Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233893 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
MihaiRadu0101 Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2022 Mesaje: 9
|
Trimis: 21 Aug 2022 19:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: Buna ziua care sunt cele mai mari telescoape din lume |
|
|
|
Buna ziua care sunt cele mai mari telescoape din lume as dori sa vad imagini cu planetele cu aceste telescoape s-au nu sunt pentru publicul larg astfel de imagini poate ca suna aiurea intrebarea mea.
As dori sa gasesc imagini cat mai naturale fara culori si procesare daca este posibil. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2728
|
Trimis: 21 Aug 2022 21:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cel mai mare telescop din lume (cu o singura oglinda) este Gran Telescopio Canarias (10,4m) dar in 2024 ar trebui sa fie gata "European Extremely Large Telescope" (39,3m).
Planetele se vad (vizual si cu camera) color in mod natural si cu telescoape de amator, nu mai vorbim de cele gigant. Cine vrea fara culori foloseste camera monocroma  _________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
MihaiRadu0101 Membru

|
Trimis: 21 Aug 2022 21:22 Download mesaj |
|
|
|
scuze m-am exprimat gresit ma refeream la excesul de culori din unele imagini cu galaxi da planetele sunt colorate
am amestecat un pic aici planetele cu galaxi
 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
|
Sus |
|
 |
MihaiRadu0101 Membru

|
Trimis: 21 Aug 2022 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Ma refeream la marile telescoape de pe pamant dar nu prea am gasit imagini neprelucrate |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Aug 2022 00:06 Download mesaj |
|
|
|
Pic du Midi
http://www.damianpeach.com/picdumidi2017.htm
In general marile telescoape au alte subiecte nu planetele.
Insa nu prea inteleg la ce prelucrari te referi, daca te uiti prin telescop vezi cam cum sunt planetele in majoritatea pozelor, cu exceptia poate a pozelor in IR sau UV dar asta pentru ca nu prea vedem noi in astfel de frecvente.
Poze neprelucrate nu exista, prin definitie orice imagine/poza este o prelucrare a realitatii. |
|
Sus |
|
 |
metalgibson Membru

