Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 20 Noi 2012 14:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: Solutie pt ghidare? |
|
|
|
Salut.
Ma tenteaza sa incerc si eu marea cu degetul, sa intru in astrofotografia ghidata.
Si ma intrebam cum as putea depasi anumite inconveniente, legate de posibilitatea de orientare a opticii de ghidare.
Spre exemplu, as vrea sa expun cu Tairul de 300mm (pe EOS400D) si sa ghidez prin Apex102 (redus cu un 0.5x, pe o camera simpla de ghidare - poate chiar SPC900NC: la 10cm apertura cu focala aproape de 600mm (redusa) ma gandesc ca are acces si la stele de magnitudine mai mare de +2, +3 (poate chiar > +4). Si nu prea-mi surade ideea de a pune makul intre inele de ghidaj.
Drept pentru care ma gandeam mai degraba la o solutie de genul asta, cu papuc rotativ (de talpica Vixen), ca doar n-o fi chiar nici o stea accesibila intr-un camp de cateva grade, parcurs intr-o singura axa (rotatie paralela cu planul ecuatorial).. Constructia ar fi asemanatoare focuserelor rotative, cu fusta conica, prinsa intre 3 suruburi cu varf rotunjit si un surub de blocare. Se poate pune eventual o garnitura de teflon si/sau un O-ring lubrifiat.
Cele doua ansambluri le am si in textolit si dural (a.k.a. "carne si oase"), dar as fi vrut sa fac modificarea la papucul din dreapta de pe placa de jos.
Pareri?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
105.1 kb |
Vizualizat: |
de 5574 ori |

|
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 20 Noi 2012 16:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
De unde ai suportii? I-ai facut tu? Ma batea gandul sa cumpar, dar sunt cam 120E, inca 80E ar fi inelele de prins tubul, deci per total 200E, cam mult.
Placile tin un telescop mai greu (ex. 8")?
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 20 Noi 2012 17:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Facut de mana - tot ce e in modelul 3D e si in realitate.
Se prelucreaza destul de usor, atat textolitul cat si duralul.
Ar trebui la strung facut upgrade-ul pt ghidare. Prelucrari foarte simple - chiar nu cred ca e nevoie de cine stie ce finisare. Totul e sa iasa gaurile de la cele 3 suruburi transversale in acelasi plan.
Ar putea da rezultate. Poate iau niste material zilele astea, sa incerc sa scot ceva si revin cu update.
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 20 Noi 2012 17:51 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Noi 2012 18:22 Download mesaj |
|
|
|
Ma gandesc la un lucru, dar nu sunt sigur.
Stelele pe cer descriu niste cercuri concentrice cu centrul langa steaua polara. Ca exemplu, o stea la 45 de grede descrie un cerc, iar una aflata la 47 un cerc mai mare. Daca faci expunerea pe primul cerc, si ghidajul pe al doilea, nu o sa iasa o diferenta de miscare intre cele doua, si de aici o ghidare proasta?
Cred ca cineva care stie mai multa matematica ar putea sa spuna.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Noi 2012 18:34 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai montura EQ nu cred ca e problema, doar ca cu cat steaua de ghidaj e mai aproape de polara cu atat miscarea e mai mica si precizia ghidarii e mai mica, presupunand ca tu pozezi o stea aflata mai departe de polara.
E drept ca n-am prea multa matematica, s-ar putea sa ma insel.
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 20 Noi 2012 18:39 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Noi 2012 18:59 Download mesaj |
|
|
|
Deci daca ghidez perfect cu o montura EQ, aliniata polar perfect, pe o stea dintr-un capat al cerului, o alta stea din alt capat al cerului ar iesi cu star trails? Hm...
Poate doar daca montura nu e perfect aliniata polar, cu cat steaua de ghidaj e mai departe cu atat o sa ai deplasarea stelei tinta, dar daca totul e perfect nu vad dece ar conta daca luneta de ghidaj e in V fata de luneta principala.
Ultima modificare efectuata valy la 20 Noi 2012 19:04, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 20 Noi 2012 19:02 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Noi 2012 19:04 Download mesaj |
|
|
|
Ai nevoie ca poate nu ai motoare perfecte .
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 20 Noi 2012 19:07 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Noi 2012 19:12 Download mesaj |
|
|
|
Nu i-am facut nici un hijak, l-am lamurit ca cu cat montura e mai nealiniata cu atat eroarea e mai mare daca luneta de ghidaj e mai departe de obiectul fotografiat.
saiph a scris: | ..Drept pentru care ma gandeam mai degraba la o solutie de genul asta, cu papuc rotativ .. | Mi s-ar parea mai simplu ca talpica sa fie prinsa de bara suport prin 3 suruburi "colimabile", ca si la suportul oglinzii, stabilesti pozitia tubului din suruburi, cred ca e mai simplu constructiv si ai si libertate 3D de pozitionare.
Ultima modificare efectuata valy la 20 Noi 2012 19:17, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2140
|
Trimis: 20 Noi 2012 19:15 Download mesaj |
|
|
|
daca montura nu e aliniata perfect apare rotatia campului cu centrul in steaua de ghid. ghidaj e nevoie pentru a compensa eroarea periodica si alte erori ale monturii, altfel stelele cu toata alinierea perfecta vor arata ca niste oua datorita oscilatiei date de eroarea periodica. nu ai nevoie de ghidaj la o montura gen ASA cu magneti perfect pusa in pol, pt aia insa tb sa scoti minim vreo 8000EUR din buzunar.
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 20 Noi 2012 19:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Ah, si eu care credeam ca nu-i decat o alta idee care-si va gasi brusc o rezolvare seaca
Ok, pai ma bucura sa vad o avalansa de pareri. Tocmai in sensul asta am si postat, ca sa vad cum ar trebui privita problematica.
Intr-adevar, ghidarea are scopul de a corecta eroarea data de precizia de prelucrare a mecanismelor de antrenare a instrumentului in miscare de urmarire, nu sa corecteze alinierea in pol. Si totusi ceva nu imi este clar.
Deci, si ma adresez celor cu experienta in expunerile ghidate (dar nu numai): cu cat abaterea de la centrul campului expus in instrumentul principal creste, cu atat ghidarea va fi mai ineficienta si va avea ca rezultat denaturarea formei stelelor in camp, la expuneri lungi (si insumate)? La asta nu m-am gandit. Si sincer nu-mi este foarte clar de ce. Din moment ce punctul de referinta pentru intreg sistemul este tot NCP, in apropiere de Polara, deci fara nici o legatura cu steaua de ghid. Si in plus, abaterea este in plan ecuatorial - nu misti pe declinatie deloc (poate doar un pic, din cauza suprainaltarii bazei pucului).
Deci (din nou..), cum ramane?
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
|