Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180918_221510_039x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236324
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Motorizare focuser, senzor de temperatura, interfata USB

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 06 Oct 2013 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Motorizare focuser, senzor de temperatura, interfata USB
Raspunde cu citat (quote)

Tocmai am terminat software-ul si partea electronica a unui controller pentru stepper, ce poate fi folosit pentru motorizarea unui focalizator. Controller-ul poate citi si un sezor de temperatura din familia DS1820 (in ideea ca la variatii mari de temperatura in timpul noptii, trebuie refocalizat).

Schema, codul sursa si firmware-ul precompilat le gasiti aici. Comenzile USB sunt destul de simple: get/set_encoder, get/set_target, move, stop, get_temperature, set_pwm, set_speed. Daca e cineva interesat sa-l construiasca, as putea scrie ceva mai multa documentatie de-atat Smile

Motorul e un stepper bipolar de 200 pasi, pe care-l voi conecta printr-o cupla elastica direct la axul reducatorului 1:10 de la focuser. Fiind half-stepped, sunt 400 pasi la o rotatie, ceea ce cred ca imi e suficient.

Iata si un filmulet cam zgaltait cu el in actiune. 200, 10, 1 si 1600 pasi.
Sus
Procyon
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 06 Oct 2013 22:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu ar merge sa recodati microcontrollerul incat sa compenseze el temperatura ?
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2013 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu, din 2048 bytes de flash folosesc 2018, abia a incaput si-asa Smile

Apoi, depinde de la telescop la telescop cat de mult se dilata/contracta si cum variaza cu temperatura. O alta complicatie apare cand schimbi filtrele (nu sunt exact parfocale nici in acelasi set). E mai usor sa iei decizia sa refocalizezi pe host.
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 06 Oct 2013 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum salvez codul hexa doar , la mine nu merge doar toata pagina si nu stiu daca programul de scriere selecteaza doar codul din pagina . Mersi pentru schema . Smile
Sus
2SKY
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2013 23:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi pentru PM a mers cu butonul ... save text file OK.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 06 Oct 2013 23:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant.
De ce nu mergi pe ATmega ?
Comunicatia pe USB e facuta din soft ?
Cred ca partea asta-ti mananca mai tot din flash si timp de procesor.
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Oct 2013 00:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
De ce nu mergi pe ATmega ?

Mai aveam 3 tiny2313 nefolosite, atmega8 numai unul? Smile

Citat:
Comunicatia pe USB e facuta din soft ?
Cred ca partea asta-ti mananca mai tot din flash si timp de procesor.

Da, biblioteca de-aici: http://www.obdev.at/products/vusb/index.html

Asa e, cam 1600 bytes e doar partea de USB. Totusi n-are ceva foarte complicat de facut in rest.
Sus
2SKY
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Oct 2013 00:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu attiny e mai simplu , daca mergi pe atmega8 i-ar sta bine si cu un display iar consumul e destul de important asa e spre minim.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 07 Oct 2013 08:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ahoi,
ca se vorbeste de corectia pozitiei de focus in functie de temperatura, personal o consider a fi un gaget dragut insa cu valoare zero, adica poate fi folosit atunci cand conditiile sunt ideale.
Dupa cum stiti, fiecare material are un coeficient de dilatare termica diferit astfel avem o valoare pentru aluminiu si o alta valoare pentru fier.
Aceste valori pot fi folosite atunci cand delta T este constant si uniform pe intreaga suprafata a materialului (in cazul nostru al metalului tubului optic). Insa daca luam cazul unui telescop acest Delta T nu va fi uniform, fiind influentat de catre curentii de aer (vant de exemplu), astfel suprafata expusa direct la vant va avea un delta T diferit fata de suprafata protejata.
Pe de alta parte deformarea depinde si de masa materialui deci implicit va avea o anumita inertie de deformare adica materialul va continua sa se deformeze si dupa ce temperatura s-a stabilizat. Cel mai bun exemplu il consider in aces caz a fi situatia in care peretii tubului s-au stabilizat insa celula oglinzii continua sa se deformeze.
Din ultimul caz rezulta urmatoarea situatie: avem fluctuatii de temperatura insa celula respectiv componentele metalice prezinta o "intarziere" a deformarii in functie de temperatura datorita inetiei termice.
Avand in vedere aceste situatii, problema majora - din punctul meu de vedere - este alegerea pozitiei corecte a senzorului de temperatura in asa fel incat sistemul de corectie a pozitiei de focus sa nu supra respectiv sa nu sub-corecteze. Astfel daca senzorul este fixat pe zona atacata de vant sistemul va supracorecta si in zona protejata va subcorecta.
O alta problema care pe mine ma deranjeaza este corectia sistemului atunci cand fluctuatiile de temperatura sunt in domeniul plus dar si minus adica: la inceperea sesiunii avem un Delta T de -2°C/ora insa dupa 30 de minute situatia se schimba si avem de a face cu un Delta T de +2,5°C/ora.
Personal consider ca, cel mai bun mijloc de a corecta eroarea de focus rezultata prin dilaterea termica este acela de verificare a punctului de focus dupa fiecare cadru (cazi ideal) sau dupa verificarea punctului de focus dupa fiecare - sa zice - diferenta de temperatura de 5 Grade ca exemplu (in cazul meu sistemul suporta diferente de circa 8-10°C).
Consideratie personala: FMax este capabil sa logeze punctul de focus si temperatura raportata de catre un senzor de temperatura de aceea consider rezonabila sacrificarea unei nopti sau a catorva ore pentru logarea pozitiei de focus in functie de temperatura. Astfel veti putea determina de la ce valoarea a temperaturii pozitia de focus se schimba si astfel veti economisi timp fara a mai fi nevoiti sa refocalizati. De asemenea consider necesara utilizarea a 2 senzori de temperatura, unul care masoara temperatura ambianta iar al doilea va masura temperatura tubului optic. Prin corelarea acestor valori veti putea stabili nu numai temperatura la care tubul incepe sa se deformeze dar si Delta T (Temp Tub minus Temp Ambientala) care poate si suportata de sistem fara a influenta calitatea imaginii.