Data inscrierii: 20 Sep 2012 Mesaje: 207
Motto: iubiti cerul! acolo se ascunde viitorul nostru Localitate: Stefan Voda
|
Trimis: 22 Aug 2022 08:38 Download mesaj |
|
|
|
Mihai cred ca are invedere despre pozele de pina la procesare prin toate programele de infrumutesare ,stivuiere. De pozele virgine cu zgomot ,cu pixeli fierbinti,cu culori palide direct de la senzorul camerei,poze crude ajunse in primele secunde in memoria PC-ului ,cam ceea ce iubesc forumistii de pe cloudynight :poze EAA fara procesare . Iar aici pe forum majoritatea din voi posteaza mai mult poze infrumutesate,pieptanate,boite,chitite cu ruj,cu tus digital transformind poza dintr-o uritenie ne insemnata intr-o zina a frumusetei de pe podiumul modei. _________________ Meade DS2114 cu montura dobson home made;refractor 70/1200mm homemade;Celestrone Astromaster 130 homemade.cctv LN300,goto Celestron GT,Sakura zoom 20x70,Datyson 10x50 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Aug 2022 10:01 Download mesaj |
|
|
|
Stiu ca telescoapele stiintifice mai publica seturi de date brute (adica neprocesate, orice ar insemna asta) dar n-am un link, cauti pe net sau daca are cineva dintre colegi.
Insa imaginile naturale cu planete arata (cred) ca in rezultatele pe care le vezi, cu siguranta Jupiter nu arata fara culori, cu zgomot si imagini tremurate. Acum depinde ce se doreste, cadre brute direct din camera sau imagini naturale cu planetele. |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 22 Aug 2022 10:46 Download mesaj |
|
|
|
Eu cred, poate ma insel, dar Mihai Radu poate se refera la observatii vizuale prin telescoape mari. Fac corelarea cu o alta intrebre pusa de el aici https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...ht=#217212
Dar trebuie sa-i zicem ca prin marile telescoape de zeci de metrii diametrul se fac doar poze, deci nu exista un ocular la care sa te uiti direct ci doar o imagine procesata de un soft si redata pe un monitor! _________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
MihaiRadu0101 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2022 15:11 Download mesaj |
|
|
|
metalgibson a scris: | Mihai cred ca are invedere despre pozele de pina la procesare prin toate programele de infrumutesare ,stivuiere. De pozele virgine cu zgomot ,cu pixeli fierbinti,cu culori palide direct de la senzorul camerei,poze crude ajunse in primele secunde in memoria PC-ului ,cam ceea ce iubesc forumistii de pe cloudynight :poze EAA fara procesare . Iar aici pe forum majoritatea din voi posteaza mai mult poze infrumutesate,pieptanate,boite,chitite cu ruj,cu tus digital transformind poza dintr-o uritenie ne insemnata intr-o zina a frumusetei de pe podiumul modei. |
Da Metalgibson la asta ma refeream nu prea am gasit imagini neprelucrate insa am gasit la domnul Tudor si sunt superbe imaginile multe din ele le am salvate sunt ca diamantele pentru mine multumesc tuturor si in special la Tudor multumesc fain pentru imaginile superbe. |
|
Sus |
|
 |
MihaiRadu0101 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2022 15:18 Download mesaj |
|
|
|
tudor a scris: | Eu cred, poate ma insel, dar Mihai Radu poate se refera la observatii vizuale prin telescoape mari. Fac corelarea cu o alta intrebre pusa de el aici https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...ht=#217212
Dar trebuie sa-i zicem ca prin marile telescoape de zeci de metrii diametrul se fac doar poze, deci nu exista un ocular la care sa te uiti direct ci doar o imagine procesata de un soft si redata pe un monitor! |
As mai avea o intrebare este foarte greu sa folosesc un dobson de 300mm apertura pentru foto sau chiar de 400mm?
Rezolutia ar fi mai buna la Galaxi?Ma refer la detalii intelegeti dumneavoastra multumesc
As dori ceva cu apertura mare sa satisfaca si ochiul nu doar la fotografie sa fie bun |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Aug 2022 15:37 Download mesaj |
|
|
|
Sunt cateva pe la bazar: de ex. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=216931#216931
Depinde de tine daca le poti folosi usor sau greu, unii le vand ca sunt greu de utilizat, altii le cumpara ca sunt numai bune de utilizat. O recomandare ar fi sa iesi la observatii cu persoanele/grupurile/cluburile care fac iesiri astro, sa testezi pe viu astfel de intrumente, mici sau mari, ca altfel e greu din vorbe.
Daca vorbim strict de foto aici lucrurile depind de tipul de fotografie, dar in principiu e greu spre aproape imposibil sa faci astrofoto cu aperturi peste 200mm decat daca ai nervi de otel, buget, monturi si sisteme complexe. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Aug 2022 19:07 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit, Mihai.
Dacă ești în județul Cluj cum îmi arată mie Google că ar fi Băișoara, te poți duce pe dealul Feleacului când ies astro-amatorii de acolo la observații. Ia legătura cu ei și te poți uita prin telescoapele lor și îți vei da seama de niște aspecte. Până atunci mai citește aici pe forum, sunt o mulțime de informații bine structurate de care vei avea nevoie să înțelegi mai multe lucruri.
În privința observațiilor terestre trebuie să ai în vedere faptul că atmosfera este cea care ne împiedică să vedem prea multe detalii planetare sau la alte obiecte cosmice. Sunt mai multe lucruri: densitatea aerului, umiditatea, încărcarea cu praf, așadar transparența dar cel mai dificil este cu turbulența care strică imaginile și observațiile vizuale. Marile telescoape sunt amplasate în Chile sau Canare, pe vârf de munte unde sunt cele mai prielnice condiții. Dar și ele au nevoie de multe expuneri și de prelucrări pentru a scăpa de efectele produse de atmosferă și a obține detaliile râvnite. Nu se poate altfel decât din spațiul cosmic. Dar și în spațiu, camerele de pe telescoape sunt alb-negru și se folosesc filtre speciale așadar nu vei vedea mare lucru în imaginile brute.
Citește un pic despre obținerea imaginilor astronomice și te vei lămuri că ceea ce vezi cu ochiul la ocular este departe de ce se poate face prin prelucrarea unor imagini multiple, în serie rapidă (film) la planete sau cu timp lung de expunere la galaxii, nebuloase etc. cu același telescop. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|