Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter02_02_2016.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236326
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Camera CCTV si Luneta Yukon

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tamasflex
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006

MesajTrimis: 08 Mar 2013 14:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: tub adaptor si intrebare
Raspunde cu citat (quote)

nenea dani a scris:
Stimati domni ,...........In aceasta situatie care este puterea de marire ? Cand aveam ocular imparteam 700mm la 20mm si aveam X35.

Cind camera este cuplat direct pe senzor numai o parte se vede din campul de vedere a obiectivului.
Senzorul este mai mic decit imaginea primara.
Pentru a se vedea toata suprafata cimpului de vedere se foloseste un adaptor CCD.
Adaptor CCD: http://t7.hu/0cgi
Cuplind camera cu un monitor este un asa zis grosisment video.

G vid. = Diagonala monitor / Diagonala senzor

Exemplu:

Senzor 1/3" - diag. = 6 mm

Monitor 15" - diag. = 15 * 25.4 = 381 mm*

* Daca folosesti calculator diagonala se ia pentru diagonala imagini si nu a monitorului!

Obiectiv cu f = 700 mm

Grosismentul video G vid. = 381 / 6 = 63.5 X

Grosismentul video de 63.5 x corespunde pentru un ocular de :

f = 250 / 63.5 = 3.937 mm

Grosismentul total - obiectiv + camera CCTV + monitor:

Gtot. = 700 / 3.937 = 177.80 X
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 08 Mar 2013 15:11 Download mesaj

tamasflex a scris:

f = 250 / 63.5 = 3.937 mm
Grosismentul total - obiectiv + camera CCTV + monitor:
Gtot. = 700 / 3.937 = 177.80 X

Banuiesc ca acei 250 vin de la distanta minima de vizualizare, care intra in formula si la calculul focalei ocularelor de microscop (in functie de puterea de marire, si vice-versa). De obicei la monitor ne uitam cam de la 500mm sau chiar mai departe.. depinde de dimensiune; se recomanda ca distanta minima de privit la un ecran de tv/monitor sa fie cel putin de 3 ori diagonala lui.

Sus
nenea dani
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Feb 2013

MesajTrimis: 09 Mar 2013 01:27 Download mesaj
Titlul subiectului: simple speculatii

Am facut niste socoteli si am 0,000522 grade/pixel sau senzorul are un camp de 0,39288 grade pe latura mare. Mai departe fac niste speculatii si s-ar parea ca la o distanta de 900m un om acopera pe orizontala (0,5m) cam 46 pixeli. Judecand dupa cum apare un om in imagine s-ar parea ca ar fi bine ,daca as vedea in ecran intreg senzorul sau cumva intr-o oarecare aproximatie grosiera, din moment ce sunt 752 de pixeli (in senzor) pe orizontala . Sper ca nu radeti daca am gresit cu vreo 5-6 ordine de marime .
Very Happy
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Mar 2013 00:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Zilele trecute am văzut niște poze interesante pe facebook, făcute din avion. Sunt niște pătrate negre cu câte 3 linii albe de diferite dimensiuni așezate pe sol. Se foloseau și se pare că mai sunt încă folosite pentru calibrarea camerelor de fotografiat din aer. Ai putea confecționa un astfel de panou, cu latura de 1m să zicem, pe care îl așezi la 100m distanță (sau alta cunoscută) și vezi care linii încep să fie distincte pixel cu pixel. Cunoscând dimensiunile lor poți afla exact rezoluția obținută de sistemul tău optic.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
tamasflex
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Mar 2013 08:36 Download mesaj

saiph a scris:

Banuiesc ca acei 250 vin de la distanta minima de vizualizare, care intra.......

Da.
Sus
tamasflex
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Mar 2013 14:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

nenea dani, cum stai cu proiect?
Sus
nenea dani
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Apr 2013 02:52 Download mesaj
Titlul subiectului: noi teste

Multumesc de intrebare , dar am lipsit deoarece mi s-a stricat laptop-ul si am pierdut parola . Nu am vrut sa mai obosesc robotul din pagina forumului sau pe moderator ca sa-mi schimbe parola , dar nu am avut incotro . Nu am stat degeaba in sensul ca am facut mai multe teste cu tot felul de camere CCTV in speranta ca pot obtine imagini luminoase noaptea . Deocamdata cea mai buna imagine am obtinut-o cu o camera box super WDR KM-55WDR produsa de Dahua . Din pacate functia WDR a trebuit dezactivata pentru ca aceasta incetineste reglajele automate ale camerei . Dupa ce m-am mai documentat am renuntat la planul initial de a folosi o luneta Yukon si cred ca ma voi indrepta catre Celestron Ultima 100 pentru ca se poate inlocui ocularul . Mai am in vizor si Acuter 22-67x100. Sper sa aleg pe urma un ocular potrivit care sa nu acopere prea mult din imaginea camerei . Oricum nu urmaresc o apropiere mai mare de X45 pentru ca ma intereseaza in primul rand sa am lumina cat mai multa . In acelasi timp un colaborator al meu lucreaza puternic la un program care sa prelucreze imaginea si sa obtina pe un port de calculator un semnal ce va duce intr-un final la actionarea electrica a butonului de focus. Pentru inceput testam pe un microcalculator Raspberry Pi doua camere cu IP si anume AV3130 produsa de Arecont Vision si WC-211 de la Provideo.com.tw. Metoda de autofocalizare foloseste printre altele un algoritm de detectie a radacinii patrate a contrastului mediu . Deocamdata rezultatele sunt intre nivelele slab si promitator din cauza zgomotului excesiv la nivele mici de iluminare . Incercam sa ne folosim si de unele observatii facute in timpul unor teste pe camere autofocus cu zoom X36 . Se pare ca reglajul AF la aceste camere tine seama de luminozitatea globala a imaginii si de detaliile subiectul din centrul imaginii si cam asta incercam sa facem . Imediat ce voi avea un rezultat cat de cat valoros il voi face cunoscut .
Sus
nenea dani
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2013 00:57 Download mesaj
Titlul subiectului: Revenire

Stimati domni revin dupa o lunga pauza deoarece nu am mai avut componente pentru teste .Acum am procurat un obiectiv nou si mai performant si voi continua . Acesta are codul de fabricant: H25X10MGEP cu diametru de intrare de aprox 11cm ,cel de iesire 1,7cm ,distanta focala 10-250mm, iar " max. rel. aperture" F1,5-360. Unghiul pe orizontala este de 35,3-1,5grade pentru un sensor de 1/2 inch.
Acestea fiind luate in consideratie am cateva intrebari la care nu reusesc sa gasesc un raspuns documentat . Pot obtine imagini mai luminoase sau macar mai clare in lumina slaba fata de cazul cand am in vedere un obiectiv cu urmatoarele : 3,5-91mm( zoom 26) ,diametru de intrare 3cm,diametru de iesire necunoscut (probabil nu mai mare de 1cm) ,F1,6-3,8. Acest obiectiv echipeaza un modul de camera video cod FCB-EX980P? Senzorul acesteia are 1/4inch ,dar as vrea sa compar doar optica . Cineva care se pricepe la foto mi-a spus ca din moment ce au aceeasi valoare F,au si aceeasi lumina (la zoom minim). Eu nu cred deoarece primul obiectiv de care vorbesc are o suprafata de intrare mult mai mare . De fapt ma intereseaza care este mai luminos la zoom 25-26X?
In general dintre doua obiective la care difera doar lungimea focala ,care este mai luminos ?
Daca cineva poate sa ma lamureasca ii raman recunoscator.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 28 Sep 2013 10:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imparti focala la diametru , folosind aceeasi unitate de masura, mm sau cm de ex.

Cel mai mic rezultat va fi al celui mai luminos obiectiv.

Ai grija sa nu imparti focala unui obiectiv la diametrul altuia Smile

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Sep 2013 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dacă au aceeași luminozitate (F/D) atunci rămâne să evaluezi factorul de mărire (zoom). Cu cât mărirea (zoom-ul) este mai mare cu atât lumina pe senzor se reduce. Dacă și acestea sunt egale atunci rămâne de evaluat sticla: numărul de lentile, acoperirile anti-reflex, calitatea lor, gradul de corecție al aberațiilor cromatice și planeitatea câmpului. Nu există din păcate un obiectiv perfect, oricare dintre acești parametrii putând duce la rezultate diferite chiar între două obiective identice ca parametrii exteriori, construite de aceeași firmă. Smile

Să arăți imaginile obținute astrofotografilor de pe aici, îți pot spune mai multe cu privire la aceste probleme.