Sper ca nu v-am ametit de tot
Emil
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 07 Oct 2013 10:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna Emil,

Am mai avut odata discutia asta legata de dilatarile inegale datorate materialelor diferite ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=97299#97299 ) si am vrut sa mai postez ceva in completare atunci, dar daca ai redeschis discutia, iti spun si punctul meu de vedere (care nu e neaparat cel corect - probabil adevarul e pe la mijloc).
Asa cum spuneam si acolo, dilatara este o functie liniara in domeniul de temperaturi uzuale, adica este ceva de genul delta L = a x delta T , unde a este coeficientul de dilatare specific al materialelor respective. Chiar daca materialele au coeficienti de dilatare diferiti, dilatarea generala a instrumentului este o functie compusa (f o g adica f compus cu g, unde f si g sunt doua functii) din functii liniare si care este tot o functie liniara - asa cum am invatat la matematica de clasa a 9-a sau a 10-a daca nu gresesc.
Determinarea coeficientului nou generat din compunerea functiilor respective, oricat de multe ar fi ele, este o treaba care tine de experimentare, adica asa cum ai zis si tu, se fac teste si se stabileste cu cat se dilata/contracta trenul optic la o diferenta de temperatura data - de preferat cat mai mare aceasta diferenta, fiindca precizia este mai buna, tinand cont ca e o functie liniara.
Treaba cu partea expusa la vant nu cred ca e o problema cata vreme suprafetele sunt uscate. Ar apare diferente majore de temperatura (dar care s-ar amortiza repede totusi in timp din cauza conductivitatii termice mari ale metalelor) daca suprafetele ar fi umede, fiindca vaporizarea apei datorita evaporarii mai rapide induse de vant face ca temperatura sa scada mai mult pe o astefel de suprafata (caldura latenta de vaporizare a apei e de vina).
Singura problema ce o vad este datorata dilatari/contractarii diferentiale in TIMP intre elemente din materiale complet diferite si de mase mari - adica tubul de metal de exemplu si oglinda din sticla. Numai ca oglinda este foarte mica in grosime (grosime care reprezinta lungimea in cazul acesta al calculului dilatarilor) si influenta o putem considera absolut neglijabila.
Parerea mea este ca un sistem de reglarea a focusului bazat pe senzori de temperatura trebuie sa mearga foarte bine. Nu e rau insa ca sa se faca focalizarea automat dupa fiecare expunere, mai ales ca FocusMax face asta foarte rapid odata stabilite curbele de autofocus (20...70 sec).
In fine, teoria ca teoria - practica ne omoara. Mai vedem ce e dupa ce o sa facem cu toti niste experiente practice si ne impartasim rezultatele.
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Oct 2013 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil Kolbert a scris:
ca se vorbeste de corectia pozitiei de focus in functie de temperatura

Eu nu ma gandesc neaparat la corectie, ci la decizia de a refocusa. Pentru corectia automata (focus facut la T0, delta T de -10grade => focus offset de X pasi) tind sa-ti dau dreptate.

jimao22 a scris:
Treaba cu partea expusa la vant nu cred ca e o problema cata vreme suprafetele sunt uscate.

Eu sunt sigur ca este, dar foarte probabil depinde si de instument. Cand aveam senzorii de temperatura pe Newton, senzorul de pe tub (mai rece cu cateva grade decat oglinda/ambient, de la cer) raspundea foarte repede la rafalele de aer mai cald, chestie de ordinul minutelor. Pe oglinda foarte greu se vedea ceva. Ma astept ca efectul sa nu fie asa de pronuntat la o luneta cu pereti mai grosi de exemplu.

Parerea mea e ca senzorul de temperatura trebuie atasat la ceva corp cu inertie termica mai mare cum ar fi chiar focuserul, ca sa urmareasca temperatura tubului, generic vorbind. Minus variatiile mai rapide in timp de care s-a zis.

