-----------------------------------
jimao22
30 Iul 2012 21:15

Review SELETEK
-----------------------------------
As vrea sa va prezint in randurile ce urmeaza un accesoriu astronomic destul de putin cunoscut la noi si anume SELETEK.

Acest dispozitiv este produs in Spania de LUNATICO ASTRONOMIA si este unic in felul sau. El a fost scos pe piata acum cativa ani in urma si practic acum se afla la a treia generatie (prima se numea SELETEK si avea un singur port de comanda, a doua - SELETEK ARMADILO, ce avea doua porturi de comanda (MAIN si EXP) si a treia varianta - SELETEK PLATYPUS - ce are 3 porturi de comanda (MAIN, EXP si THIRD) si poate fi comandat nu numai printr-un port USB dar si printr-o retea sau prin internet daca observatorul este remote.

Dispozitivul este practic un controler ce interfateaza anumite dispozitive folosite in astronomie cu un computer ce utilizeaza ASCOM.
Prin intermediul sau se pot controla urmatoarele:
- un focuser motorizat (pas-cu-pas sau chiar cu motor c.c.)
- o roata de filtre comandata de un motor pas-cu-pas, facuta in sistem do-it-yourself care nu are in mod normal vreun driver sau  o roate de filtre ATIK (la cerere, se poate face comanda pentru orice tip de roata de filtre daca nu este insotita de vreun driver propriu sau recunoscut de ASCOM)
- un derotator 
- pana la 4 dispozitive cu actionare cu curent continuu pana in 1 A curent total sau relee daca curentul de lucru depaseste aceasta valoare - de exemplu motorul ventilatorului de la oglinda telescopului, panoul de flaturi (flat-fiel panel), acoperisul observatorului, un laser-guider alimentat si comandat direct, etc. Varianta de PLATYPUS are doua porturi auxiliare si in consecinta pot fi alimentate si comandate pana la 8 astfel de dispozitive in acelasi timp.

Interfata este extrem de prietenoasa si simpla, odata lansat programul ce controleaza SELETEK-ul, acesta la randul sau interogheaza cele 3 porturi si vede daca acestea sunt conectate la vre-un dispozitiv. Evident, utilizatorul va trebui sa selecteze din lista de periferice de comandat pe cele pe care le are si care sunt legate la porturile respective, calculatorul nefacand singur distinctie intre dispozitive (de exemplu daca ai pe portul EXP  o roata de filtre si tu conectezi acolo un focuser, calculatorul va considera legat la acel port o roata de filtre si bineinteles ca focuserul va functiona aiurea).

Una dintre cele mai interesante aplicatii ale acestui dispozitiv "miraculos" este folosirea unui senzor de temperatura  pentru a face refocalizarea automata a telescopului la schimbarea temperaturii externe. 

Pentru a face acest lucru, controlerul trebuie "invatat" curba de temperatura specifica telescopului respectiv. Se face focusul exact (folosind fie FocusMax fie MaximDL pentru precizie) la o anumita temperatura, de exemplu la inceputul sesiunii de observatii . Odata cu scaderea temperaturii, focusul se modifica din cauza contractarii tubului telescopului, ceea ce necesita o noua focalizare. Datele corelate (temparatura versus focus in micro-pasi ai motorului pas-cu-pas) creaza o linie practic, iar pentru alte temperaturi, calculatorul va face o interpolare sau extrapolare a valorilor - tinand cont ca in plaja de temperaturi uzuale, contractia si dilatarea materialelor este practic liniara. Deci odata detectata o scadere de temperatura fata de un prag prestabilit de utilizator (de exemplu la scaderea temperaturii cu 2 grade Celsius) calculatorul comanda deplasarea automata a focuserului in pozitia  noua de focus corect.

Controlerul ajuta extraordinar de mult in cazul in care doriti sa va construiti un observator astronomic "remote" home-made (ceea ce eu intentionez sa fac), iar cunostiitele necesare acestui lucru nu sunt extraordinar de avansate, tinand cont ca eu am reusit sa fac cele mai multe din lucrurile povestite aici, fara sa am o pregatire de specialitate (electronica sau automatizari).
Dupa cunostiintele mele, mai sunt inca cel putin 3 colegi de forum in afara de mine, care au fiecare cate un SELETEK (din diverse generatii), asa incat parerea lor este binevenita daca vor sa completeze cumva topicul acesta.

Compania LUNATICO ASTRONOMIA este condusa de Jaime Alemany, un entuziast (din nou) astronom care si-a transformat pasiunea in afacere cu mare succes. Vreau sa spun ca suportul lui Jaime fata de clienti este EXTRAORDINAR, nu cred ca am mai intalnit asa ceva pana acum (desi am mai discutat si am ramas frumos impresionat si de alti producatori de device-uri astronomice - vezi review-ul de la roata de filtre TRUE TECH). Exista si un forum al utilizatorilor de produse LUNATICO unde se discuta si se raspunde la toate problemele ivite la clienti, feed-back-ul acestora fiind foarte apreciat de Jaime.

Din aceasta cauza, nota mea este 10 pentru produsele si suportul lor.