-----------------------------------
sternchen
12 Sep 2012 22:52


-----------------------------------
o chestiune delicata care cere un raspuns pe masura.
O luneta e mai usor de manevrat ca un newton de ex,nu necesita colimare si se adapteaza mai usor la temperatura de afara.
Dupa mine o luneta de 90-100 mm acromata lunga sau/si scurta-depinde ce vrei sa vezi.Eu de exemplu am doua pt ca am observat ca una singura nu m-a multumit.Cu toate ca vede bine nu am reusit sa cuprind tot ce mi-am dorit.Nici cu doua nu-i perfect;dar e mai bine..
Un newton de (la) 200mm (in sus)-dar are greutate mai mare.
Personal prefer lunetele deoarece sunt mai elegante ca un newton,si te poti uita pana si de pe balcon
Apropo ,mai sunt si lunete Apo care la acelas diametru cu al unei lunete obisnuite au pret ridicat.
Tocmai am vazut 70/420 cred de laTS la 300-400 euro tubu,dar cred ca-i buna.Are un design elegant negru si e scurta.Probabil,daca nu as fi avut lunetele mi-as fi luat asa ceva,sau un newton de peste 200mm,la care poate m-ar fi incomodat marimea si greutatea.
Ideea e -cu orice telescop vezi mai mult decat cu ochiul liber.Importanta e calitatea opticii si diametru obiectivului.Atat refractoarele cat si reflectoarele au dezavantaje lor.Personal consider vital pt un incepator diametru obiectivului.Sub 90-100mm luneta acromata nu se merita,nu din cauza calitatii,ci din cauza aperturii.Altfel spus are rezolutie prea mica,iar detaliile ,care oricum sunt putine,se pierd..Pe de alta parte peste 100mm apare un cromatism mai pronuntat si ar fi nevoie de un APO refractor,la care pretu e pe masura.
Deci treaba e destul de sensibila,dar daca vrei sa vezi ceva sper sa gasesti telescopu potrivit iar pretu sa nu fie..astronomic :) 
Nu te grabi foarte tare,studiaza putin terenu.
 

 Spor!