-----------------------------------
zoth
01 Sep 2012 19:22

Filtru solar de apertura &quot;Sombrero&quot;
-----------------------------------
De cand am construit-o pe doamna Black (luneta RFT de 110/610) mi-a ramas ca parte nefolosita, zona de mufa a tubului PVC de 125mm.
Azi am hotarat sa valorific aceasta parte si am taiat o felie cu inaltimea de 40mm din zona respectiva ce include si o fata a umarului ce adapostea garnitura de etansare a mufei. Felia de rigoare va servi ca suport de prindere a filtrului pe tubul lunetei.
Separat am taiat doua discuri (dintr-o coala de carton alb de librarie) cu diametrul exterior de 330mm si o degajare centrala de 110mm. Am fixat folia Baader ND5 pe unul din discuri cu ajutorul unor bucatele de scotch iar pe celalalt disc am asezat trei inele concentrice de silicon. La final am asezat cele doua discuri de carton unul peste altul si le-am presat.
Pe fata care am considerat-o posterioara am lipit apoi cu prenadez inelul decupat initial din mufa tubului PVC de 125mm si filtrul a fost gata.
Respectivul va putea fi folosit pe luneta scurta de 110mm, pe luneta de 102mm f11 cat si pe cea de 110mm f10 cand va da Domnul sa o pot finaliza.
Sper ca acest Sombrero sa-mi asigure o zona consistenta de umbra la ocular (filtrele obisnuite ma deranjeaza destul de mult la observatii tinand cont ca in marea majoritate a cazurilor folosesc ortoscopice care nu sunt prevazute cu bonete de protectie pentru lumina parazita) si sa fereasca si tuburile lunetelor de incalzire excesiva.
Maine am sa testez "bazaconia".
Derularea lucrarii in imaginile de mai jos:

Cer senin!