Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
hervelius.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241659
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop Auriol la Lidl

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
catalinmoroti
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Dec 2012

MesajTrimis: 31 Dec 2012 01:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am urmat sfaturile lui Marian expuse mai sus,am lasat Auriolul afara sa se aclimatizeze si am trecut la vizualizarea lui Jupiter.Vreau sa spun ca se vedea perfect prin acest Auriol.Acum as vrea sa ma corectati cei de aici cu experienta: era ca un disc care avea tente de culori pe margine rosu,verde,mov iar in stanga lui se vedeau 2 punctulete la o oarecare distanta intre ele si in dreapta lui mai langa el inca un mic punctulet.Sa fi vazut 3 sateliti de ai lui ? Astept un raspuns daca am vazut bine.

Daca la mine se face referire ca anume cineva se inflameaza,atunci sincer imi pare rau ca se citeste printre randuri si nu se citeste ca de fapt eu ceream pareri despre acest Auriol,nu ma inflamam absolut deloc.Si daca asa se pune problema ca acei ca mine care, cu ghilimelele de rigoare cica se inflameaza,sa fie lasati sa greseasca...OK, multumesc.

Numai bine.

PS Multumesc celor care au avut rabdare cu un incepator.

Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012

MesajTrimis: 31 Dec 2012 09:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai vazut bine ,dar culorile alea pe margine cred ca sant de la aberatia cromatica ,eu prin 180mm il vad alb/negru Very Happy
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 31 Dec 2012 10:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, aceia sunt 3 din cei 4 sateliti galileeni si poti utiliza Stellarium (http://www.stellarium.org/) care iti va reproduce exact bolta cereasca la un anumit interval orar.

Acelea culori sunt aberatii cromatice care ar mai putea fi ameliorate printr-o colimare buna, insa .... e cam greu sa faci treaba asta acum ....

Spor la observatii!

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 31 Dec 2012 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu, stai liniștit, referirea era una generală, pentru alte discuții la care s-au stârnit orgolii. Ești binevenit aici!

Observațiile concordă acum cu așteptările noastre de la un instrument ieftin. Da, ai văzut trei dintre cei patru sateliți galileeni. Al patrulea e posibil să fi fost chiar în dreptul planetei. În zilele următoare îi vei vedea mereu în altă poziție. Am urmărit cu mulți ani în urmă dansul sateliților printr-un mic monocular 10x46 ieftin, din plastic dar cu lentile din sticlă. I-am lipit o piuliță de corp spre a-l așeza pe un suport. A fost primul meu instrument cumpărat cu care am putut face observații ceva mai bune decât prin luneta din lentilă de ochelari. Nu m-au deranjat atunci aberațiile cromatice, a fost interesant că am putut vedea detalii invizibile cu ochiul liber.

Pasul următor este să observi dacă la diferite măriri (zoom) aberațiile cromatice sunt mai mari sau mai mici, să găsești o poziție optimă de focalizare și să repeți observațiile până prinzi o noapte calmă cu turbulența redusă. De la geam sau din balcon nu prea ai șanse să vezi mai mult, așa că ar fi bine să încerci să ieși măcar într-un parc, într-o zonă deschisă, departe de blocuri dacă nu ai posibilitatea de a pleca afară din oraș.

Eu cred că având răbdare vei putea să observi multe obiecte deep-sky cu acest instrument și vei putea învăța cerul. În această perioadă ai putea observa M42/M43 Orion, M31 Andromeda, roiul dublu din Perseu, M45 Pleiade și multe alte roiuri mai luminoase. Pentru galaxii e nevoie să mergi la țară sau la munte unde condițiile sunt mult mai bune decât în oraș. Pentru planete sau mai multe detalii lunare acest instrument nu este adecvat, vei avea nevoie de unul mai puternic și mai calitativ.

