Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236011
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Modificare trepied aluminiu

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 26 Mai 2013 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Modificare trepied aluminiu
Raspunde cu citat (quote)

Va salut,

As dori sa va adresez o chestiune care m-a cam pus pe ganduri de ceva vreme.
Detin o montura EQ3-2 (skywatcher) cu trepied ale carui picioare sunt de aluminiu.
Am constatat ca aceste picioare sunt un pic instabile si ele par a fi punctul de plecare al vibratiilor ce sunt transmise la toata montura.

Intrebarea la care ajung sa ma gandesc este daca exista utilizatori care au incercat sa imbunatateasca, prin diverse metode stabilitatea si rigiditatea acestor tipologii de trepiede/picioare (umplere cu spuma poliuretanica, inserare lemn in tuburile de aluminiu, inserare tevi de aluminiu in interiorul picioarelor, umplere cu nisip, atarnare greutati sub trepied de centru ... etc.).

Eu ma gandesc la doua posibile metode:
1. inserarea de sipci de lemn la dimensiuni relativ asemanatoare optime in cadrele de aluminiu si umplerea/lipire lor cu spuma poliuretanica sau alti adezivi.
2. inserarea suplimentara cu alte tevi rotunde de aluminiu, in cadrul de aluminiu si umplerea/fixarea ulterioara cu spuma poliuretanica sau adeziv.

Ce parere si experienta aveti, deoarece nu sunt dispus sa investesc alta "galeata de bani" in trepiede dedicate de lemn sau otel?

Multumesc anticipat.

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 26 Mai 2013 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este o problema similara cu cea de la pilonii telescoapelor. Teoria, urmata de verificarea practica, spuna ca rigiditatea unei tevi nu creste prea mult cu cresterea grosimii peretelui cat cu cresterea diametrului. D-asta ai sa vezi ca pe masura ce monturile cresc in marime, picoiarele cresc in diametru si nu in "carne" cum se spune.
Te obosesti degeaba sa umpli picioarele cu ce vrei tu. Pur si simplu schimba-le facand ceva similar ca prindere dar avand un diametru mai mare, daca vei folosi tot metal. Si evident, nu din aluminiu.
Dar cea mai buna metoda este sa folosesti picioare din lemn.
Au fost pe la Bazar de vanzare niste trepiede din lemn la preturi modice (in fine, cat de modice pot fi preturile in ramura asta) ce ar fi ideale pentru ce vrei sa faci.
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 26 Mai 2013 23:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=0.

Am fost multumit de ceea ce a iesit. A batut tara intre timp pe la cateva persoane de pe forum, in final intorcandu-se inapoi. Si acum il mai folosesc la montura paralelogram si nu am de ce sa ma plang. Din pacate (sau fericire), nu am mai apucat sa iau eq5. Am sarit la montura dobson. Cu asta nu mai sunt astfel de probleme.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 26 Mai 2013 23:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu m-am jucat un pic cu un trepied de genul asta mai demult.
Eu l-am modificat mai mult schimband si baza dar ce a ajutat destul de mult a fost sa folosesc o tija centrala pe care culiseaza o bucsa de care sunt prinse trei brate, 'legate' la randul lor de picioarele trepiedului. Cand blochez bucsa pe tija (de fapt tija mea e filetata, si blocarea se face intre piulite) toata structura se rigidizeaza semnificativ. Ideea e dea forma structuri triunghiulare inchise care sunt printre cele mai robuste. Daca nu vrei sa te complici poti folosi si un simplu triunghi (din lemn/placaj) care sa lege toate picioarele. Vibratii or sa mai fie dar mai mult de frecventa inalta si in general mai atenuate decat fara nici un suport. Inca un aspect, orice intarire de genul asta trebuie facuta cu tolerante mici sau sa ai posibilitatea sa strangi in suruburi sa elimini orice joc. Practic trepiedul ar trebui sa-l vezi geometric ca un tetraedru incat sa ai fizic o structura cat mai rigida posibil.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=47373

www.cloudynights.com
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Mai 2013 00:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant.
Ambele variante sunt foarte ingenioase si se pare ca au succes.
Sunt curios care este greutatea fiecarui trepied, fara montura.

Cand o sa intru in detaliu, eventual implementarea unuia dintre proiecte, o sa revin la fiecare cu PM.

Multumesc foarte mult si orice alte idei practice sunt binevenite din partea oricarui utilizator.

Cer senin.

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Mai 2013 00:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Versiunea prezentată de neox o consider mult mai bună și de luat în considerare și observația cu privire la diametru. Am experimentat pe cont propriu trepiedul din lemn, înainte și după confecționarea unui sistem de brațe articulate în interior. Deși nu are tija centrală rigiditatea a crescut semnificativ, trepiedul susține cu succes cassegrain-ul și o lunetă "jumelată" pe montura piston mare. Heavy duty.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Mai 2013 09:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru indicii.

Tot ma bate gandul sa inlocuiesc complet picioarele de aluminiu cu altele de lemn. Cu alte cuvinte as dori sa respect aceleasi profile si distante. De ce nu poate chiar mai groase care sa si se potriveasca pe baza monturii.

Totusi o alta problema care se pune este: ce lemn ar fi cel mai indicat in astfel de situatii?

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Mai 2013 10:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lemnul de frasin este cel mai bun, daca gasesti. E greu de prelucrat dar e rezistent si usor.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 27 Mai 2013 12:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am folosit lemn de fag la ultimul trepied home-made acu mult timp cand posibilitatile erau mai reduse. E ceva mai greu dar e lemn dens si trepiedul a iesit teapan, poti sa stai pe el fara probleme Smile.
Ce imi place la fag e ca se prelucreaza bine (dar trebuie depus ceva efort) pentru ca are fibra omogena si nu crapa aiurea cand ti-e lumea mai draga.

www.cloudynights.com
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum