-----------------------------------
dragos.n
21 Iul 2012 04:53


-----------------------------------
Ultima estimare pe care o stiu eu, de atunci cand inca se mai lucra la fostul program Orion, in timpul presedintelui Bush, era de circa 50 miliarde dolari pentru o misiune. Costul poate sa para exagerat, dar comparand cu cele aproximativ 4 miliarde care se cheltuiau anual cu programul navetelor spatiale, adica 5-6 lansari anual cu nave gata existente, recuperabile, si pe orbite joase, nu cred ca e o cifra supraevaluata. 

In realitate, se stiu destul de putine despre  dificultatile enorme care trebuiesc depasite. Este oarecum firesc avand in vedere ca toti ne putem uita la filme SF, unde navele spatiale abunda, se construiesc si se repara asa, in cinci minute, dar foarte putini stiu amanunte despre programele reale, sau despre cat de nociv poate fi spatiul cosmic, nu doar pentru oameni, ci si pentru materiale.

Au trecut 51 de ani de la primul zbor uman in spatiu, si pana acum cativa ani, doar 2 tari reusisera sa construiasca nave capabile sa duca oameni in cosmos. Acum sunt trei. Rusia, China si USA. Doar aceasta, si ar trebui sa dea de gandit cat e de greu, si de costisitor.

Daca am stopa cursa inarmarilor, nu cred ca am coloniza nimic mai repede, decat dupa ce vom inventa scuturi antiradiatii, gravitatie artificiala, si metode noi si puternice de propulsie. Pentru ca fara primele doua, scuturi si gravitatie, vom fi morti inainte sa putem coloniza ceva.