-----------------------------------
Doru Dragan
22 Mai 2012 19:51


-----------------------------------
Cei de la Gala&#539;i deja au făcut-o în stil profesionist!

 Citat din articolul la care faci trimitere: "Mai jos puteți vedea o animație cu mișcarea asteroidului România printre stele, pe parcursul celor două ore în care l-am observat; în tot acest timp am avut șansa ca asteroidul să oculteze și două stele"

Asa cum am mai mentionat, eu si cu Tavi Stanescu am activat in cadrul EAON (European Asteroidal Ocultation Network) acum mai multi ani (candva intre 1995-1999). Primeam regulat de la EAON o lista cu stelele pe care trebuia sa le observam, data si timpul exact la care trebuie sa facem observatia si o harta detaliata a zonei ceresti unde se afla steaua respectiva. Harta era necesara pentru ca deobicei era vorba de stele cu magnitudine mica destul de dificil de identificat. Tin minte ca odata am primit o astfel de harta si era puzderie de stele iar asteroidul respectiv trecea printre toate si oculta doar o stea. Si asta doar daca aveai noroc sa te afli exact intr-o zona favorabila de observatie. Ni se cereau raportari chiar si negative adica "NU, aici nu am observat ocultatia". NICICAND in anii aia in care am participat la EAON nu am observat o ocultatie dubla, adica un asteroid sa treaca peste doua stele. NICICAND in anii aia nu ni s-a semnalat un astfel de fenomen. Un asemenea fenomen este cvasi-imposibil adica are o probabilitate de a se produce extrem de mica. Cam atat despre profesionalism.

Am cautat si am gasit: http://mpocc.astro.cz/2012/ . Poate gasiti voi pe undeva occultatia dubla observata de profesionistii de la Galati ca eu nu am gasit-o.