Sus
nenea dani
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Oct 2013 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pare ca daca doua obiective au aceeasi valoare ( dist. focala)/diametru produc imagini la fel de luminoase ,sau cel putin asa arata calculul. O alta concluzie este ca un obiectiv cu distanta focala mare va produce o imagine cu un unghi mic ,adica voi vedea mai multe detalii, dar probabil mai intunecate . Acum ma lovesc de o noua problema si anume de faptul ca fereastra carcasei camerei video este dint-un geam ordinar si provoaca reflexii . Concret daca privesc din interiorul carcasei prin acest geam observ ca intr-o oglinda ce se afla acolo . Asta imi spune ca voi avea imagini reflectate de obiectiv in acest geam si tot asa . Aceste ecouri chiar daca sunt minore tot vor afecta imaginea .
As putea gasi la vreun magazin o sticla cu grosimea de aprox 1,5mm care sa nu mai produca acest fenomen sau cumva vreo folie adeziva,dar care sa permita trecerea razelor IR?
Oricum pana nu cuplez la camera video obiectivul despre care vorbeam in postul anterior nu inteleg cum o camera cu optica integrata si f/D=1,5 costa de 15 ori mai putin decat un simplu obiectiv cu acelasi f/D ,dar cu lentila din fata de 7.5 ori mai mare ca suprafata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 08 Oct 2013 11:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred că un filtru IR pass dedicat foto ți-ar fi bun pus în locul ferestrei respective. Ar trebui să găsești la magazinele astro sau foto așa ceva. Desigur, este mult mai scump decât un simplu "geam". Pentru a obține imagini corespunzătoare trebuie să fii pregătit să investești mulți bani. Optica este mai scumpă întotdeauna decât electronica.
Sus
nenea dani
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Mai 2014 00:58 Download mesaj
Titlul subiectului: camera cctv

Stimati domni revin dupa o pauza lunga, timp in care am reusit sa procur diverse componente pentru camera mea . Atasez doua foto dintre care una cu interiorul carcasei . Totul pare sa functioneze conform asteptarilor . Amintesc doar ca obiectivul este 10-250mm ,F1,5 iar camera 1/2", alb/negru,570 TVL .
Am mai avut trei blocuri electronice pentru autofocalizare, dar procesul era lent si nu intotdeauna focaliza exact ,asa ca deocamdata am renuntat . Am facut teste cu un extender 2X ,Computar si se pare ca va ramane in schema daca reusesc sa adaug un iluminator . Acest 2X imi aduce detalii in imagine in mod surprinzator ,dar numai daca am suficienta lumina .
In principiu pe timp de zi camera nu prea este de folos si nici nu incerc sa gasesc un reglaj optim incat sa nu fie orbita, iar noaptea sa fie destul de sensibila . Imaginea este foarte clara si chiar luminoasa cu zoom-ul pe maximum in crepuscul pana cand se face noapte . Vorbesc de 800m -1KM . In aceste conditii si fara extender se vad izolatorii unei linii de IT de la aprox 6-6,5KM .
Nu prea mai am ce imbunatatiri sa mai fac la aceasta camera, asa incat ma concentrez pe constructia unui illuminator cu un singur LED in infrarosu . Am facut numeroase teste cu diverse led-uri albe si verzi folosind un obiectiv foto 135mm si F2,8 pe post de illuminator. Prima problema intampinata este unghiul de iluminare al obiectivului, care este 18 grade, deci foarte mare . A doua problema este ca nu pot colecta intregul spot al led-ului astfel incat sa-l pot aduna catre obiectiv . Astept din nou componente printre care un reflector TIR ( cu reflexie interna totala ) care lumineaza 11 grade . Apelez din nou la dumneavoastra cu o intrebare . Cum fac sa transform acest fascicul de 11 grade probabil colimat in unul de 1 grad sau chiar sub 1? Ma intereseaza cel putin in principiu ce ar trebui sa construiesc .

DSCF5884 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  789.43 kb
 Vizualizat:  de 4557 ori

DSCF5884  1.jpg

DSCF5894 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  807.63 kb
 Vizualizat:  de 4557 ori

DSCF5894  1.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact