| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241675 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
george_b Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2012 Mesaje: 120
|
Trimis: 18 Sep 2012 17:28 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
E reconfortant entuziasmul tau
Succes! |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 18 Sep 2012 18:24 Download mesaj |
|
|
|
Daca esti absolut constient de faptul ca o sa trebuie sa mai cumperi oculare și filtre, si tot ramai la decizia initiala, eu spun ca alegerea ta este una foarte buna. La performanțele date de acel telescop n-o sa ai probleme nici la planete nici la Deep Sky. Cu un ocular de 50mm, si camp de 68 grade vei vedea dintr-o locatie cu cer intunecos obiecte din catalogul NGC sau IC la care noi, cei cu telescoape "mici" si buget limitat numai visam, iar la un cer calm, fara turbulente mari o sa vezi planetele la mariri excelente. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10128
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
toxicvibes Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2012 Mesaje: 24
|
Trimis: 18 Sep 2012 20:17 Download mesaj |
|
|
|
mda din pacate stiu ca e un hobby scump, dar decat sa arunc banii pe alte tampenii gen telefoane si tablete mai bine ii dau pe un eyepiece bun.
Voi ce oculare recomandati la inceput pentru telescopul asta? Sau care considerati ca sunt cele mai importante doua trei oculare pe care oricine trebuie sa le aiba? |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 18 Sep 2012 20:50 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
toxicvibes Membru

|
Trimis: 18 Sep 2012 20:54 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | i le calculezi singur, mă refer la focalele lor. Pentru grosismentul maxim, ii seama de focala de 1500 mm a telescopului i de cât te duce seeingul. Depinde de zona de unde ai să priveti (câmpie, munte). Probabil că pe la 300-400x e cea mai optimistă valoare, la care poi observa, pe seeing foarte bun, detalii la planete, de pildă. De cele mai multe ori, seeingul nu-i permite mai mult de 150-200x. Mai depinde i de optica ta, i de cea a accesoriilor folosite (oculare, Barlow-uri etc.) Mai ine seama i de faptul că oglinda ta e destul de mare i va trebui s-o aclimatizezi de fiecare dată cum trebuie, altfel rezultatele vor fi... modeste.
PS: încă ceva; ca să dezlănui monstrul, musai va trebui să ai accesorii de calitate. Părerea mea. |
noted  |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 18 Sep 2012 20:55 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 18 Sep 2012 20:56 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | Cu un ocular de 50mm ,indiferent ce camp vizual are,acest telescop de 300mm va functiona ca unul de maxim 210mm diametru.
Mircea |
Ai perfecta dreptate, nu stiu ce am calculat insa in acel moment parea OK calculul meu Ideea este ca maxim 35mm (bine, 34.7 insa asa ceva nu exista )
Ca ajutor pentru toxicvibes:
Marirea minim utila: apertura in inch * 3.6, in cazul tau 34.7 deci 35mm la ocular
Marire maxima utila: apertura in inch * 50, in cazul tau 600 deci ocular de 2.5mm insa atentie mare: sa folosim la maxim marirea avem nevoie de conditii foarte bune.
Daca ai banii, la eyepiece pentru mariri minime asa alege unul pe 2" cu un field of view mare, iar pentru mariri mari as alege un Hyperion de 5mm, si as lua cele doua inele de extensie, cu care ai avea impicit 4 oculare in unul: 5mm, cu inel de 14mm ai avea ocular de 4mm, cu inel de 28mm ai avea ocular cu 3.2mm si cu cele doua inele combinate ai avea 2.6mm care inseamna marire de 577x in cazul unui Dobson 12" deci destul de aproape de limita de 600x. Insa la mariri mari: esential conditiile meteo. Cu un aer turbulent la mariri de peste 300x o sa fii deazamagit ... _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 18 Sep 2012 21:03 Download mesaj |
|
|
|
Inteleg ca tentatia aperturii e mare, dar poate n-ar fi rau sa-l vezi inainte sa te arunci la 12", fie el si colapsabil, si sa estimezi intai dupa cate ture te vei plictisi de carat. In conditiile in care vrei sa fie cat de cat portabil, poate n-ar fi rau sa te limitezi la varianta 8" f/6. Diferenta de bani (~2500 ron, daca vorbim de skywatcher cu AT si GOTO) inseamna fie un ocular de top, fie si un ocular si un barlow mai rasarite, etc.
