-----------------------------------
cmatei
09 Aug 2012 12:19


-----------------------------------
La un newtonian, in linii generale, ai un pic de munca. Iata cateva probleme de care te poti lovi:

- backfocus insuficient la instrumentele concepute pentru vizual. Presupune fie schimbarea focuserului cu unul low-profile, fie scurtarea tubului si ridicarea oglinzii in tub
- secundara prea mica pentru iluminare buna pe tot campul unui senzor mediu (e.g. DSLR). In cel mai bun caz sunt un compromis foto-vizual (nici destul pentru foto, nici prea mare ca sa nu mareasca obstructia pentru vizual)
- la F/5 iti trebuie sigur corector de coma daca vrei sa folosesti toata imaginea, indiferent cat de putin pretentios esti
- calitatea focuserului lasa uneori de dorit cand atarni o greutate mare de el (camera)
- tubul, cel putin la skywatcher, e dintr-o tabla cam subtire si nu e suficient de rigid
- newton-ul e un instrument MARE. Momentele la care e supusa montura sunt si ele mari. Nasol daca bate vantul.
- luneta de ghidaj montata deasupra tubului mareste si mai mult momentele de mai sus
- necesita aclimatizare (la mine cu 200mm si ventilatoare, dureaza spre o ora)

Toate astea sunt fie rezolvabile cu ceva batai de cap si cheltuiala pe parcurs, fie cu o investitie initiala mai mare intr-un newton dedicat foto. Dupa aceea, e un instrument excelent si ramane o placere si pentru vizual.

Un APO sau semi-APO de apertura mai mica are in general nevoie doar de un corector de planeitate. Eu am un WO Megrez 90 si un 72 si sunt multumit de ele, poate cei cu ED-uri skywatcher sau similare pot detalia ce/daca au avut probleme cu ele la foto. Sper sa nu supar pe amatorii de refractoare micute, insa vizual parerea mea e ca nu sunt asa spectaculoase.

Astea fiind zise, eu am inceput foto cu Megrez-ul de 90 f/6.9. Cand am luat newton-ul de 200 f/5 am zis ca l-am apucat pe Dumnezeu de picior, obtineam rezultate mai repede/usor. Acum am revenit la luneta, pentru ca obtin rezultate bune mai usor. YMMV :-)

Urmatoarea achizitie la mine e un dobson pentru vizual. E aproape imposibil ca un singur instrument sa le faca pe toate.