Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc891finalklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238274
Numar de utilizatori inregistrati: 2903
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

DSO in maxima poluare luminoasa

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
URANUS7
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>)

MesajTrimis: 20 Oct 2012 10:12 Download mesaj
Titlul subiectului: DSO in maxima poluare luminoasa
Raspunde cu citat (quote)

Am testat aseara camera Mallincam, dupa o chinuitoare procedura de aliniere a monturii (NEQ6) fara Polaris, ajungand la un compromis acceptabil pt tracking.

Cu un Celestron 8 si un Meade f/6.3, field flattener multicoated, am atacat cateva nebuloase si roiuri.

Imaginile nu arata grozav (putin zis) dar tinand seama de intensa poluare luminoasa si de trackingul imperfect care nu ajuta la o integrare corecta...se pote gasi o scuza plauzibila. Smile
Singura corectie, pentru conditii captura de pe balcon, ar fi un tracking perfect care s-ar simti prin imagini mult mai de clare.

De remarcat ca in ciuda poluarii luminoase... rezultatul este "color' ceea ce nu s-ar intampla in conditii de ceata (ar fi doar alb/negru). Camera poate prinde imagini cu nebuloase de mag. acceptabila (6-Cool chiar si prin ceata care nu permite observarea cu ochiul liber a mai mult de 2-3 stele ( verificat).

Iata imaginile facute ieri pe la orele 10-11:30 (foarte putin inainte de lasarea cetii) :

https://picasaweb.google.com/1142852221987...AMPICTURES

M27 este capturat chiar cand ceata incepuse sa obtureze deja. Inafara de M27 care a necesitat un timp de integrare de ~ 15 secunde toate celelalte imagini au timpul de integrare de ~ 6-8 secunde.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 20 Oct 2012 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Și totuși se vede! Smile Încearcă să vezi dacă un filtru ar ajuta.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
URANUS7
Membru
Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>)

MesajTrimis: 20 Oct 2012 14:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Smile Erwin, am uitat sa specific...folosesc deja un filtru Astronomik CLS 002469 care este si IR si H-alpha..dupa cate stiu. Stiu sigur ca filtrele pt galaxii sunt (ar tb sa fie) diferite de cele pt nebuloase .
Un tracking perfect facut de pe balcon ar da foarte mult sharp imaginilor. O sa testez si inafara orasului, cand voi iesi cu baietii. Abia astept sa vad o imagine clara, al carui singur defect ar fi rezolutia: 640/480. Smile

Dar mai sta "la coada" o camera de-a mea care abia asteapta s-o folosesc: QHY8PRO ...in care imi pun mari sperante la capitolul DSO. Are 6Mpixeli.

http://www.qhyccd.com/QHY8PRO.html

Daca n-ar fi criza asta de timp as lucra mult mai mult.
Voi reveni cu imagini mai bune de tip DSO prin poluare luminoasa, curand.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 20 Oct 2012 15:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

6MP sigur ar fi mai bună la DSO. Are și răcire?
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
URANUS7
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Oct 2012 16:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

QHY8PRO are racire controlata prin meniu, de pana la ~ 20 grade sub temperatura ambianta iar Mallincam are racire controlata electronic functie de temperatura interioara in camera si de langa cip dar si o functie de dezaburire..
Qhy8PRO cere insa dexteritate la alegerea parametrilor in timpul capturii...adica nu este pentru incepatori (spre deosebire de Mallincam care vine cu setari predefinite eligibile in softul camerei) fiind astfel dificila ca pretentii (alocare timp suficient pt acomodare)...Smile
Qhy8PRO are si posibilitatea setarii ROI pe 1*. 2* sau 4* functie de conjunctura.
Cel mai important lucru, la QHY8Pro, este valoarea lui QE (quantum energy) ...o valoarea tentanta de 60% la Verde (Peak) si 50% la Albastru si H- alpha. Foarte sensibila. Contez mult pe ea pt viitor. Smile
Sus
ovi1001
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2009

MesajTrimis: 21 Oct 2012 19:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, este destul de buna QHY8Pro, nu e greu de folosit, eu nu am umblat niciodata la setari, controlez doar temperatura. Am cateva imagini luate cu aceasta camera, le gasesti pe forum daca nu deja le-ai vazut.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Oct 2012 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi Ovidiu pentru incurajari.
Am sa ma uit sa vad cum ti-au iesit pozele.
Procesarile la DSO - CCD urmeza insa alte "politici" + soft specializat si sunt mult mai pretentioase la calitatea tracking-ului . Am gasit pe Astrobin niste "monstri sacri" care prezinta la diverse congrese adevarate lucrari de cercetare privitor la procesarea in DSO (ultimele tehnologii) si au niste realizari incredibile (calitativ).

Voi intra pe un" teren minat" dar provocarea este tentanta pentru mine. Smile

Cer senin !
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 21 Oct 2012 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prin ce telescop sunt facute?
Sus
URANUS7
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Oct 2012 23:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tub Celestron 8" . Smile
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Oct 2012 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-ar fi mai indicat ca pt. inceput sa mergi cu focale (mult) mai mici? Asa pana vezi cu alinierea polara sau cu autotrackingul...zic si eu Smile.
Sus
URANUS7
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2012 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Evident este o solutie caci timpul de integrare se va scurta iar drift-ul se va simti mult mai putin.
cum folosesc un F6.3 Made, am si un F3.3 Made pe care as puta sa-l incerc chiar disera ( e f senin acum).
Pentru camera Malincam, cel mai potrivit ar fi un reducator de focala MFR- 5:

http://www.waningmoonii.com/Updates%20-%20July%202005/MFR-5.htm

care poate fi folosit in mai multe combinatii cu ajutorul unu distantir introdus intre cele 2 componente ale lui MFR - 5.

Observa insa cat costa...Smile ... poate o sa-i vina randul sa ajunga si in Pajura. Smile
In plus, FOV-ul e mult mai convenabil fata de F6.3 .
Daca scot diseara poze mai bune cu reducatorul F3.3 le voi posta aici.

Iata la acest link un raport forte interesant, exemplificat pe Orion, legat de "jocul" cu focala:

http://karmalimbo.com/aro/reports/Playing%...0Ratio.pdf
Sus
URANUS7
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2012 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

TRANSMISIE LIVE DSO PE

http://www.nightskiesnetwork.com/

INTRATI CA GUEST

URANUS7

CELESTRON 8", FR3.3, NEQ6 PRO, MALLINCAM XTREME CAMERA

A INCEPUT AI LA ORELE 21

LUMINA LUNII SI A ORASULUI...DIN PLIN Smile
Sus
URANUS7
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2012 11:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

La reducatorul de focala F3.3 de la Meade, timpii de expunere au fost mai scurti si driftul nu s-a vazut aproape deloc.
Pentru cei ce au urmarit aseara transmisia anuntata mai sus, vreau sa precizez ca pana si Saturn Nebula a putut fi selectata de camera la o imagine acceptabila desi era la cateva grade "distanta" de Luna.

Cea mai importanta performanta a camerei a fost aceea de a capta un roi cu magnitudinea de 10.6
prin lumina Lunii, a orasului si printr-o ceata ce incepuse sa se aseze deja, la o expunere de doar 10-12 secunde (doar 3-4 stele abia vizibile cu ochiul liber).
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2012 11:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista si solutia sa adaptezi obiective foto, ajungi de exemplu la f1.4, exista samyang care are 85mm f1.4 destul de bun optic. Daca ai C-mount la camera exista adaptoare C-mount - Canon/Nikon/Pentax/etc. Pt. prezentari, transmisii live n-ar fi o problema apertura mare, dar la foto cred ca nu e neapart o abordare eficienta, din cate inteleg totusi apar probleme cand ai obiective prea luminoase: probleme optice, saturatie mai rapida a valorilor, poluarea luminoasa cred ca afecteaza mai mult, or mai fi si altele.
Sus
URANUS7
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2012 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu se va pune problema sa fac vre-odata astro foto de elita din balcon. Smile
Pentru antrenamente la procesari sau transmisii live, da. Cu cat ai conditii mai proaste cu atat inveti mai multe ca sa te descurci perfect inafara orasului.
Am Canon 550 D (Rebel T2i) si C-mount pt el. Exista un "racitor" facut special pt DSLR...se vinde prin Spania... este de exceptie... mi-au spus cei care-l folosesc (Astrobin). Asa cum am un cooler pt Chameleon ( as nenoroci camera fara el) asa mi-as dori unul pt Rebel.
La Celestron 8" insa, am deja un Hyperstar care ma aduce "scurt" la F2. Smile
Din pacate inca n-am un adaptor la el pt Mallincam . E vorba de un tubulet de plastic..pur si simplu.
F2 mi se pare confortabil doar ca e pacat sa folosesti F2 la o rezolutie proasta...deci...un QHY8Pro ar fi excelent de folosit la F2 (Hyperstar) , nu ?Smile Am sa experimentez, curand varianta asta.
Poti face croping-uri fara teama la rezolutie de 6 Mpixeli, ca sa nu mai vb de calitatea imaginii totale.

Atunci cand e frig (ger) sau criza de timp si nu pot "blocustenii" sa iasa inafara orasului cu instrumentele, la observatii...exista si varianta "balcon" pt DSO. E mai bine decat nimic, nu ?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact