Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 17 Mar 2013 00:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: ghidaj cu mai multe stele |
|
|
|
Mi-a starnit curiozitatea analiza de aici: Multi-star Guiding MaximDL Plugin
In principiu, ideea ar fi ca s-ar putea imbunatati acuratetea cu care se masoara deplasarile intre cadrele de ghidaj daca facem o medie a masuratorilor pe mai multe stele, in loc de una singura. Sursele de eroare principale sunt doua: seeing-ul si acuratetea cu care se poate determina centroidul stelei ghid.
Weekend-ul trecut am adunat cate 8 minute la 1, 2 si 4 secunde expunere prin luneta 72mm F/6 cu lodestar-ul (4 arcsec/pixel). Daca scad dark-uri, am approx 100, 200 respectiv 270 stele cu SNR > 5, deci am cu ce lucra.
Nu am facut inca o analiza numerica completa, dar am observat ca intr-un interval de 20s cu o singura stea pozitia poate varia cu peste 5-6", ceea ce se poate traduce in multe comenzi de ghidaj inutile.
Am facut un filmulet (se poate descarca la o rezolutie mai buna de aici, 38M), pe care-l gasesc interesant (se pot observa cateva chestii, cum ar fi seeing-ul, dependenta erorilor de SNR, etc). Sunt reprezentate deplasarile intre cadre ale fiecarei stele careia i-am gasit corespondent in cadrul anterior. Atasez si cateva poze mai dragute.
Intrebare: ati incercat careva ghidaj in varianta asta ? Ceva rezultate ? Eu nu pot rula Maxim la telescop.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
240.52 kb |
Vizualizat: |
de 2964 ori |

|
|
236.77 kb |
de 2964 ori |

|
|
236.81 kb |
de 2964 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 17 Mar 2013 01:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ma gandesc ca la expuneri de ~secunde, seeingul n-ar trebui sa mai influenteze diferitele stele din camp in mod distinct, cam toate s-ar vedea ca un guguloi. Ce seeing ai de se deplaseaza 5-6"?
Din cate vad cu cat steaua este mai mica cu atat abaterile sunt mai mari, nu cumva sa strice in loc sa faca bine. Probabil trebuie alese stele mai luminoase.
Teoretic medierea ar corespunde unei filtrari trece jos instantanee (fara a fi necesara achizitia unui set lung de date), minimizand erorile de urmarire si facand metoda oarecum insensibila la fluctuatiile zonale de seeing. Totusi ma gandesc ca la metoda cu o stea se face o filtrare, nu orice abatere insantanee e aplicata imediat trackingului ci face o estimare a abaterii dupa un numar oarecare de masuratori. La infinit cele doua metode vor da acelasi rezultat, dar la un mom. dat sau pe perioade relativ scurte metoda cu mai multe stele urmarite ar trebui sa fie mai precisa, costul fiind puterea de procesare mai mare.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 17 Mar 2013 02:37 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Ma gandesc ca la expuneri de ~secunde, seeingul n-ar trebui sa mai influenteze diferitele stele din camp in mod distinct, cam toate s-ar vedea ca un guguloi. |
Cadrele astea de 4 sec nu prea sunt de acord cu tine... Pe seeing prost (sau exceptional de prost ca aici, 4"+, ca de-aia am avut timp de teste) e adevarat ca maresti expunerea la 2 sau chiar 4 secunde ca sa nu-ti mai zboare steaua de ghidaj in toate directiile. Ca sa se imprastie uniform guguloaie pe tot campul pare ca trebuie ceva mai mult.
Citat: | Din cate vad cu cat steaua este mai mica cu atat abaterile sunt mai mari, nu cumva sa strice in loc sa faca bine. Probabil trebuie alese stele mai luminoase. |
Asta e (?) un lucru binecunoscut. Chiar in analiza la care faceam referire e o estimare a erorii in functie de SNR.
Citat: | Totusi ma gandesc ca la metoda cu o stea se face o filtrare, nu orice abatere insantanee e aplicata imediat trackingului ci face o estimare a abaterii dupa un numar oarecare de masuratori. |
Sigur ca sunt, sunt mai multi parametrii la care poti umbla (cat sa corecteze din eroare masurata, cat sa tina cont de masuratorile anterioare, etc). Totusi ar trebui sa mearga mai bine daca datele sunt mai curate din start, printre altele se reduce timpul de reactie.
|
242.01 kb |
de 2887 ori |

|
|
241.82 kb |
de 2887 ori |

|
|
240.46 kb |
de 2887 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 17 Mar 2013 03:08 Download mesaj |
|
|
|
Interesant. Crad ca asa se poate detecta si eventuala rotatie a campului.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 17 Mar 2013 03:30 Download mesaj |
|
|
|
La ce te-ar ajuta sa detectezi rotatia (presupunand ca e mai mare decat eroarea de tracking data de seeing si identificare a centroidului)?
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 17 Mar 2013 11:41 Download mesaj |
|
|
|
Esti simpatic...sau foarte optimist .
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 20 Dec 2013 16:40 Download mesaj |
|
|
|
Pe topicul asta http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=122960#122960 este lista PRELIMINARA cu ceea ce va aduce Maxim 6 insa atentie este lista preliminara.
Plug-in-ul de care vorbiti am incercat sa il folosesc insa implica o camera cu un download rapid deoarece se face o expunere de cele mai multe ori full-frame. La Atik-ul meu nu a adus nimic datorita faptului ca nu tot timpul functioneaza iar pe de alta parte datorita timpului de download mai ridicat am avut erori de ghidaj intre cadre si de aceea softul a intrat in regim de sub sau supra-corectie.
Pana la urma am abandonat ideea si am mers pe metoda clasica.
Pe de alta parte plug-in-ul nu poate fi folosit in regim automat (CCD Autopilot, CCD Commander sau Max Pilote) deoarece implica interventia utilizatorului.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
|