-----------------------------------
ursamajor
09 Aug 2012 12:58


-----------------------------------
Lol, eu știu prea bine ce-i ăla contrast, numai că tot aud ce contrast fantastic are o lunetă și ce proaste sunt telescoapele, din punctul ăsta de vedere, că au obstrucție centrală. Poate că pun eu partea reflectoarelor și se supără lunetiștii când compar un 200 cu o 80, dar și să susții că răhățișul de 80 asigură contrast mai bun decât 200-le, mi se pare aberant. La asta mă referisem. ;) E drept, poate comparăm pepeni cu portocale, dar niciodată portocalele nu se vor face cât pepenii, decât cu bugete prohibitive, eventual. Și dacă îi înțeleg oarecum pe cei care folosesc lunete pentru vizual (portabilitate, adaptabilitate a ochiului etc.) la foto, părerea mea e că orice foton contează. Aduși din ce în ce mai mulți în fcț. de apertură, mă rog și f, dar vorbim de foto, adică focale mici. Mai ales în condițiile în care, am mai spus-o, bugetele celor ce vor să răzbată chiar și în astrofoto, sunt MICI. De când sunt pe forum, încă n-am auzit de astroamator care să spună: pun la bătaie 6000 de euro, ce-mi recomandați? :ugeek: I-aș recomanda și eu cel mai mare apocromat, cea mai fâșneață montură, cele mai ale dreaq CCD-uri, cele mai bune Naglere etc. Ce te faci, însă, când neofitul te întreabă: am 400 de euro, vreau să fac astrofoto, ce să iau? Eu am demonstrat și-o s-o mai fac (și la DSO, sper, curând) că se poate astrofoto și cu bani mai puțini.