Emil Kolbert a scris:
De asemenea consider necesara utilizarea a 2 senzori de temperatura, unul care masoara temperatura ambianta iar al doilea va masura temperatura tubului optic. Prin corelarea acestor valori veti putea stabili nu numai temperatura la care tubul incepe sa se deformeze dar si Delta T (Temp Tub minus Temp Ambientala) care poate si suportata de sistem fara a influenta calitatea imaginii.

Aici nu am inteles. Cum afecteaza delta(tub,ambient) punctul de focus? Sigur, sunt alte chestii ce tin de aclimatizare dar nu punctul de focus, sau gresesc ? Poate ca predictor ?

Nu cred ca ma pot baza automat pe verificatul fiecarei imagini, n-as vrea sa refocusez doar pentru ca am un cadru busit de la ghidaj. In schimb, pe delta T de 5 grade de cand am focalizat ultima oara ma pot baza direct.

Iar daca pentru refocus iau 6-8 cadre de 10-15 secunde (sau mai mult in narrowband, daca nu folosesc offset-uri per filtru), sincer nu vad cum ar putea sa dureze doar 20..70 de secunde toata tarasenia, cel putin la mine.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 07 Oct 2013 15:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Hm,
se pare ca nu m-am exprimat prea clar.
Dubla 2, scena 1
Cand m-am referit la acel Delta T care ar influenta punctul de focus am luat in considerare scenariul urmator:
Expunerea este de 900 secunde iar atunci cand Delta T-ul are o valoarea scazuta, modificarea se va efectua intr-o perioada de timp mai mare decat durata expuenerii deci nu sunt nevoit sa efectuez compensarea.
Personal nu sunt partizanul compensarii automate deoarece depinde prea mult de teorie (peretii tubului au grosime uniforma si bine cunoscuta, recirea de asemenea este uniforma, etc. etc.).

Cred ca o parte a discutiei incepe sa devieze usor de la topic, poate nu ar fi rau mutarea unor mesaje pe alt topic.

Emil
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 07 Oct 2013 16:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu cred ca esti/suntem pe topic.
Hai sa lamurim un pic situatia. Ar fi trei scenarii posibile:

- peste un anume deltaT prestabilit, se face refocusare automata (la mine se poate face cu SELETEK-ul - nu stiu la Matei care e treaba) folosind functia de compensare, ai carei parametrii se determina experimental. Asta nu necesita utilizarea FocusMax sau a altei rutine de focusare decat la inceperea sesiunii de fotografiere, refocusarea ulterioara facandu-se cum am zis mai sus

- peste un anume deltaT prestabilit de asemenea, se face refocusarea folosind FocusMax, daca nu ai incredere in folosirea functiei ce se poate determina experimental ca mai sus. Necesita mai mult timp si datorita cautarii in zona a unei stele de magnitudine potrivita ca sa se faca refocusarea dar si datorita rutinei de refocusare si a stabilirii curbei V de catre FMax . Este mai corecta aceasta din urma mai ales in situatia schimbarii filtrelor (care nu sunt perfect parfocale, oricat s-ar lauda producatorii cu asta)

- faci refocusare dupa fiecare expunere, fara sa mai ai vreun senzor de temperatura, plecand de la premiza ca timpul pierdut cu asta este oricum mult mai mic decat cel necesar expunerilor si riscul de a avea o poza proasta din cauza focusului prost nu merita a fi luat in calcul ca optiune
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 08 Oct 2013 09:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun ... sa ma bag si eu!

Dupa toate experientele facute (si aici m-am regasit aproape in toate scenariile facute de voi) ... cea mai eficienta metoda si sigura a ramas ... refacerea focusului dupa fiecare cadru achizitionat.

Compensarea termica am constatat ca are mici deviatii, pentru ca reactia senzorului "poate" fi mai rapida la schimbarea de temperatura, fata de reactia materialelor (focuser, telescop etc.). Am zis poate, pentru ca este posibil sa-l fi montat eu gresit (eu l-am lipit de focuser)

Procedura de focus dureaza sub 1 min cu Fmax ... asa ca mie mi se parea cea mai eficienta metoda si buna de aplicat dupa fiecare cadru.

Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Sep 2014 10:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

achy1978 a scris:
Dupa toate experientele facute (si aici m-am regasit aproape in toate scenariile facute de voi) ... cea mai eficienta metoda si sigura a ramas ... refacerea focusului dupa fiecare cadru achizitionat.

Pana la urma asta e. Imi pare rau ca n-am mai montat si senzorul de temperatura, am fi putut trage niste concluzii cantitative. Pe graficul de mai jos (FWHM vs timp) se vad foarte clar momentele in care am refocusat.

Pe de alta parte se vede si ca schimbarile de focus intr-o ora pot fi relativ importante. La expuneri de 15-20 minute, incepe sa conteze ... incep sa pricep cum e cu tuburile alea scumpe de carbon Smile

fwhm.png
 Descriere:
FWHM vs timp
 Marime fisier:  2.09 kb
 Vizualizat:  de 5417 ori

fwhm.png

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la: