-----------------------------------
saiph
31 Aug 2012 14:11

Re:
-----------------------------------
Ca si Valy, si eu am un Canon Powershot A590is si il folosesc mai des la luna/soare/planete, cand nu am posibilitatea sa folosesc webcamul (sau dSLR-ul, depinde) in diverse configuratii, in functie de instrumentul ales pentru achizitia imaginilor/filmelor.
Acum sunt in cautarea unui 650IS, dar nu prea se mai gaseste......
Nu prea suporta comparatie cu un dSLR, dar in lipsa de unul, poti folosi si compactul, doar sa nu ai asteptari prea mari de la el.

Criteriile pe care le-am avut eu in vedere cand l-am ales au fost (nu neaparat in ordinea prioritatii sau alfabetica sau.. whatever):  
 - calitatea lentilelor, 
 - calitatea senzorului, 
 - sa permita dezactivarea zoomului digital, a power-saving-ului (retragerea lentilei dupa un anumit timp), a zgomotului enervant de cliseu inregistrat, 
 - programarea de rafale temporizate,
 - pretul, 
 - functiile manuale (expunere, ISO, diafragma, focus  etc), 
 - stabilizare optica a imaginii (pt fotografie de ocazie doar),
 - masa aparatului, 
 - posibilitatile de conectare usoara la ocular, 
 - numarul de megapixeli (nu am vrut sa aiba prea multi - ba chiar din contra; bine, nici 3 sa aiba, ca atunci pot folosi si telefonul :D), 
 - "zoom" optic relativ restrans - undeva pana in 6x (aparatele care ofera o plaja de focale prea extinsa clar nu au cum sa dea imagine buna pt astro peste tot)


Avantajele sunt cateva:
 - permit inregistrarea de filme/poze la obiecte relativ stralucitoare, in conditi decente si fara efort prea mare (scapi de necesitatea de a cara laptopul pe langa camera de achizitie fara display);
 - ceea ce vezi in ocular stii ca va fi si pe senzor (mai mult sau mai putin);
 - poti sa surprinzi cateva imagini dragute si la 2-3 DSO-uri mai stralucitoare (mi-au iesit M45, M42, M13, M31 s.a.)


Dezavantajele compactelor sunt destule:
 - imaginea e conditionata puternic de calitatea lentilelor (si de calitatea ocularului) + campul va avea forme din cele mai diverse;
 - la zoom maxim si putere mare la telescop, chiar si cu sensibilitatea setata la maxim, abia vezi ceva - gainul e o chestiune destul de relativa; trebuie sa mentii un echilibru intre "zoom" si putere;
 - senzorul este de cele mai multe ori zgomotos;
 - dimensiunea senzorului rareori depaseste 1/4" (sunt aparate aparute recent care au senzori de generatie noua de 1/3", 1/2.5" si chiar mai mari si mai sensibili si mai curati etc.. dar si costa);
 - rareori gasesti compact care sa expuna peste 15"; sunt camere care expun si 30", dar nu exceleaza la alte functii; ba chiar am auzit ca un aparat permite mai nou si 60" expunere - n-am retinut marca/modelul, dar se poate afla usor intreband-u pe Goagal;
 - compensarea expunerii in modul video nu merge setata la o valoare fixa si te trezesti cu planete "arse", bucati de Luna "arse" si alte efecte dezastruoase in anumite conditii;
 - papa bateriile ca pe floricele: un set intr-o ora de expuneri in rafala la timpul maxim permis.


Una peste alta, sper ca ti-ai facut o idee cat de cat, pe baza celor povestite, din experienta mea cu compactul pe care-l am. Sunt la fel de curios ca si tine, sa aflu si parerea altor utilizatori de compacte, in ideea de a face in viitorul apropiat un upgrade.


Cer senin!
:)