Ocularele cu care vin telescoapele astea nu sunt chiar cele mai rele posibile (sper sa nu-mi pun in cap jumatate de forum), cred ca poti incepe sa observi cu ele si apoi cand te mai lamuresti ce-ti trebuie sa cauti ceva mai bun. |
|
| Sus |
|
 |
toxicvibes Membru

|
Trimis: 18 Sep 2012 21:15 Download mesaj |
|
|
|
@cmatei asta e si ideea, intai ma duc la magazin si le vad pe toate, discut cu cei de acolo care am inteles ca sunt foarte pro si apoi cu sfaturile voastre impreuna cu ale lor, ma voi hotari. Nu sunt absolut setat pe apertura mare, dar daca tot fac o investitie mi-e ca o sa imi para rau mai tarziu ca nu l-am luat pe cel de 12.
Si nu va mai zic ca la inceput eram complet blocat pe cel de 14, dar link-ul de mai jos m-a linistit, e totusi prea mare
http://www.astronomo.org/foro/index.php?topic=6788.0
@MrMxyzptlk multumesc de info, uite se pare ca in research-ul meu de pana acum am tot trecut cu vederea acele inele Back to youtube i guess  |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 18 Sep 2012 21:20 Download mesaj |
|
|
|
Cineva sa ma corecteze: clar ca am calculat si a doua oara marirea utila minima gresit. Si chiar sunt confuz cum se calculaeaza marirea utila cea mai mica, ca este clar ca formula stiuta de mine da gres ... (marirea cea mai mare am calculat corect, asta stiu ) _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9900
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Sep 2012 21:31 Download mesaj |
|
|
|
Inelele de extensie pentru Hyperion 5mm nu aduc prea mare avantaj, practic grupul barlow inclus în ocular se îndepărtează, așa că rezultă un câmp mai îngust și o luminozitate mai mică a imaginii, ceea ce nu-ți va permite să vezi prea multe detalii în plus. Apoi Hyperion nu lucrează bine la newtoniene cu focala scurtă, coma devine deranjantă pe marginea câmpului. Dacă vrei oculare bune pentru focală scurtă ia direct TeleVue Nagler și știi de-o treabă. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 18 Sep 2012 22:56 Download mesaj |
|
|
|
oculare de 2" super plössl,eventual un barlow bun 2" cred ca s-ar potrivi bine la telescopu'tau
Spor! |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 18 Sep 2012 23:03 Download mesaj |
|
|
|
ca si barlow as recomanda APM-ED pe 2" care mareste de 2sau 2,5 ori.L-am comandat si eu si astept sa vina... costa 89 euro+transport.Il gasesti la APM teleskope de pe Astro foren .de.Sper sa gasesti si varianta in limba engleza. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7192
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Sep 2012 23:27 Download mesaj |
|
|
|
As face cateva observatii referitor la recomandarile anterioare.
Daca poti sa iei un telescop de 300mm, si ai masina sa-l cari pana la munte, este mare pacat sa te limitezi la 200mm. Cu atat mai mult cu cat nu cantareste foarte mult pe element.
Telescopul de 300 fiind un F/D=5, rezulta ca focala maxima este intre 30-35, dar cum pupila unui om poate ajunge la 7mm doar in prima tinerete, cred ca e bine sa luam in calcul o pupila de 6. Deci 6mm pupila x F/D 5 =30mm focala maxima utila.
In legatura cu ocularele scurte, pentru mariri mici. Plossl sunt intradevar ieftine, dar eu personal nu le recomand decat pentru focale peste 15, datorita distantei foarte mici la care trebuie pus ochiul. Pe scurt, sunt foarte incomode, cel putin pentru mine, Plossl-urile mai mici de 15mm. Si apropo de aberatiile care apar la marginea campului la unele oculare. M-am uitat printr-un Plossl TeleVue de 20mm. Intradevar, imaginea foarte clara, dar, la margine, imaginile erau frumos lungite. Tot clare, dar alungite. Nu semana cu coma de la Hyperion, dar nici perfecta nu era. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|