-----------------------------------
ursamajor
08 Aug 2012 12:12


-----------------------------------
Aoleu! Lunetele nu sunt bune pentru astrofoto ??!?!!

Cred că pe băieți i-a cam luat valul, cu controversa eternă telescop vs. lunetă. Din păcate, deși s-a tot discutat pe diversele topicuri, observ că unii (deși au luat parte la discuții) n-au asimilat nimic.

Când vă lasă memoria, apelați la logică:

1. apertură mică = timp lung de expunere,
2. focală lungă = bun la planete, Lună, Soare, mai puțin la DSO, eventual cu reducătoare de focală
3. focală scurtă = bun la DSO, posibil bun și la planete, Soare și Lună, dar cu Barlow-uri,
4. f-uri mici = probleme de aberații, cromatice la acromate, coma la newtoniene,
5. f-uri mari = aberațiile se mai estompează, dar, coroborate cu pct. 1 se pot încadra în pct. 2 sau 3.
6. tuburi deschise = curenți în tub, nevoie de aclimatizare a oglinzii la aperturi mari,
7. tuburi închise = avantaje dpdv al absenței curenților în tub, dar cu dezavantajul de la pct. 1.
8. variațiuni și combinații pe aceeași temă.

Idealul pentru astrofoto ar fi așa: montura cât mai mică și portabilă + telescop/lunetă cu apertură cât mai mare posibil a fi "dus" de montură. Dacă nu e nevoie de portabilitate, se pot ajusta termenii.

Nu pot spune nimic despre apocromate dpdv al cromatismului, fiindcă încă n-am utilizat unul. În plus, prețurile lor mă lasă și ele fără cuvinte. Încolo, chestiunile logice funcționează și la apocromate, adică la aperturi mici, expunerile sunt mai lungi.

Inițiatorului topicului:
Eu îți recomand cumpărarea unei monturi începând de la minimum EQ5 (musai cu motoare), dacă ai de gând să folosești pentru astrofoto un maximum maximorum 150/750 și nu mai mult de 5-6 kg tot ansamblul foto. Mai bună ar fi una HEQ5, care deja e motorizată în varianta clasică și "duce" la astrofoto tuburi/ansambluri foto de 9-10 kg.