-----------------------------------
ursamajor
24 Mai 2012 16:33


-----------------------------------
Salutare!
Sper ca nu e nici o suparare ca cer ajutor aici dar apelez la voi pentru a ma ajuta sa imi achizitionez si eu un telescop. Pentru ca sunt incepator in domeniul telescoapelor am rugamintea sa ma ajutati sa fac alegerea corespunzatoare si anume, doresc un telescop care sa ma ajute sa fac fotografii(planete/stele/galaxii) si in acelasi timp sa pot "cuprinde" cat mai mult cu el in observatiile astronomice si sa fie usor de manevrat(sa pot atasa un motoras/montura de tip goto). 

Ăsta e visul de argint al... astroamatorului: versatil, mare, bun și ieftin. Imposibil.
Să plecăm de la coadă:
- monturile cu GoTo (sau kit-urile) sunt foarte scumpe și nu atât de utile pe cât par,
- tracking fac și alte monturi,
- pentru astrofoto ai nevoie de o montură ecuatorială cu tracking, cu atât mai solidă cu cât dorești un instrument mai greu. HEQ5 sau EQ6. Eu, de exemplu, am HEQ5 + un newtonian 203/1000.
- dacă îndeplinești condițiile de mai sus, la vizual n-ar trebui să ai probleme.

Personal, consider ca minimum minimorum un buget de 3500-4000 lei pentru astrofoto (DSO, că astea sunt cu cerințe mari), cât de cât. O montură HEQ5 classic (îi faci tu port autoguider ulterior) + un tub (lunetă sau telescop). Asta în cazul fericit că ai deja o cameră foto (dSLR) sau CCD. Nu mai socotesc adaptoarele.
Dacă faci foto planetare, lunare, solare, bugetul poate coborî dramatic. Adică, scapi mult mai ieftin.