Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233977 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 23 Oct 2012 12:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

Data inscrierii: 09 Oct 2010 Mesaje: 70
Motto: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face Localitate: timisoara
|
Trimis: 23 Oct 2012 15:04 Download mesaj |
|
|
|
ursamajor a scris: | Pe mine altceva mă intrigă: ce caută subiectul ăsta la Astrofoto avansaţi?  |
Da, buna intrebare .Vina mea.Logica mea a fost ca aici sigur voi gasi raspuns la intrebare. |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 24 Oct 2012 20:39 Download mesaj |
|
|
|
saiph a scris: | buncar a scris: | As mai adresa o intrebare unui cunoscator care sta bine cu nervii.Am observat ca factorul de apropiere cu DSLR-ul montat pe luneta, este mai mic decat ceea ce vad eu prin ocularul de 25mm(ca sa nu mai spun de cel de 10 mm).In cazul ocularelor stiu exact care este magnitudinea in combinatie cu obiectivul lunetei care este de 70mm si lungimea focala care este de 500 mm, dar as vrea sa stiu ce magnitudine am pe capturile cu DSLR-ul. Senzorul la Nikon D80 este de 23.6 mm × 15.8 mm Nikon DX format RGB CCD sensor, 1.5 × FOV crop. |
Nu prea poti face corespondenta 1:1 intre vizual si foto.
Dar, daca vrei, poti aproxima cu un ocular, de... 60 grade (camp aparent), sa zicem, si vezi, in functie de focala lui, cat camp efectiv vei avea in el. Daca are 15mm, atunci vei vedea un camp de 60:(500/15)=1.8 grade.
Problema cu trecerea in "limbaj" foto, e ca un cadru nu are forma rotunda, deci daca pe inaltime vei cuprinde tot atat cat vezi in ocularul de 60 grade, pe latime vei avea un camp cu 50% mai mare; concret, la 500mm vei avea 2*(arctg((15.8/2)/500)) = 1.81 grade pe inaltime, si 3*1.81/2=2.715 grade pe latime.
Magnitudinea variaza la foto, in functie de sensibilitatea pe care o setezi din meniu (ISO), de valoarea la care inchizi diafragma (F/n) si de timpul de expunere (s). Poti ajunge, la 7cm diametru (F/7.1 .... ca atata e luneta, alta valoare nu ai cum sa setezi, in cazul asta) sa vezi stele cu magnitudine peste 16-17, de pe un cer bun, expunand suficient timp (>4-5 minute) si eventual procesand cadrele. Dublarea timpului duce la cresterea cam cu o magnitudine, de regula, daca lasi neschimbati ceilalti doi parametri.
Pt vizual ai formula pt determinarea magnitudinii limita, data de apertura - considerand ca cerul este unul ideal (+7.5 m.v.l.): 7.5+5*lg(D[cm])
Sper ca am fost destul de "digerabil" in explicatii
Spor! |
Am studiat putina matematica si am inceput sa inteleg mesajul asta de la tine, o sa mai studiez pana o sa il inteleg pe deplin  |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2299
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 25 Oct 2012 00:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Ma bucura raspunsul tau
Mai mult pt tine, ca progresezi.
Spor la invatat si asteptam primele rezultate concrete, dupa ce vei trece si la fapte.
Totusi, nu te grabi, ia-o pe-ndelete, sa nu faci vreo nefacuta.
Cer senin! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 25 Oct 2012 19:07 Download mesaj |
|
|
|
saiph a scris: | Ma bucura raspunsul tau
Mai mult pt tine, ca progresezi.
Spor la invatat si asteptam primele rezultate concrete, dupa ce vei trece si la fapte.
Totusi, nu te grabi, ia-o pe-ndelete, sa nu faci vreo nefacuta.
Cer senin! |
Multumesc pentru incurajare.Uite ce am reusit sa calculez, sa-mi spui daca e bine te rog.
Se da:
f(lungimea focala a obiectivului lunetei)- 500mm
Dimensiunea senzorului aparatului DSLR- 23,6x15,8mm
si mi-a dat asa:
arctg[(sqrt 806,6):500] si mi-a dat arctg 0.05680 care este egal cu 3,25 grade.E bine ? |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2299
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 26 Oct 2012 16:07 Download mesaj |
|
|
|
Foarte bine!
Ai prins ideea
Intre latura mare si latura mica ai un raport de 1.5, sau aspect 3:2.
Iar intre diagonala si latura mare mai ai inca un raport, de 1.2.
Deci latimea cadrului este mai mare decat inaltimea cu inca jumatate din valoarea ei (exprimata in grade, ca este camp), iar pe diagonala mai castigi inca o cincime (20%) din camp, fata de latura mare. Sau, raportat la latura mica (inaltimea), ai un castig de 80% din camp ( raport de 1.8 ).
Spor! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 26 Oct 2012 16:34 Download mesaj |
|
|
|
saiph a scris: | Foarte bine!
Ai prins ideea
Intre latura mare si latura mica ai un raport de 1.5, sau aspect 3:2.
Iar intre diagonala si latura mare mai ai inca un raport, de 1.2.
Deci latimea cadrului este mai mare decat inaltimea cu inca jumatate din valoarea ei (exprimata in grade, ca este camp), iar pe diagonala mai castigi inca o cincime (20%) din camp, fata de latura mare. Sau, raportat la latura mica (inaltimea), ai un castig de 80% din camp ( raport de 1.8 ).
Spor! |
Multumesc pentru ajutor si....rabdare .Stai bine cu nervii  |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|