Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
orion.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241750
Numar de utilizatori inregistrati: 2934
Cel mai nou utilizator inregistrat: iGotUSEO
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfaturi pentru un incepator in astrofoto-planetara

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 06 Oct 2013 12:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Sfaturi pentru un incepator in astrofoto-planetara
Raspunde cu citat (quote)

Buna,

Jupiter a ajuns sa fie destul de sus pe cer si as vrea sa incep sa folosesc camera planetara primita cadou. Experienta in domeniul fotografiei planetare este destul de redusa - am folosit anterior o camera planetara ORION StarShoot Planetary Imaging Camera and AutoGuider.
Rezultatele obtinute cu ea au fost mutumitoare tinand cont ca eram incepator absolut.

Am incercat cu ceva timp in urma sa folosesc si camera ce o am acum in dotare, pozand din nou Jupiter, dar nu am ajuns nici macar sa egalez performantele anterioare, cu toate ca camera si telescopul sunt superioare celor anterioare.
Dar sa va prezint set-up-ul actual pentru foto planetara: telescop Maksutov-Newtonian MN190, barlow Telextender 5x, camera DFK21AU04, pe montura EQ6/EQMOD.

Fata de incercarile anterioare, rezultatele de acum nu mi-au relevat nici macar o banda mai intunecata la culoare la Jupiter, totul fiind blurat la maxim, desi am folosit la procesare cam aceeasi pasi folositi inainte.

In speta, firul achizitiilor si al procesarilor ar fi urmatorul (il descriu in detaliu ca sa-mi dati o idee unde pot fi greseli):
- colimare telescop. Aici sunt sigur ca am probleme fiindca telescopul actual nu l-am colimat nicodata (!!), doar l-am verificat cu un laser colimator, dar stiu ca nu e prea corecta aceasta verificare. Urmeaza sa-mi fac o piesa de prelungire ca sa fac colimare laser cu barlow, care este aproape perfecta. Am asteptat sa fac colimarea asa fiindca Mak-Newtonul este destul de pretentios si nu vreau sa stric mai mult decat repar pana nu sunt sigur ca ce fac e bine.
- telescopiul sta in observator iar achizitiile la Jupiter le faceam dimineata, dupa o noapte intreaga de pozat la deep-sky, deci probleme cu echilbrul termic al oglinzilor sau corectorului nu ar trebui sa existe
- focalizarea este o mare problema, fiindca nu stiu cand sunt in focus perfect. Voi cum procedati? Am zis ca o sa incerc sa folosesc masca Bahtinov (fiindca nu stiu cum as putea sa fac altfel cu camera planetara) dar pana acum am facut-o chiar ochiometric. Ar putea fi una din cauzele rezultatelor slabe, dar in mod sigur nu singura.
- achizitia facuta cu Firecapture. Am folosit setarile implicite. Am facut filmul la o viteza de achizitie a frame-urilor cat mai mare, punand in compensare un gain mare de asemenea.
- montura era pusa pe urmarire. Cred ca poate fi facuta o imbunatatire aici oprind montura (ale carei motoare in mers creaza vibratii) si facand achizitii de filme succesive lungi atat timp cat planeta se afla in camp.
- procesarea prefer sa o fac cu Autostakkert fiindca imi pare mai prietenos. Pentru REGISTAX nu am gasit inca un tutorial care sa-mi explic logic ce inseamna fiecare setare si cand si cum se foloseste, iar pe ghicite nu-mi place sa lucrez fiinca nu este o prelucrare trasabila si reproductibila.

Astept sfaturi si sugestii.
Sus
Procyon
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 06 Oct 2013 12:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai precisa e colimarea fara barlow.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012

MesajTrimis: 06 Oct 2013 12:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un Barlow 5x nu intotdeauna poate fi folosit, depinde de seeing, insa realizezi usor, cand planeta fierbe la folosirea barlow-ului 5x in acel moment trebuie sa revii la un 2x sau 3x. Focalizarea fac cu masca Bahtinov, daca nu am la indemana, ma grabesc sa fac focalizarea cu o stea sau lunile planetei jupiter, sa vad ca acestea sunt cat mai punctiforme. Mai este important sa folosesti histograma, daca seeingul este destul de stabil incearca sa tii pe la 90% (cand seeingul este foarte variabil si sare intr-un interval mare, ori renunti, ori folosesti maximul intervalului pe la 90%, incerc sa nu am supraexpunere). Setarile implicite in Firecapture nu sunt bune, sunt optimizate pentru un tip de telescop si un tip de camera, joaca-te cu setari. Daca faci LRGB incerca sa ai aceeasi date in histograma la diferite culori, o sa vezi ca R si G sunt cam la fel, la B ai nevoie de expuneri mai lungi si poate si un refocus (depinde deconditii) iar la L o sa ai nevoie expunere mai mica decat la R si G ca sa ai aceeasi nivel in histograma.
SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Oct 2013 12:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

in legatura cu colimarea .. la deepsky ai corecte stelele in centru si toate colturile?
colimare precisa la airy disc se face pe stea vizual cu marire 500x dar e necesar seeing bun . cand vezi granula centrala inconjurata de 1-2-3 inele tot concentric e ok .
trebuie stea puternica cu alt cat mai sus.
pentru focusarea planetei trebuie privit live pe monitor sa ai planeta de 5-10 cm pe ecran si focusezi pana vezi cele mai multe detalii sau poti si pe sateliti lui Jup cand vezi bilute cu cerc cat mai clar conturat .
Sus
Procyon
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 06 Oct 2013 12:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau se poate face focusarea pe o stea cu batihnov. DBK-ul e destul de sensibil pentru a vedea stele luminoase .
Spor !

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 06 Oct 2013 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Firecapture măsoară focusul, e un indicator. Eumai încerc si un timp de expunere mai lung, 200msec ex.
si observ detaliile.

N-am observat ca motoarele sa bage vibratii.

Încearcă gain mare si timpi mici.

Pune si niste rezultate.

Ultima modificare efectuata de catre valy la 06 Oct 2013 13:50, modificat de 1 data in total
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 06 Oct 2013 13:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu sint doctor in atrofoto, dar de cind cochetez cu pozatul planetelor am ajuns sa respect citeva puncte de vedere:
1. Colimarea telescopului o fac obligatoriu de cite ori pun intrumentul in pozitie. Primul vinovat pentru abateri a fost, cel putin in cazul meu portocularul standard al focuserului de la Skywatcher care nu imi aseza fix in aceeasi pozitie cu precizia necesara colimatorul pe timpul colimarilor ca si camera ccd sau ocularele folosite, pozitia acestora intimplatoare fiind dictata de modul de stringere a celor doua surubele. Dupa ce m-am convins de acest fenomen l-am inlocuit cu un click-lock de la Baader si gata cu aceasta problema.
Colimatorul laser nu se stie cit este de precis, difera de la un producator la altul si de aceea este bine de folosit numai pentru reglajul secundarei, dar alinierea secundarei sub centrul focuserului si reglajul primarei se fac mai precis cu Chesire, si se testeaza la final isprava pe stea.
2. Focalizarea o fac cu indispensabilul focalizator electronic fara sa ating cu mina focuserul si o fac live pe ecran la framerate mare (30...60fps) pina cind vad cele mai mici detalii.
Fac echilibrul culorilor la 75-80% din histograma, acestea sa fie cit mai posibil egale, eu lucrez din obisnuinta numai cu IC capture.
3. Trag apoi, dupa aclimatizare suficienta (1-2 ore de observatii vizuale), avi de maxim 2 minute la Jupiter datorita rotatiei rapide, nedebayerat in format Y800 la 60fps.
Repet focalizarea si trag din nou, si asta cit am timp sau spatiu pe HDD, repetarea focalizarii este benefica pentru ca ajuta sa ai de unde alege cea mai buna captura, eu unul obosesc groaznic cind focalizez si niciodata nu sint hotarit si multumit ca am facut-o perfect, aici intervin si fluctuatiile de seeing si turbulentele suprapuse peste miscarile focuserului si mai grav daca adie vintul plus senzatia mea ca am avut focus mai bun inainte de o noua actionare a focalizatorului.
4. Urmeaza distractia de a doua zi la prelucrari.
Incep cu AS!2, de unde imi aleg satcurile cele mai fruntase (arunc la gunoi cam 80% din stacuri, atit de prost au iesit mereu ), apoi wavelets, rgb align si rgb balance in Registax.
Fac apoi levelurile, din nou wavelets apoi deconvolutie in Astra image, apoi crop, text si export din TIF in Jpeg cu ACDSee.
Sper sa fie utile cele citeva reguli pentru mine. Very Happy

Ultima modificare efectuata de catre emilf la 06 Oct 2013 15:47, modificat de 1 data in total
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 06 Oct 2013 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc tuturor pentru explicatii.

Am uitat sa spun ca am focuser motorizat MOONLITE CR2 motorizat cu motor pas-cu-pas, deci nu pun mana pe telescop ca sa focalizez, iar focuserul asta nu stiu cum e facut dar desi are un singur surub de strangere la 2", cand l-am strans - e beton, nici vorba de vreo miscare cat de mica.

Citat:
Mai precisa e colimarea fara barlow.

Se vede treaba ca nu sti despre ce e vorba in acest caz. Colimarea cu barlow o recomand TUTUROR celor ce au laser colimator intrucat este INFINIT mai precisa decat cea fara barlow.
Pentru mai multe detalii, vedeti asta - http://www.cameraconcepts.com/barlowed%20laser%20collimation.pdf

Despre verificarea colimarii pe stea - stiu de ea, dar din lene/nefericire/comoditate/prostie - nu am folosit-o niciodata. Promit sa o fac cu prima ocazie, e o procedura corecta si exacta si iti multumesc Tavi ca mi-ai adus aminte de ea in acest context.

Mi-a imprumutat Emil Pera colimatorul sau CatsEye cand am fost data trecuta la Lisa si l-am desfacut bucati si l-am masurat si pus pe hartie. Cu prima ocazie am sa fac unul similar sa vad cat de bun este. In mod cert este mult mai bun decat un laser-colimator.

Ca tot vorbim de laser-colimator - acesta reprezinta o solutie rapida, buna doar pentru colimarea in camp, cand esti sigur ca nu ai reglaje mari de facut si cand sti de asemenea ca trenul mecanic e bun (cum zicea Emilf) si laserul este la randul sau colimat. Cred ca stiti ca si laserul din laser-colimator se colimeaza si el la randul sau (al meu avea o eroare pe un cerc de aproape 1/2 m la 12 m distanta).
http://www.youtube.com/watch?v=bE09_X43UUQ
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum