Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236317 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdan69 Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2008 Mesaje: 177
|
Trimis: 09 Feb 2013 17:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Luneta |
|
|
|
Salut tuturor,
Ma apuc si eu de o luneta. Pana la urma. Am un obiectiv acromat de 83/900 mm luat de la astrovest. Folosesc un focuser metalic R&P ( care a fost la vanzare la un moment dat). Are diametrul de 86mm, si o cursa de 70-80mm. Focuserul este bine centrat, merge foarte lin chiar daca e cu pinion si cremaliera. Accepta oculare de 2" si 1,34" cu adaptor la care folosesc si o diagonala de 2". Ca si tub am avut noroc sa gasesc un burlan..... da, un burlan de PVC de 90mm care intra perfect in celula obiectivului, iar focuserul intra perfect in el. Parca e facut special pentru acestea. Deci practic nu trebuie decat sa gauresc si sa montez cele doua piese.
Pentru ca tubul este subtire si foarte usor voi monta diafragmele cu ajutorul unor distantiere pe care le voi face din acelasi tub taiat , o data la distantele corespunzatoare fiecarei diafragme si , a doua oara longitutinal astfel incat strans sa intre fest in tubul principal. Pentru a nu se misca in interior segmentele respective le lipesc cu prenadez( ma rog, un lipici Bison denumit mai pompos).
Deocamdat e doar o prezentare generala, sper ca pe parcurs sa nu-mi fie lene sa fac fotografii si sa le prezint. In acest weekend, daca o sa am timp, fac schita pentru a calcula pozitia si dimensiunile diafragmelor. Aici am o mica dilema, unde pun prima diafragma dinspre obiectiv. Tubul este fest pe celula, nu exista distanta intre peretele tubului si diametrul obiectivului. Sper ca am fost destul de explicit la ce ma refer.
A doua dilema, data de nestiinta binenteles, este ce "Field Size" sa "aleg". Sper ca un coleg sa-mi explice si mie babeste cum sta treaba. _________________ Dobson Skywatcher 10"
Binoclu 10x50 Bresser |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 09 Feb 2013 21:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
E important sa incerci sa faci o celula adevarata, cu reglaj fin in trei puncte, ca sa aliniezi axa optica a obiectivului cu axa burlanului. In felul asta vei avea un burlan meserias, cu calitati optice deosebite.  |
|
Sus |
|
 |
bogdan69 Membru

|
Trimis: 09 Feb 2013 21:49 Download mesaj |
|
|
|
Celula este fixa, pentru o luneta necolimabila. Oricum o sa fac teste si in functie de cum o sa arate testul pe stea o sa incerc sa colimez instrumentul. Insa daca ajung la asa ceva voi cauta o solutie definitiva. Daca celula e bine construita din fabrica nu cred ca vor fi probleme. Tubul intra fest in celula pe o distanta de vreo 4-5 cm. Practic parca acel tub a fost conceput special pentru celula asta. Nu exista pic de joc si pic de diferenta de grosime. Incerc sa explic cat mai exact. Celula are o degajare strunjita cam de 1-1,5 mm. Deci practic la intrare e mai larga cu 2-3mm. Aceasta degajare are o "adancime" de 4-5cm. In momentul in care montez celula pe tub, in interior nu mai ramane nici o diferenta de nivel intre tub si celula. Daca tubul este taiat corect intr-un plan de 90 grade nu are de ce planul obiectivului sa nu fie perpendicular pe tub. Apoi in capatul celalalt, focuserul intra fortat pe tub. Si aici daca tubul e taiat corect, axa focuserului este coliniara si coincidenta cu axa optica a obiectivului. Singura problema care poate sa apara este din flexarea tubului. Insa pentru ca focuserul are cam 20 cm lungime inchis si vreo 28-30 deschis la maxim, tubul o sa fie destul de scurt. Apoi dublarea in interior cred ca va rigidiza destul de bine instrumentul. O sa vina si inelele de fixare pe montura care vor ajuta si ele la rigidizare.
Acum despre burlan . Cu toate ca denumirea are un pic iz jignitor pentru o luneta, deoarece este facut sa stea pe afara este foarte bine finisat, in comparatie cu tuburile de instalatii. In acelasi timp, inexplicabil putin, cu toate ca e mai subtire e mult mai drept decat teava de instalatii si singur nu are deloc tendinta de flexare in pozitie orizontala. Ramane de vazut ce se intampla in momentul in care i se ingreuneaza capetele. _________________ Dobson Skywatcher 10"
Binoclu 10x50 Bresser |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Feb 2013 22:05 Download mesaj |
|
|
|
Faină treabă!
Pentru field size orientează-te după diafragma de câmp a celul mai larg ocular pe care îl ai și calculează cât trebuie să fie la capătul tubului focuserului. Poți face o schiță la scară și determini grafic atât poziția cât și diametrul diafragmelor:
http://www.berfield.com/baffles.html _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
bogdan69 Membru

|
Trimis: 09 Feb 2013 22:23 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Erwin. Cunosteam site-ul. Eram nelamurit cu field size.
Ramane problema cu prima diafragma dinspre obiectiv. Acolo pe site e desenat un tub mai "gros" decat lentila obiectiv. La mine e cazul in care diametrul tubului este egal cu diametrul lentilei. Deci linia rosie practic coincide cu linia neagra. Sper ca am fost destul de explicit in exprimare.
Cred ca voi pune prima diafragma undeva la 10 cm de obiectiv cu diametrul deschideri tangent la conul de lumina, dupa care voi continua cu celelalte diafragme conform schitei. _________________ Dobson Skywatcher 10"
Binoclu 10x50 Bresser |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 10 Feb 2013 02:27 Download mesaj |
|
|
|
La calcul n-ar trebui tinut cont si de parasolar? Se mai relaxeaza putin restrictiile. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Feb 2013 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Pune velur negru autocolant înainte de prima diafragmă, eu am avut tubul mai îngust decât obiectivul și nu aveam altă soluție. Parasolarul contează doar dacă e ceva mai lung, pentru a folosi și ca dew-shield mi se pare că trebuie să aibe lungimea cam 2-3 ori diametrul obiectivului. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
bogdan69 Membru

|
Trimis: 14 Feb 2013 11:26 Download mesaj |
|
|
|
Binenteles ca nu am facut poze. Dar nu din alt motiv decat ca aparatul e la sotie la servici.
Luneta este gata.
O sa incerc sa descriu in cuvinte ce am facut, sau cum am facut.
In primul rand am calculat diafragmele ca dimensiune si pozitie. Le-am facut dintr-un plastic de modelaj care se gaseste in magazinele de bricolaj. Este o foaie de 3mm grosime(din pacate nu am gasit mai subtire) si e de culoare negru mat. Decuparea am facut-o cu un compas special care are o lama de cutter si un varf. ( costa cam 20 lei, parca). Prin treceri succesive reuseste sa treaca prin cei 3 mm grosime. Tubul de 1 m l-am folosit integral, 56cm pentru corpul principal ( focala e de 900mm, insa cu focuser si diagonala de 2" tubul a iesit asa de scurt. Din restul care a ramas am facut distantierele interiore care tin diafragmele in pozitie. Pentru asta am taiat un centimetru, un centimetru si ceva in lungimea bucatilor respective. Astfel strangandu-se intra in tubul principal fara sa ramana loc. Diafragmele si distantierele le-am imbracat in velur autocolant negru.
Focuserul e prins in 6 puncte cu suruburi , iar obiectivul in 3 puncte. Avand 6 suruburi de prindere focuserul, care suporta o incarcatura destul de considerabila, nu are tendinta sa se miste in tub. Initial am incercat sa-l prind doar in 3, dar imi lasa impresia de fragilitate, chiar daca nu se misca.
Reflexiile parazite au disparut 99,9%. Parca mai e ceva acolo. Banuiesc ca e din cauza faptului ca diafragmele au 3mm grosime, iar pe aceasta grosime par un pic "lucioase". O sa le demontez si le voi vopsi pe marginea interioara cu vopsea neagra mata. Am luat ceva no name, sper sa fie buna.
Ca sa fiu sigur o sa inegresc si marginile obiectivului cu un marker negru.
Oricum pe ansamblu sunt multumit de ce a iesit.
Luneta e prinsa cu niste coliere cu surub de montura AZ3. Coliere asa cum a folosit si ursa la un moment dat.
Abia astept sa o scot sub stele.
Sper ca cel mic sa fie multumit de ea.
Cand aparatul foto ajunge acasa o sa fac si o fotografie de ansablu. Eventual o sa fotografiez si sculele pe care le-am folosit. Oricum ceva foarte rudimentar. Un compas special, un subler, un bomfaier, o surubelnita, o bormasina cu acumulator si burghiele aferente, o coala de hartie milimetrica, un creion, o guma, o rigla de plastic proasta( fura un mm) si o foaie de smirghel.
Oricum concluzia finala abia dupa ce facem teste sub cer senin. Asa la lumina de zi totul pare OK. Vizual nu am observt cromatism. Nu e mai putin adevarat ca in lumina asta cenusie ce persista de saptamani bune e si greu sa te prinzi. Sper sa iasa si soarele la un moment dat. _________________ Dobson Skywatcher 10"
Binoclu 10x50 Bresser |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|