-----------------------------------
ursamajor
26 Mai 2012 10:44


-----------------------------------
Erwin, nu toți au aptitudini și nici posibilitățile tehnice pentru a construi telescoape, monturi sau alte finețuri. Marea majoritate le cumpără. Marea majoritate vin cu bugete mici (amicul nostru cu max. 1200 lei) și noi recomandăm instrumente și monturi ținând seama de asta și de aplicațiile la care le va supune doritorul.
zoth, de supărare nici nu poate fi vorba. Din păcate, mulți dintre cei ce doresc să intre în acest domeniu, nu dispun decât de sume modeste de bani, ceea ce nu-i face aspiranți la a cumpăra optică de calitate premium. Și, părerea mea, nu sunt așa convins că diferența de preț (uneori imensă) chiar se reflectă întotdeauna și în calitate, punctual, la optică. Plătești de multe ori brandul, poate calitatea execuției la tub, accesorii etc.

-----------

În acest context, pe mine nu mă deranjează decât faptul că aceia care știu multe despre optică și care au și testat sumedenie de telescoape, lunete și oculare vorbesc foarte rar pe forum. Mie îmi place să ajut, o fac cu plăcere. În limita cunoștințelor personale despre instrumente, care sunt limitate. 

Când a trebuit să cumpăr telescopul, acum un an, am primit sfaturi tot de la "eșaloanele doi-trei". Fiindcă granzii fie țin pentru sine, fie sunt blazați sau acriți de atâtea întrebări puse de-atâtea și atâtea ori. Cândva am propus limitarea postărilor anumitor useri și chestiuni care fac forumul diluat, de nu mai găsești informația utilă și dai numai peste trolluială și am fost ban-at pentru virulență și stil. Am încercat propuneri privind condensarea informațiilor în topicuri de genul "Cum fac?" sau "Răspunsuri rapide și punctuale la întrebări..." și văd că nu ține.
Dar cel mai mult, forumul suferă din lipsa unor ghiduri, care prin regulament fiecare user ar trebui să le citească înainte de a deschide un topic, să nu apară topic după topic cu "vreau o lunetă", "ce telescop să iau?" sau "ocularul meu e bun?" etc. etc. Mulți din userii noi nici măcar nu se obosesc să citească alte topicuri despre instrumente, unde e posibil să afle răspunsurile. Eu, cel puțin, așa am procedat la început, abia apoi am venit cu întrebările. Părerea mea. Scuze de divagație.

Week-end plăcut tuturor.

PS: mai e ochestie al naibii de deranjantă, care pe topicurile străine n-o întâlnești. Eu de fiecare dată când afișez o poză, dau detalii despre aparatura folosită, chiar despre modul de prelucrare. 95% din cei ce postează poze pe forum n-o fac. De ce oare?