-----------------------------------
MrMxyzptlk
24 Mai 2012 23:19


-----------------------------------
Salut Mihai, si sa te bucuri pe deplin de noul tau telescop !

Am un telescop identic cu al tau, Sky-Watcher 150/750 mm si impreuna cu un ocular de 4 mm Planetary da rezultate excelente la planete si Luna.

Prin urmare te sfatuiesc sa nu iti lipseasca din trusa un astfel de ocular de 4 mm.

Mai poti completa ulterior si cu unul de 6 mm apoi cu unul de 32 mm pentru nebuloase si observatii de camp larg.

Ocularele super Plossl sau "Planetary" sunt foarte potrivite pentru el, la un pret destul de bun.

Succes !

Am luat un ocular de 6mm, si ma tot intreb daca merita investitia intr-un ocular de 4 mm, sau mai bine unul de 5mm sau unul de 2.5mm. De ce intrebarea: la marimi atat de mici, clar ca o sa folosesc numai la observatii Planetare, mai ales Venus, Jupiter, Saturn, Luna si Soarele (pete solare). Acum de ce 2.5 sau 5: puterea de marire teoretica a telescopului este de 300x. Cu ocularul de 2.5mm ajung exact la aceasta marire fara barlow. Cu un ocular de 5mm ajung iarasi la 300x de data asta cu Barlow si pierdere de putere luminoasa fata de 2.5mm pur. Insa cu 4mm ajung la o marire de 188x (am in acest moment o marire teoretica de 250x cu cel de 6mm) fara barlow, si devine imposibil de folosit cu barlow sarind de limita 300x. Oricum, sunt nebun dupa planete deci investitia vine intr-un ocular cu distanta focala mica. Insa care dupa logica mea de sus. 

O alta intrebare: stau intr-o zona suburbana si de multe ori nu pot sa merg 30 de km pentru observatii intunecate. In aceste conditii merita sa investesc intr-un filtru UHC pentru a marii contrastul?  Am reusit sa vad Sombrero si M57 in conditiile mele suburbane, desi foarte difuze. 

Am luat si un filtru verde inchis #58A care lasa in teorie 24% din lumina sa treaca si era recomandat pentru Luna, Venus, Jupiter, Saturn si Comete luminoase (sper sa avem cel prevestit de 2013 Martie). O sa vad daca trebuie sa-mi iau un filtru Lunar dedicat, am presupus ca daca filtrul lasa numai 24% din lumina sa treaca ar trebuii sa fie de ajuns sa nu ma deranjeze lumina Lunii pline. Mai revin pe aceasta tema. Intentionez oricum sa fac o colectie de filtre si urmatoarele filtre vor fii Portocaliu #21, Rosu #25, #82A si un filtru polarizator (nu neaparat in ordinea scrisa).