-----------------------------------
zoth
25 Mai 2012 20:10


-----------------------------------
 Personal, consider că cel mai bun raport performanță/preț o au newtonienele, în speță Dobson-urile (după montura lor), care oferă aperturile cele mai mari raportate la preț.

Dupa intelegerea mea afirmatia de mai sus duce la o relatie de egalitate intre raportul performanta/pret si raportul apertura/pret. Cu alte cuvinte apertura este identificata ca si criteriu general de performanta.
Pentru a ajunge la adevar, parerea mea e ca ar trebui sa nuantam putin: in cazul observatiilor deep sky apertura poate fi considerata un criteriu de performanta deoarece aceste observatii sunt strans legate de cantitatea de lumina captata de telescop. La observatiile planetare insa, inaintea criteriului "apertura" mai intervin cel putin doi factori puternic limitativi: atmosfera terestra si nivelul de corectie al aberatiilor instrumentului in cauza. In situatia data, apertura nu mai poate fi considerata criteriu de evaluare.

Un alt aspect cu iz de capcana este afirmatia care spune ca un telescop newton este cel mai ieftin la o apertura data. Iarasi cred ca ar trebui nuantata afirmatia: daca avem de-a face cu un newton cu raport focal mare o putem considera adevarata, daca insa vorbim de newtoniene rapide va trebui sa consideram ca acestea necesita un corector de coma si oculare pretentioase pentru un nivel estetic decent al imaginii furnizate.

Poate ar fi util ca dupa atatia ani de forum sa nu mai perpetuam in mod mecanic niste afirmatii care nu sunt in concordanta nici cu teoria si nici cu practica.
Nu ar fi trebuit sa intervin in discutia de fata, mai ales dupa ce moderatorul acestei sectiuni mi-a sugerat sa nu o mai fac, dar mi s-a parut ca ne inchidem in niste tipare depasite si asta nu cred ca e bine.