Astronomia cere uneori multe sacrificii, începând cu nopți nedormite, cu îndurarea frigului și cu liniștirea soției, partea financiară fiind suficient de des menționată aici. Very Happy

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
cio_1812
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Oct 2011

MesajTrimis: 31 Dec 2012 12:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Auriolul se comporta bine la magnificatii pana la 40, referindu-ma din punctul de vedere al focalizarii imaginii. De la x40 la x60 trebuie sa lucrezi foarte fin cu focalizarea. Au fost momente cand am prins-o destul de bine, dar cu multa rabdare.
Am comparat imaginea cu cea vazuta prin binoclul de la Celestron 15x70 si se vede diferenta in optica folosita.
Folosit pentru Luna este foarte bun, dar la Jupiter de exemplu pe magnificatie maxima se intuneca foarte mult imaginea.

Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Dec 2012 14:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc inca odata tuturor celor care au avut rabdare cu un incepator pe forum si mai ales cu unul care a pus ochiul prima data prin altceva decat un binoclu.Vreau sa spun ca nu se compara ce am vazut cu Auriolul fata de chinezaria de binoclu.Binoclul e ciudat rau,prefer Auriolul. Very Happy
Da Marian,ma uit de ceva vreme prin Stellarium si alte cateva softuri astronomice: Celestia,WorldWide Telescope, Cartes du Ciel.

Pe aceasta cale urez tuturor colegilor de forum LA MULTI ANI in anul 2013 care bate la usa,multa sanatate si bafta in tot ceea ce intreprindeti !

Cu stima Catalin.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Dec 2012 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

An Nou Fericit!

Stiu ca ma repet dar si asta e ceva important:ai rabdare cu tine insuti,telescopul nu este televizor ,este un instrument incredibil de interactiv.Cum a spus Erwin,trebuie sa inveti sa ,,vezi'' iar aceasta se poate face doar prin multe observatii (n-1 daca ma intrebi pe mine,daca de la n in sus se enerveaza sotia Very Happy ).
Colegul nostru jimao22 are in principiu dreptate,a incercat sa te ajute,nu a vrut sa te necajeasca,chiar te-a rugat sa nu o iei personal.
Pana ce vei achizitiona un instrument mai bun ,fa observatii cu ce ai deja.
Apoi,vei vedea ce vei face cu spektivul.
Eu am achizitionat ceva similar,branduit TCM 20X-60X60mm.Functiona acceptabil doar la 20-30x.
Nu mai exista,l-am dezmembrat,obiectivul cu celula sa si tubul s-au reincarnat intr-un mic RFT 60mm F/5 iar ocularul fiind un Kellner decent de 25mm ,traieste ca ocular foarte aspectuos pe standardul 0.96 inch.
Focuserul isi asteapta randul pentru o reductie si va fi un bun focuser pentru lunete de 60mm.
Zoom-ul este partea slaba la acest tip de telescop.

Mircea

Sus
catalinmoroti
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Dec 2012 23:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multam Mircea,chiar o sa imi tabacesc ochiul cu ce am.Momentan e OK,mai ales ca e pentru al meu junior.Stai linistit ca nu m-am necajit cu ce a zis colegul jimao22,primul post al lui a fost mai nelalocului,apoi a fost altceva ,cu totul altfel a explicat.Toate cele bune iti doresc.La Multi Ani !

Cu stima Catalin.

Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 31 Dec 2012 23:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Ian 2013 02:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ ursamajor
Sigur o sa imi iau ceva mai bun,iubesc astronomia si stelele.
Vreau sa va spun ca la 00:20 minute am fost pe balcon cu juniorul sa-l mai vedem Jupiter si am reusit acum sa ii vedem toti 4 sateliti.Sunt foarte incantat.Doar ca acest Auriol vede mai bine doar pe la x40,mai incolo parca se mai innegreste imaginea.

Si cred ca am vazut si marea nebuloasa din Orion,sub centura lui Orion,mai jos intre 2 stele mai luminoase se vedea ca un norisor ca o galaxie si in acel norisor eu vedeam vreo 3 stele.Cred ca era marea nebuloasa.Am fost super incantat si juniorul meu la fel. Nebuloasa era ???
A fost semn bun sa vedem aceasta nebuloasa,asa cred eu ca era. Very Happy

Un an bun la toti !

Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 01 Ian 2013 09:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Ian 2013 02:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin si eu cu o nelamurire.In noaptea asta am scos iar spectivul la racoare sa mai incerc sa vad una si alta.In principal am vrut sa vad galaxia Andromeda,dar sincer nu stiu daca pe aceea am vazut-o.Eu din cate am citit, in unele zone fara poluare luminoasa se poate vedea si cu ochiul liber,deci ma gandeam ca prin acest spectiv o pot vedea mai bine.Dar nu a fost asa,am vazut o pata cetoasa,dar mai mica decat ma asteptam,in comparatie cu nebuloasa din Orion care am vazut-o iar azi foarte bine.Chiar si Jupiter cu 3 sateliti s-au vazut excelent in privinta mea,fara acele aberatii cromatice.
Se poate sa fi vazut in loc de Andromeda,galaxia Triunghiul care am vazut ca este in partea stanga Andromedei,mai langa Triunghiul si Berbecul ? Adica sa nu fi pozitionat bine Auriolul,mai ales ca e cam dificil cu el sa te pozitionezi pe ce vrei,mai mult la noroc.
Eu ma asteptam sa vad M31 mult mai faina si sa se vada mai bine ca si nebuloasa din Orion.

Multumesc.

Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 02 Ian 2013 03:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

catalinmoroti a scris:

Eu ma asteptam sa vad M31 mult mai faina si sa se vada mai bine ca si nebuloasa din Orion.

Multumesc.

Pentru observarea obiectelor deep sky este nevoie de cel putin doua lucruri: un cer cat mai negru, fara poluare de nici un fel si apertura. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Intr-adevar, Andromeda se vede mai slab ca nebuloasa din Orion. Daca este poluare luminoasa sau apertura este mica, atunci Andromeda se vede ca un nucleu albicios destul de mic. Nici vorba de spirale sau chestii fancy. Abia de la 8-10 inch in sus si pe un cer perfect, Andromeda incepe sa-si arate frumusetea. Imi aduc aminte ca nici cu un reflector de 6 inch nu prea am putut vedea mare lucru la aceasta galaxie. Vedeam doar nucleul si forma alungita dar nici urma de spirala. Cu 10 inch insa, pe langa nucleu si forma alungita se mai observa si doua spatii alungite inchise la culoare, care nu sunt altceva decat spatiile dintre spiralele sale.
Referitor la observarea acesteia cu ochiul liber, asa este. Se poate observa dar se vede ca o mica pata albicioasa si masoara cam un grad pe bolta cereasca. Foarte frumos se vede printr-un binoclu 10x50 care nu mareste mult dar este destul de luminos.

PS: Eu de cate ori ma uit dupa galaxii folosesc ocularul care mareste cel mai putin. Astfel obtin cea mai mare luminozitate pe care o poate furniza telescopul meu. Incearca sa faci la fel. Nu ai nevoie de mariri mari la galaxii ci de luminozitate. Poate ai observat deja ca, cu cat maresti mai mult cu atat se intuneca imaginea.
Sus
catalinmoroti
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Ian 2013 03:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Adrian pentru raspunsul foarte prompt.Inseamna ca eu am vazut galaxia Andromeda,numai ca prin aceasta jucarie...asta este.Ma gandeam ca poate din greseala vedeam galaxia Triunghiul.M-am lamurit acum. Wink
Referitor la cer foarte negru,poluare luminoasa lipsa...nu prea este cazul meu,deoarece intre blocuri nu prea poti spune ca e perfect pentru asemenea observatii. Laughing

Toata stima.

PS. Da,ai dreptate,am observat ca daca incercam sa maresc se vedea mai rau spre negru.Asa ca undeva pe la x30 era OK.

Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 02 Ian 2013 03:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

catalinmoroti a scris:
Referitor la cer foarte negru,poluare luminoasa lipsa...nu prea este cazul meu,deoarece intre blocuri nu prea poti spune ca e perfect pentru asemenea observatii. Laughing

Toata stima.

Chiar si asa nu este totul pierdut Smile. Cu o apertura decenta plus un filtru dedicat se pot face observatii deep sky foarte placute. Bineinteles ca nu se compara cu un cer absolut negru dar ideea este ca se poate.
Stima.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact