Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter0007_10-09-22_23-51-16_st2600.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234777
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Prima achizitie

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Daniel Daniel
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2013

MesajTrimis: 13 Oct 2013 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Prima achizitie
Raspunde cu citat (quote)

Salut !

Ma numesc Daniel, new entry aici.

Intrebare: se merita achizitionarea unui telescop daca stai la apartament? Pt observatii facute din balcon?

Ms Very Happy [/b]
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 14 Oct 2013 09:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, bine ai venit.

Matei Alexescu pomenea de folosit telescopul in balcon; banuiesc ca atata timp cat e vorba de un balcon clasic (deschis, acces prin bucatarie si sufragerie) ar trebui sa fie ok. Lasi telescopul afara o juma' de ora - o ora ca sa se aclimatizeze termic si ii dai bataie.

Am citit multe sfaturi insa cum ca nu merge din camera cu geamul deschis - diferente mari de temperatura inauntru-afara, se fac niste curenti de aer, turbulenta in plus, si adio posibilitatea de a folosi puteri mari de marire.
Si o sa para un pic neverosimil, da' curentii aia ii vedeam chiari si cu un binoclu (calorifer plasat chiar langa geam ...).

Un sfat insa: balcon - ne-balcon, fa tot posibilul sa te uiti intai prin niste telescoape inainte sa dai banii. Ia legatura cu amatorii din zona, stai un pic cu ochiul la ocular, sa vezi ce se vede, cum se vede, cat rezisti la frig Very Happy etc. Dup-aia te mai gandesti daca se mai merita, daca da - cam ce anume vrei sa observi, si in functie de asta te orientezi ce sa iei. Sau intrebi pe forum, da' sa nu te sperie raspunsurile Smile.

Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Oct 2013 10:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit, Daniel. Nu se merită. Stând în casă, fie și pe balcon îți strici sănătatea! Laughing

Cel mai sănătos e să mergi cât mai departe de oraș, să ai indiferent ce instrument și să privești cerul. Senzația pe care o ai stând pur și simplu privind la cerul senin, plin de stele, cu ochii liberi, de la țară este neprețuită și cel mai bun tratament pentru orice boală! Very Happy

Ia-ți mai întâi un binoclu cât îți permiți de bun. Îl vei folosi cu plăcere oricând, dacă e înourat sau dacă nu te prinde astronomia, te uiți la frumusețile naturii. Dacă avansezi va fi un instrument indispensabil.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Ktulu
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008

MesajTrimis: 14 Oct 2013 10:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dacă mi se permite, deși nu am experiență, aș mai adăuga că, dacă telescopul e echipat cu SynScan (GoTo), extrem de greu vei reuși să faci aliniere stelară. Unu la mână că e recomandat ca cele 2 stele de aliniat să fie cât mai opuse posibil, iar doi la mână că, din cauza parapetului balconului, chiar și alinierea la 90 de grade - pentru că minim atât îți cere programul - nu-ți va reuși decât în 10% cazuri. Și asta din cauză că, montura fiind destul de mult în spatele liniei parapetului, ți se reduce mult "arcul" geometric de observare.
De ex., eu am așteptat să se ducă Alkaid cât mai spre dreapta, ca să-mi apară nu-mai-știu-ce stea de la stânga (eram spre sud).
... N-am ținut telescopul nici 2 săptămâni în balcon, că l-am și mutat la casa din Caransebeș și merg cam din 2 în 2 săptămâni, sau când se anunță senin.
Oricum, așa am ajuns la concluzia că nu se face astronomie din balcon.
Nici în sus nu poți merge prea mult cu observările. Vroiam să văd Ring nebula... Degeaba! Era prea sus. Din nou, arcul disponibil era prea restrâns.

Pe de altă parte, dacă nu vrei aliniere și, implicit, urmărire cu telescopul, și dacă nu te deranjează să faci corecții manuale, atunci nu va fi o problemă. ... Doar că... Ce vei face, când te vei plictisi de zona aferentă balconului tău? Simplu, vei coborî în parcare, sau vei merge undeva la o platformă.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 14 Oct 2013 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Decat deloc merge si din balcon. Insa trebuie vazut ce fel de balcon, daca e deschis, daca e inchis. Iarna e nasol cu valurile de caldura dar in rest e mai acceptabil. Depinde si ce vrei sa vezi, planete/dso..
Mai conteaza si orasul, produce turbulente si poluare luminoase, sau blocurile din prejur, si ele radiaza caldura. Eu am balcon inchis cu termopan si scot tulumba pe un geam mic, e nasol in serile reci sau foarte calde. Am montura EQ, un dobson cred ca e mai greu de scos pe geam, poate urcat pe o masuta.
Marele avantaj al telescopului in balcon e ca e la indemana. Altfel daca ai ocazia sa il scoti pe camp ar fi perfect.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact