Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Paollo Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2006 Mesaje: 6
|
Trimis: 05 Dec 2006 22:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: o intrebare banala |
|
|
|
Cum aflu exact, matematic, cu cati x apropie luneta mea? scrie 20 x 50 pe ea si extinsa are vreo 70cm lungime.
Multumesc! |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 05 Dec 2006 23:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
raportul dintre focala obiectivului si focala ocularului. _________________ הבה נגילה
Ultima modificare efectuata de catre raduM la 05 Dec 2006 23:24, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 05 Dec 2006 23:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: o intrebare banala |
|
|
|
Paollo a scris: | Cum aflu exact, matematic, cu cati x apropie luneta mea? scrie 20 x 50 pe ea si extinsa are vreo 70cm lungime.
Multumesc! |
La descrierea asta 20 x 50 inseamna 20 = marirea si 50 = diametrul obiectivului. Tubul are o lungime de cum zici cam 70 mm. Asa ca vorbim de o luneta cu 50mm obiectiv, 700mm lungime si o marire de 20x. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
Paollo Membru

|
Trimis: 06 Dec 2006 00:18 Download mesaj |
|
|
|
As putea sa ii schimb doar obiectivul daca as gasi o lentila de 150mm(de ex) fara sa pierd din claritate? sau trebuie schimbat si ocularul neaparat? |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 06 Dec 2006 01:57 Download mesaj |
|
|
|
Paollo a scris: | As putea sa ii schimb doar obiectivul daca as gasi o lentila de 150mm(de ex) fara sa pierd din claritate? sau trebuie schimbat si ocularul neaparat? |
Dupa valorea grosismentului si a diametrului as zice ca ai o luneta terestra (mai ales daca scrie pe ea 20x50). Daca e asa atunci in tubul ocular sint doua grupuri de lentile, redresorul si ocularul propriu-zis.
Din ultima ta intrebare nu inteleg absolut nimic 150mm la ce? diametru? sau ce?
Insista si vei invata! |
|
Sus |
|
 |
Paollo Membru

|
Trimis: 06 Dec 2006 02:13 Download mesaj |
|
|
|
da, diametru, o sa ma pun pe cautat documentatie de optica, cine are linkuri.. sunt binevenite aici,
mersi fain! |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 06 Dec 2006 11:53 Download mesaj |
|
|
|
Mai baiatule, ia-o mai usor cu lucruri la care nu te pricepi ca scoti niste aberatii de sfericitate si cromatice groaznice Sper sa nu fii si suparacios pe langa nestiutor
Lunetele sau refractoarele (cum le spun cunoscatorii) sunt instrumente optice mult mai greu de facut decat telescoapele (reflectoarele). Pentru corectarea aberatiilor obiectivului sunt necesare doua lentile (acromat) sau trei lentile (apocromat). Este motivul pentru care cea mai mare luneta din lume are obiectivul de 1 m, a fost facuta prin 1950 si de atunci nimeni nu a incercat sa faca una mai mare. Mai mult, eu unul nu am vazut imagini facute cu acea luneta, ceea ce spune ceva despre calitatea ei. Tu ai probabil o luneta terestra comerciala cu un obiectiv acromat de 50 si o putere de marire de 20x. Urmatorul pas pentru cineva care vrea un refractor mai mare ar fi un obiectiv de 60 iar urmatorii pasi ar fi tot asa pana pe la 100. Pe masura ce te apropii de cifra 100, preturile cresc de te ia cu ameteala. Despre 150, au auzit destul de putini iar de avut sunt si mai putini. Cat despre sa-ti faci tu o luneta cu obiectiv de 150, in primul rand nu prea gasesti un asemenea obiectiv separat de vanzare. Daca-l gasesti, costa aproximativ cam tot atat cat ar costa si luneta, adica enorm. Ce vrei sa pastrezi din luneta veche? Obiectivul NU, tubul NU, mai ramane ocularul care probabil ca e suficient de ieftin ca sa-l poti cumpara fara sa strici luneta asta pe care o ai. Ai iesit vreodata cu luneta asta undeva la tara sau la cativa kilometri in afara orasului si te-ai uitat cu ea la Luna, Jupiter, M31, M42? Daca raspunsul e NU, esti pe un drum gresit. Daca raspunsul e "DA ... si nu am fost multumit", atunci sfatul meu e sa incepi sa te interesezi de un telescop, in afara de cazul in care ai o gramada de bani si nu mai stii ce sa faci cu ei. Da, din cate imi dau eu seama, tu cauti sa-ti "imbunatatesti" luneta prin metode tipice pentru cineva care nu prea are bani, ca mai toti cei de pe aici
Nu te lasa descurajat de acest post. Am vrut sa te scutur putin ca sa te trezesc la realitate. Priveste-o in fata si vezi ce poti sa faci in conditiile date. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 06 Dec 2006 12:47 Download mesaj |
|
|
|
dragon a scris: | Este motivul pentru care cea mai mare luneta din lume are obiectivul de 1 m, a fost facuta prin 1950 si de atunci nimeni nu a incercat sa faca una mai mare. |
Cea mai mare luneta are intr-adevar 102cm, dar a fost construita in 1897 de celebrul Alvan ClarK.
Citisem o data in cartea recordurilor ca a mai fost realizata in sec. trecut o luneta mai mare dar nu prea reusita, asfel incit i s-a pierdut urma, nu a fost niciodata folosita pentru observatii astronomice. |
|
Sus |
|
 |
Paollo Membru

|
Trimis: 07 Dec 2006 01:56 Download mesaj |
|
|
|
De ce sa ma supar? imi cunosc limitele si stiu cat de putine stiu mai ales despre optica si am intrat pe forumul asta ca sa invat si sa fac schimb de pareri si "DA ... nu am fost deloc multumit" totusi am facut niste poze prin luneta la eclipsa de luna din 7 septembrie, o sa las linkul mai jos. Deci pana la urma tot nu scap fara sa iau un telescop .
http://i11.tinypic.com/2hn9tld.jpg
am dat zoom 3 x optic si din aparat si mi-am luat ceva timp pana am reglat claritatea si expunerea, asta e una din pozele reusite  |
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 07 Dec 2006 09:49 Download mesaj |
|
|
|
E buna poza , mai ales avand in vedere echipamentul folosit . _________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Dec 2006 10:20 Download mesaj |
|
|
|
Da. Se pare ca ai cam folosit luneta si ai scos din ea ce se putea. Uita faza cu imbunatatirea lunetei si vezi ce poti face sa te lipesti de-un telescop. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 07 Dec 2006 10:25 Download mesaj |
|
|
|
Paollo a scris: |
De ce sa ma supar? imi cunosc limitele si stiu cat de putine stiu mai ales despre optica si am intrat pe forumul asta ca sa invat si sa fac schimb de pareri si "DA ... nu am fost deloc multumit" totusi am facut niste poze prin luneta la eclipsa de luna din 7 septembrie, o sa las linkul mai jos. Deci pana la urma tot nu scap fara sa iau un telescop .
am dat zoom 3 x optic si din aparat si mi-am luat ceva timp pana am reglat claritatea si expunerea, asta e una din pozele reusite  |
Poza facuta cu procedere asta, a iesit bine  _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 07 Dec 2006 11:06 Download mesaj |
|
|
|
Paollo a scris: |
Super tare poza. Daca vrei un telescop cel mai bine iti faci unul, o sa iesi mai ieftin la aceiasi calitate.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Paollo Membru

|
Trimis: 07 Dec 2006 20:43 Download mesaj |
|
|
|
anul asta nu sper sa prind vreun telescop, eventual la primavara, poate se ieftineste si optica asta din 2007,
banuiesc ca fara 1000lei nu gasesc ceva de calitate si performant... |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 07 Dec 2006 21:33 Download mesaj |
|
|
|
Acum depinde ce asteptari ai de la un telescop si de ce bughet dispui. Poate ca nu iti trebuie cel mai mare sau cel mai mic, etc. Asta depinde de tine. Daca ne spui poate te putem ajuta. Eu unul cu 1000 ron care e cam 300 euro mi-as lua un 200mm f/6 nou din magazin si cu ceva bani mai putini mi-as face unul.
Numai bine!
Ultima modificare efectuata de catre Catalin Paduraru la 08 Dec 2006 11:10, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
|