-----------------------------------
dmtr69
11 Sep 2012 18:51


-----------------------------------
Va rog iertati-ma ca nu am mai rasfoit topicul in ultimele zile.
@ovi1001
Merci pt. apreciere. In poza ta se vad mai bine detaliile/nebulozitatile. Se cunoaste diferenta de apertura+ timpul ceva mai mare de expunere+CCD racita. Am mai incercat pe 7sept, inainte de a rasari Luna, sa adun mai mult semnal. Am strans vreo 70' la ISO 800, dar rezultatul final nu difera cu mult de cel anterior-dar nu am lucrat prea mult la procesare. Am testat si ghidajul cu ocazia asta- merge fara probleme 300". Mai mult nu am testat,dar oricum cu DSLR-ul nu prea are rost la un cer cu LP. 
@sabin fota & @cmatei
Am descoperit si eu in cele din urma folosirea grupurilor in DSS. Am testat-o cu M31. Am avut cadre din 3 zile, in total peste doua ore. Le-am grupat dupa ISO si timpul de expunere -fiecare grup cosmetizat cu cadre dark, flat si bias corespunzatoare. Rezultatul nu a fost mai bun decat stack-ul unei singure sesiuni. Din contra, gradientul era mai pronuntat. Este posibil sa fi atins si pragul unde nu mai creste SNR-ul cu adaugarea de semnal- tinand cont ca folosesc un DSLR. Cred ca pe viitor am sa folosesc un grup cu acelasi ISO si timp de expunere.
 Cadrele folosite pentru stack au fost TIFF-uri provenite din conversia CR2. Am incercat stack direct din CR2 dar DSS incarca numai un crop din imagine. Se pare ca este o solutie-folosirea unei versiuni beta DSS- trebuie sa o incerc.
 Am incercat si IRIS la preprocesare, dar este mult mai laborios si nu cred ca merge cu grupuri