-----------------------------------
dmtr69
26 Iun 2012 15:09


-----------------------------------
Un newton de 200 f/5 ar fi cu adevarat un bun compromis vizual-foto si cel mai bun raport calitate-apertura/pret. Dar:
1-Sa zicem ca lungimea lui nu m-ar incomoda, insa FOV-ul (1,27°x0,85° pentru Canon DSLR)este cam redus pentru cateva DSO(M31,M45 s.a.). Pentru planete ar fi f.bun.
2-Focuserul nu stiu cat de puternic este ca sa sustina fara shift un DSLR. TO al 200PDS se zice ca este putin scurtat pentru foto in prime focus(la dob-ul meu nu am deloc cursa ramasa intravel cu DSLR!)
3-Greutatea de 8,75kg la care se adauga camera(considerand ca as folosi la ghidaj finderul) cam depaseste limitele (pentru AP) a unei monturi HEQ-5. Ma puteti contrazice aici. Unii comercianti vand newton de 10&#8221; pe mai slaba EQ-5. As lua un 200PDS dar cred ca l-as folosi la vizual.
  Primele 2 puncte s-ar rezolva cu un 8&#8221; f/4(SW Quattro, AT8IN, sau altele asemenea). Dar greutatea ramane aceeasi- un EQ-6 ar fi de dorit, care este cam scumpa/grea.
Un SC este intradevar excelent pentru planete(poze pe Starmax). Dar eu sunt mai mult un fan DSO,si ar trebui o focala mai scurta/un f mic( Probabil se poate folosi un corector). Pretul este cam mare C8=1000euro+alte accesorii. Portabilitatea este insa ridicata.
 Un APO 100 f/5(desi imi ploua in gura dupa unul) este 1000-2000euro poate chiar mai mult. Un 90ED Apo(dublet) f/5,5 de la TS costa 690euro+accesorii=1000euro.
 Pana la urma voi lua si un ED80-90 si un newton 8&#8221;. Intrebarea e pe care sa-l iau acum.
 Poate sa-mi spuna cineva cat de important este PEC? Sa stiu ce model de montura sa iau.
 Va multumesc tuturor pentru sfaturi.