| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241651 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 536
|
Trimis: 10 Apr 2013 23:39 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| As4ever , toata lumea o sa-ti recomande telescoape cu apertura cat mai mare,chiar daca nu dispui de bani, asa a fost si la mine cand am intrebat prima data, adevarul este ca cel mai bun telescop este prin care iti place sa te uiti si care iti face impresii bune, pentru un incepator cred ca un refractor si o montura simpla az sunt foarte bune,este si usor in greutate si foarte usor de utilizat, inveti una alta despre optica, te mai uiti si prin natura cu el, iar pe urma daca iti place acest hobby pe langa refractor iti cumperi un reflector mare |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 11 Apr 2013 00:55 Download mesaj |
|
|
|
| needweed a scris: | | ..,este si usor in greutate si foarte usor de utilizat, inveti una alta despre optica, te mai uiti si prin natura cu el, iar pe urma .. | Binoclu  |
|
| Sus |
|
 |
As4ever Membru

Data inscrierii: 09 Apr 2013 Mesaje: 15
|
Trimis: 11 Apr 2013 01:00 Download mesaj |
|
|
|
Erwin - de cand m-am inregistrat am fost foarte activ, deci o sa vad si anunturile daca or sa vina multumesc
sternchen - pe la fiecare telescop care l-am "placut", am observat ca scria ceva si de antireflex.
saiph - o sa incerc sa ajung, mai astept detalii pana atunci multumesc
needweed - asa am considerat si eu, ca mai intai am nevoie de o privire printr-un telescop, nu m-am uitat niciodata prin unul. deci ceva simplu si usor de carat mai pe scurt ) |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 11 Apr 2013 07:36 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | Diametru oglinzii inmultit cu 2 iti da zoomul maxim UTIL care il poate duce instrumentul
O sugestie - nu mai folositi termenul de zoom cand vorbiti despre instrumente astronomice.
Mai corect spus este factor de marire sau magnificare. |
Termenul de zoom e mai obisnuit pentru incepatori. Mag. sau Gros. ii cam bulverseaza la propriu pe incepatori. |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 11 Apr 2013 07:41 Download mesaj |
|
|
|
| sternchen a scris: | | As4ever a scris: | | ...sa pot observa cat mai bine o nebuloasa sa zicem, sau o galaxie. Ce imi trebuie mai mult ? Diametrul obiectivului in mm, sau distanta focala mai mare ? |
Ambele.atat diametru cat si focala conteaza.merg "mana in mana" daca vrei sa vezi cat mai bine.
La DSO cat si planete un 200mm ar fi diametru' minim,iar focala de la 1200 in sus.Exista 300/1500 de exemplu...si multe altele.Numa sa ti le poti permite la pret si transport.
Una este observatia vizuala si alta cea fotografica.fiecare are farmecul ei.La vizual trebuie apertura + focala mare.La foto se poate reduce din focala si apertura,accentul punandu-se pe timpul de expunere
si calitatea telescopului.
Pe un cer de tara merg si lunete mai mici 60-70mm diametru la pret accesibil oricui. |
Fara suparare si fara a ti contesta cunostintele. Stiu ca sti ca sa zic asa dar de ce ii trebuie focala daca la DSO trebuie sa folosesti ocular care da grosisment micut totusi. Eu stiam ca trebuie doar diametru si eventual calitatea opticii daca sunt pretentii si sau astrofoto. Corecteaza ma ca nu ma supar. Din motivu asta m am inscris aici. Ca sa aflu mai multe.  |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 11 Apr 2013 07:50 Download mesaj |
|
|
|
| As4ever a scris: | | Aș merge la observator în București, dar este acolo nu prea au lucruri care se potrivesc cu bugetul meu. Iar prieteni care să se ocupe cu așa ceva, chiar nu am. Nu știu dacă cineva de pe acest forum m'ar ajuta să văd printr-un telescop. Adică să-mi fac o idee. |
Vezi ca la Urseanu are o luneta de 90mm. Am vazut Jupiter prin ea mai demult si se vede foarte frumos. Nu e mult mai mare decat sa zicem un 90/900 sau 90/1000 asa ca nu e SF cum zici la observator. Cat despre ce spuneai tu ca nu ti plac planetele ... nu stiu daca ai vazut vro una sau nu dar jupiter si saturn si venus de ce nu se vad foarte usor si bine chiar si cu echipamente modeste. Ieri seara se vedea jupiter cu ochiul liber foarte stralucitor. Pentru lunile lui a trebuit sa folosesc opticele ... pentru ca nu e cer de tzara sa se vada cat de cat si lunile. Si dupa ce iti iei un instrument optic foloseste o aplicatie pe smarphone ... te ghideaza foarte bine ... la mine nu a dat rateu niciodata. Nu pierzi timpu sa alergi dupa orice stea si in fond sti ce ai vazut ca sa te dai mare Gen Google Sky sau Skeye ... toate pe android. |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 11 Apr 2013 07:53 Download mesaj |
|
|
|
| saiph a scris: | | As4ever a scris: | | Aș merge la observator în București, dar este acolo nu prea au lucruri care se potrivesc cu bugetul meu. Iar prieteni care să se ocupe cu așa ceva, chiar nu am. Nu știu dacă cineva de pe acest forum m'ar ajuta să văd printr-un telescop. Adică să-mi fac o idee. |
Vino pe 20, in Herastrau - vom fi acolo (Astroclubul) de Ziua Astronomiei.
Avem instrumente pentru toate gusturile si toate bugetele.
Daca vii la Observator, le vei putea vedea si testa live, iti faci o idee completa, obiectiva, poate iti faci si cativa astro-prieteni, ca tot te plangeai Totul e sa iei decizia, oricare ar fi ea, in perfecta cunostinta de cauza. |
Mai mult ca sigur vin si eu pentru ca si asa am in plan sa mi cumpar in curand un 130/650 si poate aveti si voi ceva similar acolo. Mersi pt anunt.  |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 11 Apr 2013 08:00 Download mesaj |
|
|
|
| As4ever a scris: | deci ceva simplu si usor de carat mai pe scurt ) |
Daca vrei dobson atunci singurele care se incadreaza sunt 114 si 130. De la 150 in sus nu mai sunt asa cum vrei deloc. Sunt variante de dobsonuri in diametru mare si sunt si colapsibile dar si f scumpe. Oricum si acelea au f multe kg fata de 6,2 cat are un 130 colapsibil. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 11 Apr 2013 08:29 Download mesaj |
|
|
|
Mars Boy, e de la sine inteles ca odata cu cresterea diametrului creste numeric si focala,desi raportul focal poate fi scurt.De exemplu 200/1200 sau 300/1500.sunt SC-uri de 10-12 inch cu focale foarte lungi ,de ordinul metrilor potrivite la planete..cam asta am vrut sa scriu in mesajul anterior
Nici eu nu am o experienta prea mare,iar corectiile "fratilor mai mari" sunt binevenite |
|
| Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 11 Apr 2013 10:10 Download mesaj |
|
|
|
| sternchen a scris: | Mars Boy, e de la sine inteles ca odata cu cresterea diametrului creste numeric si focala,desi raportul focal poate fi scurt.De exemplu 200/1200 sau 300/1500.sunt SC-uri de 10-12 inch cu focale foarte lungi ,de ordinul metrilor potrivite la planete..cam asta am vrut sa scriu in mesajul anterior
Nici eu nu am o experienta prea mare,iar corectiile "fratilor mai mari" sunt binevenite |
Pai asa spune. Stiu ca Sch-Cass urile sunt cu focala mare si compacte ... la fel ca si mak urile dar nu ma gandeam ca la ele te referi. Am crezut ca vorbeai si de cele newtoniene care sunt si de 130/650. Diametru e rezonabil dar focala unora li s ar parea mica.
Eu am pasiunea cu astro de vro 3 ani si ceva dar nu ma inscrisesem pe nici un forum pana sa ma inscriu aici. Doar citeam ... ma documentam ... am procurat carti in timpu acesta. M am inscris aici initial pentru ca am vrut sa vad daca are sau stie cineva cum este SW 130/650 Dob pentru ca vreau sa il achizitionez. Mai important este ca vreau sa contribui pe viitor la sectiunile de "Observation Report" si de ce nu sa ajut pe altii cu ce stiu deja sau sa invat. Oricum eu aveam pasiunea cu opticele de mult pentru ca am absolvit IOR ul si chestia cu astro a fost inevitabila ...  |
|
| Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
Trimis: 11 Apr 2013 10:54 Download mesaj |
|
|
|
Draga As4ever trebuie sa mergi (asa cum spunea saiph) sa te intalnesti cu ei(astronomii amatori din Bucuresti care te-au invitat deja si au inceput sa te ajute)sa privesti prin instrumentele lor optice.
Am pierdut si eu vremea ca si tine plimbandu-ma teleleu ca orb in tara culorilor facand tot felul de presupuneri despre lunetele si telescoapele.
La sfarsit am avut norocul sa cunosc cativa baieti care aveau o luneta de 70mm, un telescop dobson de 200mm , laptop cu programul stelarium, am privit si m-am lamurit adica am descoperit frumuseta astronomiei.
Prin urmare-ti doresc initiere grabnica, achizitionarea unor instrumente optice ieftine si bune(sau confectionarea lor), observatii astro reusite incheind cu urarea de bun venit pentru tine in randul astronomilor. _________________ Cer senin la observatii
binoclu ,IOR 7X40, IOR 10X40, Zeiss , ZOMZ BPB1 7x50 |
|
| Sus |
|
 |
petrica Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 85
Motto: What doesn't kill you, will make you stronger Localitate: Alexandria
|
Trimis: 11 Apr 2013 14:54 Download mesaj |
|
|
|
| saiph a scris: | | As4ever a scris: | | Aș merge la observator în București, dar este acolo nu prea au lucruri care se potrivesc cu bugetul meu. Iar prieteni care să se ocupe cu așa ceva, chiar nu am. Nu știu dacă cineva de pe acest forum m'ar ajuta să văd printr-un telescop. Adică să-mi fac o idee. |
Vino pe 20, in Herastrau - vom fi acolo (Astroclubul) de Ziua Astronomiei.
Avem instrumente pentru toate gusturile si toate bugetele.
Daca vii la Observator, le vei putea vedea si testa live, iti faci o idee completa, obiectiva, poate iti faci si cativa astro-prieteni, ca tot te plangeai Totul e sa iei decizia, oricare ar fi ea, in perfecta cunostinta de cauza. |
Intalnirea asta de pe 20 aprilie din parcul Herastrau, la ce ora se va intampla ?
Intreb asta ca daca proprietarii telescoapelor ne vor permite sa aruncam cate o ocheada prin ustensilele lor, ar fi bine sa fie noapte, nu ? ...... ziua ce poti vedea ?! _________________ ... doar doua binocluri : Olympus 10x24 PC II R / Tento 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 11 Apr 2013 18:39 Download mesaj |
|
|
|
| petrica a scris: | | ...... ziua ce poti vedea ?! | Soare, pasari, avioane. |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 11 Apr 2013 20:03 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
| petrica a scris: |
Intalnirea asta de pe 20 aprilie din parcul Herastrau, la ce ora se va intampla ?
Intreb asta ca daca proprietarii telescoapelor ne vor permite sa aruncam cate o ocheada prin ustensilele lor, ar fi bine sa fie noapte, nu ? ...... ziua ce poti vedea ?! |
Pe la 3-4 dupa-amiaza incepem sa ne adunam, pana ne montam instrumentele, pana mai vin oameni, se face 5-6.
Vom avea invitati-surpriza. Si stam pana noaptea, pana nu mai vrea nimeni sa se uite.
(de fapt, autorizatia expira la ora 22, dar cred ca mai putem sta pe acolo o ora cel putin)
Nu exista "nu permitem". Deviza Zilei Astronomiei este "sa aducem astronomia catre oameni", iar noi asta vom face.
Deci, cum instrumente vor fi din belsug, toata lumea va apuca sa vada de cel putin 2-3 ori cate unul din obiectele spre care vom orienta telescoapele.
Ne vom uita la Soare (H-a si proiectie; daca vreti si Baader, nici o problema, avem pt toate gusturile), Luna, Jupiter, stele, roiuri si tot ce ne va mai oferi cerul la data respectiva (speram cat mai multe, ca doar "avem cu ce").
Deci, cu mic, cu mare, va asteptam in parc
Cer senin! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
petrica Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 85
Motto: What doesn't kill you, will make you stronger Localitate: Alexandria
|
Trimis: 12 Apr 2013 13:58 Download mesaj |
|
|
|
@saiph: ... m-am exprimat astfel (,,daca ni se va permite"), pentru ca nu cred ca este de bun simt sa te apropii de telescopul cuiva fara a intreba daca este permis asta ! Lasand la o parte faptul ca acel telesop poate costa o mica avere !
Evenimentul asta cred ca este o ocazie foarte buna de a ne raspunde la multe intrebari ce ne framanta, in ceea ce priveste achizitionarea unui telescop ! (situatie in care ma aflu si eu)
Cred ca o sa fac un efort si sa fug pana in Bucuresti, ca sa particip la acesta intalnire. Sincer un cunosc pe nimeni si imi este total aiurea sa ma bag in seama asa fara a cunoaste pe cineva, dar o sa-mi agat de gat binoclul ca sa fac parte, oarecum, din ,,peisaj" !
... deja incep sa ma rog ca in seara de 20 aprilie a.c., sa fie cer senin !
Gata ! ... imi cer scuze de off-topic ! _________________ ... doar doua binocluri : Olympus 10x24 PC II R / Tento 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|