-----------------------------------
catalin dumitru
13 Iul 2012 19:31


-----------------------------------
In trecut se folosea azotatul de thoriu pentru depunerile antireflex pe cale chimica . 

Rusii foloseau metoda si cred ca nu era nici un pericol.  Chestia cu radioactivitatea in crestere e charaghioasa rau :lol: 

Ceriul folosit in optica , nu am auzit sa aiba radioactivitate . 

In schimb , cine-si mai aminteste de petromax-uri , poate a aflat ca sitele alea care produceau termoluminescenta aveau ca principiu activ un amestec de oxid de thoriu cu 1% oxid de ceriu.

Cred ca multi au facut leucemie din cauza lor. Sau ma rog, le-a dat o mana de ajutor macar.

De obiectele de sticla galben-verde fluorescenta cred ca e bine sa va feriti. Nu degeaba se numeste ''sticla iradiata'' . 
De obicei e de la oxidul de terbiu dar poate fi si sticla cu foarte mult plumb , iradiata intens prin laboratoare . 

Acum 21 de ani , pe cand sapam cu babacu' o pivnita (pana la urma a iesit cat o sufragerie ) , am gasit la vreo 1,8 metri adancime , niste cioburi de la un paharel si care manifestau o fluorescenta turbata , in enervanta culoare galben-verde. 
Curios ca mai deasupra am dat peste o lulea de lut rosu si un opait ce parea foarte vechi.
Nu le mai am, le-am facut cadou unui coleg de munca.

In schimb , cioburile fluorescente le-am pastrat. Daca or fi radioactive inseamna ca paharul de la care provin a dat jos ceva dantura in efemera sa existenta.

catalin.