decente ( aberatii de culori, deformari, etc.).
Ultima modificare efectuata de catre bbstao la 08 Noi 2013 13:06, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 08 Noi 2013 14:48 Download mesaj |
|
|
|
Din cele 3, as alege dobsonul 200/1200.
De unde ai face observatiile? Din oras (curte/balcon/terasa bloc...) sau dintr-un loc mai izolat putin (casa la tara/camp...). Ai avea la dispozitie o masina cu care sa-l transporti? |
|
| Sus |
|
 |
bbstao Membru

|
Trimis: 08 Noi 2013 15:37 Download mesaj |
|
|
|
La Dobson ma sperie faptul ca se decolimeaza de fiecare data cind este transportat in alta parte ( cel putin asa am inteles eu ). In fine, avind apertura cea mai mare cu aceeasi distanta focala ca la celelalte, as tinde si eu spre acest instrument. Dar ce importanta are raportul focal??? Il are cel mai mic ( precum o femeie, incep si eu comparatiile ) . |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9776
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Noi 2013 21:16 Download mesaj |
|
|
|
bbstao
Bine ai venit pe forum si iti urez succes in hobby-ul astronomic.
Sa glumim un pic...
Atunci partea feminina din tine ar trebui sa-ti spuna ca nu conteaza ...hm...ca raportul focal
sa fie ..hm,hm...mare ...ci vesel.
Adica telescopul sa se miste des si repede...sa faca observatii multe si bune,
cu numeroase ...satisfactii,carevasazica!
Gata cu glumitu'
Cat de sensibil esti la aberatia de coma?
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
bbstao Membru

|
Trimis: 09 Noi 2013 22:24 Download mesaj |
|
|
|
Salut si multam de urare. Din cite am citit, aberatia de coma este data de imperfectiunile sistemului optic. Cumva e generata si de ochiul uman? Daca da, nu cred sa am vreo problema . De exemplu cind ma uit prin binoclu, vad clar pe toata lentila, nu vad distorsionat imaginea spre periferia ei.
In alta ordine de idei, ce importanta are raportul focal? |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9776
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Noi 2013 23:51 Download mesaj |
|
|
|
Privite chiar si prin oglinda parabolica perfecta la modul absolut,stelele de la o anumita distanta de axa optica se vad ca niste mici comete.Tot mai mari,dincolo de acea limita.
Limita la care incepe sa se vada coma in oglinda de 203mm F/6 este de cativa milimetri,iti ajung degetele de la o mana ca sa-i numeri.Ba chiar , nu treci bine la numaratoare de Semnul Pacii Universale (foarte cunoscut si folosit de automobilisti si pietoni ,deopotriva).
Unii suporta o ''doza'' substantiala de coma ,altii sunt alergici chiar si la cantitati homeopatice.
Nu-ti lua telescop pana ce nu afli cum se comporta ochiul tau fata de aberatii .
Daca lucrurile merg asa cum scrie in prospectele comerciale,oare de ce sectiunea de vanzari a forumului este cea mai activa?
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Ultima modificare efectuata de catre Mircea Pteancu la 10 Noi 2013 15:10, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
bbstao Membru

|
Trimis: 10 Noi 2013 09:58 Download mesaj |
|
|
|
| Partea nasoala este ca nu am nici un pasionat de astronomie cu telescop prin zona. Asa ca as risca sa cumpar unul. Si nici nu as vrea sa cumpar vreo panarama de la Lidl de 200 roni astfel incit sa am experiente neplacute de la primele observatii. In acelasi timp nu m-as arunca la vreun GoTo ( ceea ce mi-ar fi cel mai usor, ca as scapa de cautatul obiectelor ) pentru ca am impresia ca as sari o etapa de inceput foarte importanta in formarea mea ca astronom amator. De aceea m-am decis sa imi iau unul din cele trei instrumente enumerate mai sus. Dar, in continuare sint "netarmurit". Orice sfat e binevenit. |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
Trimis: 10 Noi 2013 12:38 Download mesaj |
|
|
|
| bbstao a scris: | Salut si multam de urare. Din cite am citit, aberatia de coma este data de imperfectiunile sistemului optic. Cumva e generata si de ochiul uman? Daca da, nu cred sa am vreo problema . De exemplu cind ma uit prin binoclu, vad clar pe toata lentila, nu vad distorsionat imaginea spre periferia ei.
In alta ordine de idei, ce importanta are raportul focal? |
Da coma este data imperfectiunile oglindei insa peste f/6 dispare coma, binoclul sau refractoarele nu au coma ,au aberatie chromatica sau ''purple fringe''. Importanta focalei - cu cat vrei sa vezi mai departe si mai clar cu atat iti trebuie o focala mai lunga, nu degeaba refractoarele cu focale lungi sunt cele mai bune pentru planete, in plus au si o transmisie mai buna a luminii decat cele scurte.
Serios vrei o montura equatoriala? eu zic ca pentru inceput mai bine ceva usor de manevrat, un dobson 150/1200, sau un refractor 90/900 cu montura az |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 10 Noi 2013 13:02 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Importanta focalei - cu cat vrei sa vezi mai departe si mai clar cu atat iti trebuie o focala mai lunga, nu degeaba refractoarele cu focale lungi sunt cele mai bune pentru planete, in plus au si o transmisie mai buna a luminii decat cele scurte |
Complet gresit. Povestile astea nu au nici o legatura cu realitatea si optica.
@bbstao Din cele 3 modele ia Dobsonul. Vei vedea mai multe si asta vrea orice incepator absolut... sa vada. In felul acesta e stimulata si intretinuta curiozitatea si pasiunea. Dupa ce vezi, peste o vreme, cateva luni, cativa ani vei stii ce telescop vei vrea ulterior. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
Trimis: 10 Noi 2013 13:13 Download mesaj |
|
|
|
| nu stiu cu ce am gresit, vrei sa zici ca o focala scurta e mai buna pentru observatii planetare? |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|