-----------------------------------
MrMxyzptlk
13 Aug 2012 16:07


-----------------------------------
Cred ca fac azi comanda pentru acesta: http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-dobson-2541200-blackdiamond-ochii-p-1241.html?osCsid=7c36p81cvmkk2u3be7udesu394 
In weekendul urmator plec la munte cateva zile si cred ca il desfac din pachet acolo. :) 
Ce credeti ca ar mai fi util sa comand pentru inceput pe langa ce are el in dotare ca sa pot face primele observatii la luna,  planete, nebuloase  ?

Cu multumiri,
Cristi

Eu spun sa astepti si sa faci primele observatii si pe urma decide-te ce mai vrei sa cumperi. Efectiv trebuie sa vezi: incerci un Jupiter si sa vezi daca este de ajuns la 120x sau vrei mai mult (o sa ai marire 120x cu ocularul de 10mm din dotare). Sa vezi daca nebuloasele se vad asa cum vrei. Chiar consider mai bine sa faci primele observatii si sa vezi de ce mai ai nevoie. Eu personal ti-as recomanda: un barlow 2x(nu vad ca ar venii in pachet), un ocular mai mare si de camp larg (32mm), un ocular pentru planete (4-5mm), un filtru Lunar, un filtru Solar, daca o sa-l folosesti si in zone suburbane atunci ceva filtre DSO (UHC ar fii cel mai indicat cred) s.a.m.d. Cred ca am putea sa continuam lista cat vrem mai ales pana cand nu stim de ce avem nevoie exact avem tendinta de a exagera de aceea spun eu sa astepti, cunoaste-ti instrumentul si limitele si vezi ce o sa vrei. 

Eu as recomanda un program care sa te ajute sa cauti pe cer pe telefonul mobil (imi place SkEye pe Android) si uita-te putin intru software pentru planificat nopti (SkyTools) sau la un software planetarium gen Stellarium ce poti sa vezi, cand o sa ai conditii optime, care DSO-uri o sa fie in pozitii ideale (degeaba vrei sa cauti marele nebuloasa din Orion, cand acesta este un obiect care se vede ideal iarna, sau degeaba cauti pe M31 Andromeda la ora 10:30 cand asta nu se vede bine inainte de ora 3 dimineata) pentru observatii.